Både hekk, busker og ugress bør trimmes nå. Foto: colourbox.com
Både hekk, busker og ugress bør trimmes nå. Foto: colourbox.comVis mer

To gode grunner til å ta frem redskapen før ferien

Luk og klipp nå - disse plantene bør du gå til angrep på.

Det er flere grunner til å ta et raid i hage og skråninger før ferien. Her er to.

  • Trafikksikkerhet
  • Allergiplager
For å starte med det siste først. Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) forteller at hele 220.000 nordmenn vil ha stor nytte av at mange tar ugresset fatt frem mot midten av juli. Planten du skal sikte deg inn på er burot.

Fjern disse og: Plantene er fine, men nå står de på svartelista

Den vokser overalt

Buroten er lett å kjenne igjen på de sølvfargede undersidene av bladene, og den røde stilken. Her ser du også blomstene. (Bildet kan deles videre under Creative Commons-lisens) Foto: Christian Fischer/Creative Commons
Buroten er lett å kjenne igjen på de sølvfargede undersidene av bladene, og den røde stilken. Her ser du også blomstene. (Bildet kan deles videre under Creative Commons-lisens) Foto: Christian Fischer/Creative Commons Vis mer


Burot er et ugress som vokser seg høyt og frodig overalt i lavlandet i Sør- og Midt-Norge.

– Effektiv bekjemping av burot hever livskvaliteten for de mange pollenallergikerne på ettersommeren og høsten. For de som ikke er allergiske har det også stor betydning ved at de ikke utsettes for det sterke allergenet og pådrar seg burotallergi, forklarer Eli Mathea Olsen fra NAAF i en pressemelding. Hun er regionsekretær i NAAF Østafjells og prosjektleder for "Aksjon Burot", der privatpersoner oppfordres til å gå til angrep på den svært allergifremkallende planten.

Vær obs når du luker: Noen ugress kan blinde deg

Buroten starter veksten i juni og blomstrer fra midten av juli til slutten av august. Den er vanlig helt opp til Nord-Trøndelag, men er også på fremmarsj i Nord-Norge. Pollenet sprer seg ikke mer enn 100-200 meter, så lokal bekjemping er et bra tiltak mot allergi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du SKAL klippe hekken

NAAF er ikke de eneste som oppfordrer folk til å ta et vegetasjonstak før ferien. Bor du langs trafikkerte veier, minner nå Statens vegvesen om at det er ditt ansvar å klippe hekker og busker - for sikkerhetens skyld.

– Å sørge for fri sikt langs veiene er så viktig at ansvarsforholdene er nedfelt i vegloven. Det er du som bor langs veien som er ansvarlig for å klippe hekk og busker på eiendommen din slik at det er god sikt ved veikryss og ved avkjørselen din, forteller Beate Ertresvåg Myklevoll i en melding fra Statens vegvesen.

Noen kan faktisk ha lov til å fjerne hekken din

Nå deler etaten ut brosjyrer for å minne på retningslinjene for klipping av hekk og busker. Får du ikke brosjyren har du naturligvis fortsatt ansvaret.

– Når du står fire meter inn i avkjørselen din skal du ha minst 20 meter fri sikt i hver retning langs gang- og sykkelvei. Hekk og gjerde skal heller ikke være høyere enn 50 centimeter ved avkjørselen din, forklarer Myklevoll.

Åtte hageplanter du bør styre unna