Trådløst musikksystem fra Sony

TEST: Sony SRS-X88/X77 trådløst flerromsanlegg.

<B>SER DYR UT:</b> I høyglanset liksom-pianolakk og den grå grillen på kan SRS-X88 minne om high end.  Foto: TORE NESET
SER DYR UT: I høyglanset liksom-pianolakk og den grå grillen på kan SRS-X88 minne om high end. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har etterhvert blitt mange om beinet når det gjelder trådløse flerromsanlegg for musikk. Sonos, som sammen med Squeezebox startet trenden på begynnelsen av 2000-tallet, har lenge vært dominerende på dette området.

Men nå har de fått betydelig konkurranse fra både Samsung, Denon og Philips.

FINISH: SRS-X88 ser dyrere ut enn den er. Foto: TORE NESET
FINISH: SRS-X88 ser dyrere ut enn den er. Foto: TORE NESET Vis mer

Nå melder også Sony seg i dette markedet, etter å ha konsentrert seg mest om enkeltstående Bluetooth-systemer.

Kjøpeguide: Trådløs lyd i alle rom

Forskjell på multirom og trådløs

Et multiromssystem er med andre ord ikke det samme som det vi vanligvis forbinder med en trådløs høyttaler.

Poenget er altså at du skal kunne utstyre huset med et system der alle høyttalerne (og frittstående enheter koblet til stereo/hjemmekinoanlegg) skal kunne snakke med hverandre via en felles app.

Når du står opp om morgen, skal du kunne våkne av din favorittmusikk fra Spotify eller din foretrukne nettradiokanal. Musikken følger deg ut på badet. Når du senere spiser frokost, dukker den samme musikken opp på kjøkkenet. Vel plassert i sofaen med dagens første kaffekopp kan du nyte musikken fra hovedanlegget i stua

TEST: Sony SRS-X33 Bluetooth-høyttaler

Ingen begrensninger

Ofte har slike anlegg begrensninger. Noen av dem takler for eksempel ikke alle filformater, andre begrenser seg til én strømmetjeneste, mens atter andre ikke tillater at du kobler til utstyr de ikke har laget selv.

MAGNET: Fronten på X88 er lett å ta av, dersom du vil ha klarere lyd og tøffere utseende. Foto: TORE NESET
MAGNET: Fronten på X88 er lett å ta av, dersom du vil ha klarere lyd og tøffere utseende. Foto: TORE NESET Vis mer

Sony har tenkt stikk motsatt. Deres SRS-serie er åpen så å si i alle ender. Her støttes alle tenkelige lydfiltyper, inklusive de såkalte høyoppløste formatene som skal gi bedre lyd enn CD.

Via Bluetooth, Google Cast og AirPlay kan du bruke alle strømmetjenestene. Spotify støttes via Connect (krever Spotify-app i tillegg), mens YouTube (bare med lyd) kan legges rett inn i Sonys egen SongPal-app (iOS og Android).

Sony bruker for øvrig et eget system kalt LDAC for å forbedre lyden via Bluetooth.

Serien består foreløpig av tre enheter: SRS-X99, SRS-X88 og SRS-X77. Vi har testet de to siste.

LES OGSÅ: Beep spiller musikk i alle rom

Flott utseende

FRONTEN AV: Du får både tøffere utseende og klarere lyd om du tar av fronten. Foto: TORE NESET
FRONTEN AV: Du får både tøffere utseende og klarere lyd om du tar av fronten. Foto: TORE NESET Vis mer

SRS-X88 gir et flott inntrykk når vi pakker den opp. Den pianolakk-aktige overflaten minner ikke så lite om eksklusivt stereoutstyr, og det er bare størrelsen som minner oss på at dette er en trådløs høyttaler til 3.695 kroner.

Også lyden er formidabel. Sony har i motsetning til konkurrentene unngått å gå i «gompebass»-fella. Bassen er med andre ord ren og kontrollert, og den lar dermed den viktige mellomtonen slippe igjennom. Det nytter stemmegjengivelsen svært godt av.

HØYOPPLØST: DSD-filer er ikke hverdagskost i trådløse flerromsanlegg. Foto: TORE NESET
HØYOPPLØST: DSD-filer er ikke hverdagskost i trådløse flerromsanlegg. Foto: TORE NESET Vis mer

Også toppen er på plass. Cymbaler klinger ut som de skal, og musikken har både luft og detaljer i toppen. Og faktisk - da vi prøvde med en DSD-fil rippet fra SACD via en Playstation 3 (et typisk nerde-prosjekt, får vi vel si), kom den varme lyden som er karakteristisk for dette mediet fram.

At en trådløs multiromshøyttaler i det hele tatt kan spille av slikt, er jo noe av en sensasjon. Vanligvis er slikt forbeholdt svinedyre DAC-er i high end-klassen.

Ganske høyt kan du spille også, selv om dette på ingen måte er noen party-høyttaler. Lyden blir merkbart bedre når vi tar av grillen (noe som gjøres med en kjekk, liten magnet som følger med). Men da lider utseendet, og det tok ikke lang tid før vi satte på grillen igjen av rent estetiske grunner.

Flerromsmusikk for de velbeslåtte: Fransk science fiction-lyd

Greit oppsett

Oppsettet gikk greit via SongPal-appen. Det er bare å trykke på «pluss»-tegnet og følge anvisningene.

Vi kan likevel ikke la være å smile litt. For hvorfor skal vi behøve å gjøre noe som helst, Sony? Kan ikke enheten bare komme opp av seg selv når den er slått på? Du kjøper den jo ikke for at den skal stå til pynt...

ENKELT Sonys SongPal-app er grei å bruke. Foto: TORE NESET
ENKELT Sonys SongPal-app er grei å bruke. Foto: TORE NESET Vis mer

Vil du starte med Bluetooth-forbindelse, velger du Bluetooth-knappen på toppen av høyttaleren. Om du vil sette opp høyttaleren for WiFi først, bruker du nettgjenkjennings-knappen (WPS) på baksiden.

Verre var det når lillebroren SRS-X77 skulle settes opp. Den fikk vi overhodet ikke forbindelse med. Årsaken viste seg å være at den hadde blitt brukt før, og dermed var satt opp for et annet nettverk.

Ved å trykke på «Reset»-knappen på baksiden ordnet dette seg.

Flerromsanlegg: Slaget økte med 69 prosent

Går på batteri

BATTERI: SRS-X77 kan være med overalt i huset. Foto: TORE NESET
BATTERI: SRS-X77 kan være med overalt i huset. Foto: TORE NESET Vis mer

X77 går på batteri, og dermed praktisk å ta med seg rundt. Også på badet fungerer Sonys høyttaler glimrende. Her bør du som kjent absolutt ikke koble utstyr som ikke er jordet permanent til strøm.

Få andre har laget batterihøyttalere som fungerer i flerromssammenheng, kanskje fordi strømmen tar fort slutt. Vi fikk ikke langtidstestet Sony-en i så måte, men merket oss at den fortsatt virket etter flere timers bruk.

Selv oppgir Sony ti timers brukstid etter opplading.

UTE: SRS-X77 er ikke vanntett, men kan fint brukes i hagen ved godvær. Foto: TORE NESET
UTE: SRS-X77 er ikke vanntett, men kan fint brukes i hagen ved godvær. Foto: TORE NESET Vis mer

På vår vei rundt i huset opplevde vi derimot at lyden kom og gikk. Men ved hjelp av den utfellbare antennen (som også finnes på X88) vi klarte med litt justering i passeringen å få den til å spille overalt når den sto i ro.

Lyden i lillebroren SRS-X77kan selvsagt ikke måle seg mot SRS-X88, og siden den koster bare en tusenlapp mindre framstår storebroren som et bedre tilbud.

Likevel kan vi bare nikke anerkjennende at Sony har valgt å beholde lydkarakteristikken framfor å «pumpe» opp lyden kunstig, slik at X-77 blir en nedskalert utgave av X-88. På små rom fungerer den brillefint. selv om vi savner den langt kraftigere og fyldigere lyden fra storebroren.

Fra mobilen: Trådløs musikk i stua

Virvar av apper

ALFABETISK: Det er fint å kunne spille musikk fra nettverksdisk, men hva med å kunne søke også? Foto: TORE NESET
ALFABETISK: Det er fint å kunne spille musikk fra nettverksdisk, men hva med å kunne søke også? Foto: TORE NESET Vis mer

Men så kommer vårt viktigste ankepunkt: I sin iver etter å støtte alt mulig har Sony overlatt vel mye til brukeren.

Du må faktisk være noe av en trådløs musikknerd dersom du skal få Spotify, Tidal, DNLA-overføring fra egen server til å spille sammen. Det blir mye skifte av apper, og Sony er prisgitt tredjepart for at ting skal fungere.

Resultatet blir et virvar av apper som alle fungerer forskjellig. For eksempel er det ikke mulig å søke i egne musikkfiler. Her kommer det bare opp en alfabetisk liste. Har du tusenvis av låter, blir det fort en uoverkommelig oppgave å finne fram.

AnyCast: Slik kobler du iPhone trådløs til TV-en

Mange vanskeligheter

MISLYKKET: Vi fikk litt for ofte meldinger som dette. Foto: TORE NESET
MISLYKKET: Vi fikk litt for ofte meldinger som dette. Foto: TORE NESET Vis mer

Vi slet også med å dirigere lyden fra nettradioappen TuneIn slik at den traff riktig høyttaler. Her er det Google Cast som brukes som overføringsprotokoll, og her fikk vi stadige feilmeldinger når vi prøvde å dirigere lyden fra X88 til X77 og tilbake igjen.

Vi klarte heller ikke å få verken Mac eller Windows-PC (her måtte vi som vanlig laste ned driver) til å spille via USB-inngangen på X88. Enheten kom rett og slett ikke opp, uansett hvor mye vi avinstallerte tidligere drivere, reinstallerte Sony-driveren, trakk pluggen ut og inn og skrudde både høyttaler og PC av og på.

Å legge rom sammen er derimot veldig enkelt. Du drar rett og slett høyttalerne man ønsker skal spille sammen i én klynge. Deretter lagrer man dem som en gruppe, slik at man kan hente sammenstillingen fram igjen. Vil du skille høyttalerne fra hverandre igjen, holder du fingeren på høyttalersymbolet og drar den ut av klynga.

Undersøkelse: Folk velger lyd framfor design

Bedre i neste runde?

Men det meste annet må som sagt ordnes i apper som Sony ikke har kontroll over. Det er forsåvidt tilfelle med flere av konkurrentene også, og det er vel egentlig bare Sonos som har et fullt ut integrert system med egen avtale med både Spotify WiMP/Tidal og de fleste andre strømmere på markedet.

uforutsigbart: For å høre nettradio må du gå via Sonys app først. Prøver du deg direkte fra TuneIn-appen, får du denne feilmeldingen.Andre ganger er det omvendt. Foto: TORE NESET
uforutsigbart: For å høre nettradio må du gå via Sonys app først. Prøver du deg direkte fra TuneIn-appen, får du denne feilmeldingen.Andre ganger er det omvendt. Foto: TORE NESET Vis mer

At Sonos kan gjøre dette og ikke Sony, skjønner vi ikke helt. Sonos er jo en mygg i forhold til den japanske kjempen.

Selv om vi må bifalle anleggets allsidighet og fleksibilitet, hadde vi foretrukket at Sony hadde kikket litt på lederen i dette markedet og gjort systemet sitt mer helhetlig og brukervennlig. Et system som enten virker perfekt eller ikke i det hele tatt er mindre frustrerende enn et system som er uforutsigbart og forvirrende.

Tross alt snakker vi om hjemmehygge her, og ikke et dataprosjekt som skal løse fritidsproblemene dine. Sony blir for mye av det siste, synes vi.

Testresultat

Sony SRS-X88/X77 flerromsanlegg

Terningkast 4

God lyd i forhold til størrelse, støtter en mengde lydformater og strømmetjenester, enkel å sette opp, SRS-X77 kan gå på batteri

Lite sømløs, mange apper, forvirrende logikk, krever mye tid før alt spiller som det skal

Men alt kan jo oppdateres via programvare, og Sony-systemet har så mange kvaliteter at vi tror det kan bli riktig bra når det får noen måneder til på baken.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!