Trangboddes nye favorittmøbel?

Finnes det en norsk egenart? Dette var tema for Form 2005, norske designeres høstutstilling, som åpnet forrige helg. Og om det var langt mellom trollene, fant vi likefullt rene linjer, smarte løsninger - og fargerike puffer med innebygget kurauting.

Trangboddes nye favorittmøbel?

  1. Norsk egenart?


Typisk norsk

Designernes høstutstilling er norske designeres største mønstring. Form 2005 er et resultat av to juryomganger, og jurymedlemmene hadde over 200 bidrag å velge mellom. Vi fant både gamle kjenninger, og helt nye produkter og prototyper, men er glade for at det ikke var vår jobb og bestemme hva som skulle med.

Trykk her for å komme til bildespesialen.

Favoritten

Stol for én - eller to. Valget er ditt, om denne kommer i produksjon.
Stol for én - eller to. Valget er ditt, om denne kommer i produksjon. Vis mer


Likevel, vi fant vår lille favoritt: Chair-4-2. Dette er stolen for alle som bor i en boks, går cubic, eller av en eller annen grunn ikke har uendelig mange kvadratmeter å boltre seg på. Møbelet er designet av industridesigner Kristoffer Leivestad Olsen.

Ideen til møbelet skriver seg fra hovedoppgaven han skrev ved University of New South Wales i Sydney, Compact spaces, flexible living.

- I den forbindelse gikk jeg inn og så på utfordringer og problemstillinger som er forbundet med å bo trangt, sier Leivestad Olsen.

Chair-4-2 er designet med det formål at brukerne kjapt skal kunne øke antall sitteplasser, uten å trenge noe lagringsplass.

Prototype

Møbelet er dessverre ennå ikke i produksjon, men Leivestad Olsen har fått mye positiv respons. - Jeg har ennå ikke fått tid til å områ meg, men er overveldet over all den positive responsen jeg har fått, sier industridesigneren, som til daglig livnærer seg som selger.

Summing i krokene på Design- og Arkitektursenteret tyder på at interessen er stor i bransjen, og at vi kanskje kan få se Chair-4-2 i butikkene snart? Det er lov å håpe, og vi kommer tilbake med mer, straks vi har noe litt mer håndfast å komme med.

Trykk her for å komme til bildespesialen.

Utstilt sammen med FORM 2005 var også vinnerne av statens årlige designkonkurranse. Tema for årets konkurranse var suvenirer. Vi ble lovet troll-fri sone, men en og annen elg, kom vi ikke unna. Du kan lese mer om vinnerne og se bilder av de nye suvenirene på DinSide Reise.

NORSK EGENART? Du kan se utstillingene Statens designkonkurranse og FORM 2005 på Norsk Design- og Arkitektursenter i Hausmannsgate 16 i Oslo til og med 27. november i år.

Kristoffer Leivestad Olsen