Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Transportbånd

Tungt og bratt å bære? Det finnes løsninger.

Har du jord, grus, leire eller annet som du vil ha fjernet fra ett sted til et annet? Eller brostein, murstein eller annet som tåler røff behandling?

Noen kvikkasser ser på alt tungt arbeide som trening, andre ser heller etter smarte løsninger som gjør arbeidet mindre anstrengende og mer effektivt.

Noen av oss er opptatt av tekniske løsninger, og finner stadig nye oppgaver man kan løse med disse.

En smart teknisk løsning er transportbånd. De finnes i mange varianter og kan brukes til så mangt.

Hvordan virker et transportbånd?

Den typen transportbånd vi snakker om her består av en solid stålramme med tromler og hjul, et fleksibelt, men solid bånd med profiler og en kraftig elektrisk motor som driver båndet i en passende hastighet. De krever vanligvis ikke mer enn en vanlig jordet strømkurs på 10 eller 16A (avhengig av alder på det elektriske anlegget).

Transportbåndene har som regel en arbeidslengde på 3 til 6 meter, er de lengre enn dette blir de vanskelige å transportere og plassere uten truck, kran eller annet spesialutstyr.

6-meters transportbånd kan foldes sammen for transport Foto: Produsenten
6-meters transportbånd kan foldes sammen for transport Foto: Produsenten Vis mer


Et transportbånd på 3-4 meter kan bæres på plass av to middels sterke personer, men det gjør ingen ting om man er fler. Større lengder krever 4 mann (eller et par ekstra sterke).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Transportbånd med trakt, hjul og støttebein Foto: Produsenten
Transportbånd med trakt, hjul og støttebein Foto: Produsenten Vis mer


Hvor får du tak i transportbånd?

Hvis du trenger et transportbånd for en kort periode leier du hos et lokalt firma som leier ut maskiner og utstyr til byggebransjen.

Prisen er avhengig av størrelsen på båndet, for et bånd på 3 meter betaler du gjerne litt over tre hundrelapper per dag, prisene blir som regel lavere om du leier en uke. For lengre bånd stiger prisene, men de blir rimeligere i forhold til lengden.

For transport trenger du en varebil eller tilhenger. Det er ikke så gunstig å ha 100 kg eller mer på taket, hvis det ikke er snakk om helt spesielt kraftige kjøretøy og ditto takstativer.

Hva kan du bruke det til?

Når man graver ut eller renoverer kjellere er transportbånd den perfekte løsningen. Man fører det gjerne ut av et vindu eller en døråpning, slik at det som føres ut går rett i en konteiner eller i ei trillebår.

Da vi grov ut av kjelleren brukte vi et transportbånd for å få massene opp fra kjellernivå og opp på bakkenivå. Trappa var alt for bratt for trillebår, og det både tungt og upraktisk å bære leire og jord i sekk eller skuffe.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I hager med høydeforskjeller er det mange situasjoner hvor det er ønskelig å flytte masser, fjerne stein, rester av gammel mur osv.

Skal du legge ny takstein på hus eller garasje kan transportbånd en effektiv måte å få materialene opp i høyden.

 Foto: LeiMax
Foto: LeiMax Vis mer


Som regel kan du stille transportbåndet i opptil 40 graders vinkel. Båndet er gjerne utstyrt både med forhøyninger som holder på massen og en grov overflate. Vinkelen er dessuten avhengig av hvor løs massen er før den faller tilbake nedover båndet.

Noen ganger er det gunstig med flere bånd etter hverandre.

Kjøpe og selge?

Hvis du har et langvarig prosjekt, som utgraving av kjeller i fritida, kan det være like greit å kjøpe et brukt transportbånd og selge det når du er ferdig. Verditapet vil sannsynligvis være mindre enn leiepris over flere måneder. Er du riktig heldig eller en god pruter og selger kan du kanskje slippe å betale for gildet.

Du finner mange annonser for transportbånd på forskjellige nettsteder, som selges både av private.