Trampoliner finnes i nesten alle norske boligområder. Når det blåser opp kan det være en tikkende bombe. Foto: Finn.no
Trampoliner finnes i nesten alle norske boligområder. Når det blåser opp kan det være en tikkende bombe. Foto: Finn.noVis mer

Trampoline ramponerte biler

Bare flaks gjorde at dette gikk bra.

Det finnes sannsynligvis et sekssifret antall trampoliner i norske hager. Artig for unga, men definitiv ikke uten risiko.

Og det viser også nattens hendelser i Bergen: Der skadet nemlig en løpsk trampoline seks biler i natt, etter at den ble tatt av vinden.

- Jeg våknet ved 01-tiden, og hørte et brak, sier Cesilie Brakstad til Bergens Tidende. Dagen etter fant hun og barna trampolinen ved parkeringshuset et stykke unna. Den hadde da skadet seks biler, tre av dem hadde fått rutene kunst, mens de tre andre hadde lakkskader.

Eieren forsikrer overfor Bergens Tidende at trampolinen var festet slik den skulle, men i natt var altså ikke det nok:

- Jeg ringte selv til politiet i morges og varslet dem. Deretter snakket jeg med forsikringsselskapet. De opplyste at de dekker skadene, sier altså Brakstad til BT.no. I dag er hun kun lettet over at ingen mennesker ble skadet.

Eiers ansvar

SKADER HUS: Her fikk eierne en trampoline inn i huset. Trampolinen ble siden festet med tauverk til verandaen.(Foto: Opdalingen/Randi Grete Kalseth, gjengitt med tillatelse fra Tryg) Foto: Opdalingen/Randi Grete Kalseth
SKADER HUS: Her fikk eierne en trampoline inn i huset. Trampolinen ble siden festet med tauverk til verandaen.(Foto: Opdalingen/Randi Grete Kalseth, gjengitt med tillatelse fra Tryg) Foto: Opdalingen/Randi Grete Kalseth Vis merDet er ikke første gang kraftig vind har tatt trampoliner, og medført skader. Flygende trampoliner var allerede i 2007 blant de hyppigste ansvarsskadene for privatpersoner hos forsikringsselskapet som den gang het TrygVesta.

For en ting er at trampolinene i seg selv må tilfredsstille visse krav når det gjelder polstring og monteringsveiledning, men kanskje like viktig er det at også eierne, det være seg foreldre, boligsameier, velforeninger, barnehager og andre som setter opp trampoliner, bør være klar over at de har ansvaret. Både forsikringsselskaper og politiet råder eiere til å bardunere trampolinene sine.

Uansett om trampolinene står på offentlig eller privat grunn, må de være montert etter bruksanvisning og få en trygg plassering på et ufarlig underlag. Eier har også ansvar for at bruken skjer i samsvar med brukerveiledningen.

Skjer det en ulykke kan du nemlig bli erstatningspliktig. Mer om dette her.

Unormalt kraftig vind

– Dette er unormalt kraftig aktivitet for å være i slutten av mai. Det har vært sammenhengende sterk vind i Bergen i fem dager. Sist det var slik var i februar 2008, sier statsmeteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, Ivar Hjellestad, til Yr.no.

– Slik kraftig lavtrykksaktivitet er mest vanlig om høsten, fortsetter statsmeteorologen, som beroliger med at det er forventet roligere vinder fremover.

Ikke bare for barn

Norges største trampolineselger, JumpKing, anslo for ett år siden at det befinner seg cirka 130.000 trampoliner i norske hager.

– Det er slett ikke bare unger som hopper. Den eldste vi har solgt trampoline til var 86 år, sier daglig leder Kurt Chetkowski i JumpKing i en melding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Chetowski forteller videre at salget har stabilisert seg på rundt det halve av hva det var da trenden tok av for fullt for cirka ti år tilbake.

Bygg i hagen - uten byggemelding