Tomme hus er fuktfeller

Skal du kjøpe en bolig som har stått tom en tid, bør du finne ut av hvordan den er blitt ivaretatt.

Boliger som står tomme er ekstra sårbare for fuktskader. Foto: colourbox.com
Boliger som står tomme er ekstra sårbare for fuktskader. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange boliger som stenges av, blir så å si hermetisk lukket. Det er helt feil. På kort tid kan skadene bli store og kostbare, melder Newswire på vegne av Anticimex.

– Vi ser ofte boliger som har fått skader fordi de har stått helt avstengt. Lufteluker lukkes og oppvarmingen skrus ned til et minimum. Slike forhold gir gode vilkår for muggvekst, sier Stein Norstein i Anticimex til Newsire.

Les også: Har du en tikkende fuktbombe i kjelleren?

Dette er særlig viktig å være oppmerksom på i et tregt marked, med lang omsetningshastighet. I tillegg bør du også være særlig oppmerksom når det gjelder boliger som selges på tvangssalg, dekningssalg eller salg av dødsbo. Dette er gjerne boliger som har stått tomme i kortere eller lengre tid.

Bolighus som ikke er bebodd er spesielt utsatt for skader i vinterhalvåret, sier Jack Frostad, informasjonssjef i If til DinSide. Dette gjelder ikke bare fuktskader, men også vannskader, frostskader, utette tak, et cetera. - Det kan også bli problemer med skadedyr som trekker inn om vinteren.

Les mer: Har du sikret vannrørene mot frostspreninging?

Selger er ansvarlig


Når en bolig går til tvangssalg, er det namsfogd, politi eller bank som stenger boligen. I arveoppgjør overlates ansvaret til en bobestyrer, ofte en advokat. Inneklima og vedlikehold er ikke nødvendigvis deres sterkeste fagområder.

– Ikke alle som stenger av hus vet hva som er riktig fremgangsmåte. En boligeier som skulle være borte en lengre periode, fikk beskjed av kraftselskapet sitt om å slå ned varmen og stenge ventilasjonen. Heldigvis rådførte han seg med oss først, sier Norstein til Newswire.

Også boligselgere som venter på bedre priser risikerer å gjøre samme tabbe. I gjennomsnitt tar det nå litt over halvannen måned å få solgt en bolig, men bak gjennomsnittet skjuler det seg tilfeller der boliger står tomme i lang tid.

For en selger er det viktig å huske at han står ansvarlig for boligen også underveis i salgsperioden, opplyser Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Meglerens oppgave er å være mellommann mellom kjøper og selger, ikke vaktmester, sier Roger Nyborg i NEF.

Eksperter advarer mot ferdighus: Dårlig klimatilpasning kan gi fuktskader

Gjelder forsikringen

Ifølge Frostad er det selger som er ansvarlig for boligen også når den er tom, og selgeren som er ansvarlig for å forsikre den.

- En ordinær villaforsikring vil gjelde selv om boligen står tom, men det er visse bestemmelser i forsikringsvilkårene man bør være oppmerksom på.

Disse vil varigere fra selskap til selskap, men de fleste vil nok ha med at huseier har ansvar for å sørge for at huset holder riktig temperatur, eller som det heter i Ifs vilkår:
"For å unngå frostskader skal sikrede sørge for at bygning er tilstrekkelig oppvarmet eller sørge for nedtapping av røranlegg. Ved nedtapping må sikrede først kontrollere at stoppekran er tett."

Dersom eier ikke overholder sikkerhetsforskriftene kan retten til erstatning helt eller delvis falle bort.

For å få dekket fuktskader, eller som det heter i forsikringsvilkårene "skade ved sopp, råte eller bakterier" må du ha en ekstraforsikring. Hos If heter denne "Superforsikring", og én type skade er ikke dekket: Skade ved kondens.

Luft, luft og luft

Rådet til eiere av boliger som av forskjellige årsaker blir stående tomme over tid, er klart: Pass på boligen. La ventilene være åpne, slik at det blir god utluftning. Har du en bolig som står tom, bør du også ta turen innom en gang hver annen eller tredje måned og varme opp boligen, for å redusere fuktigheten i luften. Du bør også vurdere å stille inn termostat på oppvarmingen på et lavt nivå.

Nye bad er fuktfeller

Skader for sekssifrede summer

Anticimex inspiserte nylig et hus som hadde stått tomt i et år med lukkete ventiler.

– På denne korte tiden er huset blitt skadet av muggvekst. Innvendige vegger må byttes, og skadene kommer kanskje opp mot hundre tusen kroner, sier Norstein.

Når lufteventilene lukkes, strupes den naturlige luftgjennomstrømningen i huset, og luften som er der stenges inne.

– Når temperaturen så senkes til et minimum, reduseres den innestengte luftens evne til å holde på fuktigheten. Kald luft klarer ikke å holde på like mye fuktighet som varm luft. Resultatet er at vegger og andre kalde steder blir fuktige, sier Norstein.

Kilde: Newswire/Anticimex, DinSide

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!