Statuens dråper egner seg neppe, men ekte menneskeurin tynnet med vann er faktisk bra som gjødsel. Foto: Alloverpress
Statuens dråper egner seg neppe, men ekte menneskeurin tynnet med vann er faktisk bra som gjødsel. Foto: Alloverpress Vis mer

Tøm tiss i buskene

Super gjødsel, om du orker.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om du har grønne fingre, trenger plantene mer enn kjærlig håndtering. De trenger også gjødsel. Det kan du for eksempel kjøpe. Eller - skaffe for helt for egen maskin.

Slik får du hjelp i hagen uten kunstige midler

Gullvann

Svenske Testfakta tipser sine lesere om såkalt gullvann etter en gjødseltest som viste at ingen av de testede ferdigmidlene hadde den riktige næringsbalansen.

Og gullvann (svensk: guldvatten) er rett og slett utvannet menneskeurin. Et gjødselstriks kjent også i Norge. Som en bruker beskriver i et hageforum:

Min gamle mor hadde før i tiden mange meter med verandakasser på hytta. De var alltid fulle av Petunia som var enorme både i vekst og blomstring, alle som så dem var fulle av beundring og lurte på hvordan hun fikk det til. Hun turde ikke røpe "oppskriften" til alle, men noen fikk vite den. Da rynket de på nesa og grøsset. Som gjødselvann brukte hun nemlig urin blandet i regnvann.

Velbalansert gjødsel

Tom Ericsson, forsker ved Sveriges Lantbruksuniversitet er ekspert på gjødsel, og sier til Testfakta:

– Så lenge man spiser næringsriktig og allsidig kost, er urin kanskje det beste og mest velbalanserte gjødningsmiddelet vi har.

Urin er i utgangspunktet sterilt, men lagres det danner det grobunn for bakterier, som også forårsaker lukt. Dropp urin som gjødsel dersom du bruker medisiner eller har urinveisinfeksjon. Bruk urinvannet på jorden, ikke på plantebladene.

Slik blir gresset grønnere på din side av gjerdet

Blandes med vann

En voksen person produserer 400-500 liter urin per år. Det betyr at en vanlig husstand kan ha tilgang til relativt store mengder helt gratis gjødsel. Men tiss ikke direkte på vekstene. Urinen må blandes med vann, beregn åtte til ti deler vann på en del urin. Altså ganske tynne saker.

Urinen må dermed samles opp for "tilberedning". Tidligere var nattpotter helt vanlig på soverom, men nå er det nok andre alternativer som må tas i bruk, for eksempel separasjonstoalett med egen tank for urin.

Les også mer hos Bioforsk: Urin som gjødsel - ikke bare pisspreik

Eller glem det ...

Orker du ikke alt styret med å holde hagen frisk og grønn, finnes det kunstige alternativer. Og både fabrikkprodusert gress og planter er nå langt mer naturtro enn vi tidligere var vant til.

– Salget av uekte blomster har hatt en kjempeutvikling, og Plantasjen kan vise til historisk gode tall, sa Svein Vadøy, sortimentsansvarlig i Plantasjen til DinSide tidligere i år.

Nyere silkeplanter, som har overtatt for plast, ser det ikke ut til at nordmenn kan få nok av. Men også grønn plen - med ujevn farge og visne strå innimellom - kan du få i kunstig utgave.

– På vanlig kunstgress er alle stråene like grønne og like fine, men på de nye typene, er det noen som er litt brune i tuppen, og har ulike nyanser innimellom, for å få et naturtro utseende, sa Chera Westmann i Ifi.no til DinSide tidligere i sommer.

Les mer om gresset du aldri behøver å klippe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer