Tolker nye regler feil

Boligkjøpere misforstår den nye 24-timers regelen, og prøver å unngå meglerne i budrunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eiendomsmeglere har den siste tiden hyppigere opplevd at boligkjøpere går direkte til selger for å ”kuppe” budrunden og på den måten omgå 24-timersreglen. En årsak til dette er en misoppfatning om at man ikke kan legge inn bud før det har gått 24 timer etter siste annonserte visning, skriver Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) i en pressemelding.

– Tilbakemeldinger vi har fått er at de ønsker å omgå budrundene fordi de ikke ønsker å vente 24 timer etter siste visning. Det er en feiltolkning av reglene. Man kan trygt legge inn bud før det har gått 24 timer etter siste annonserte visning. Det reglene betyr er at budet skal ha en minste akseptfrist på 24 timer etter siste annonserte visning, forklarer direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foreslår regelendringer
– Vi har sett at dagens 24-timersregel kan gi uheldige konsekvenser. En undersøkelse vi gjorde tidligere i vår blant våre medlemmer viser at vi ikke får sjekket finansiering, vi må arbeide mer utover kvelden, budrundene blir mer hektiske når 24 timer går ut. Et tilleggsproblem er at bud som kommer inn etter at ny visning er annonsert må henvises til ny akseptfrist.

Med bakgrunn i denne undersøkelsen sendte vi derfor et forslag til nye regler til Finansdepartementet. Forslaget inneholder blant annet at akseptfristen for bud skal være tidligst kl. 12.00 etter siste annonserte visning i stedet for 24 timer. Vi foreslår også tatt inn i forskriften er at megler skal oppfordre oppdragsgiver til ikke å ta i mot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler, sier Tveter.

Selv om dagens regler ikke fungerer optimalt ber Tveter alle om å forholde seg lojalt til disse.

- Vi har regler som vi skal forholde oss til og da er det viktig at alle parter forholder seg lojalt til disse. Selger og kjøper må gis tid til å områ seg slik hensikten er bak bestemmelsen, avslutter Tveter.

Kilde: NEF.