To boliglån kan være en prøvelse. Ill: Anne Angelshaug
To boliglån kan være en prøvelse. Ill: Anne AngelshaugVis mer

To boliglån samtidig? Banken hjelper deg

BOLIG: Sliter du med to boliglån fordi du har kjøpt ny bolig, men ikke fått solgt den gamle? Du trenger ikke leve på sultegrensa. Banken lover å finne en løsning.

Ikke alle får solgt den gamle boligen før de kjøper ny. De aller fleste er avhengig av å kjøpe ny bolig før de selger den gamle, slik at de er sikret tak over hodet. Konsekvensen blir at mange på boligmarkedet sitter med to store boliglån i perioder.

- Hele 90 til 95 prosent av alle som skal både selge og kjøpe, kjøper først. De er avhengige av å få en ordning med mellomfinansiering for å få økonomien til å gå rundt mens de sitter med to lån, sier Tore Westhrin som er informasjonssjef i Kreditkassen.

Stagnasjon i markedet

Renteøkning, avisstreik og sommerferie har gitt tomme boligvisninger og stagnasjon i boligmarkedet i Oslo i sommer. Mange som har allerede har kjøpt ny bolig sliter med å få solgt den gamle til den prisen de ønsker. For disse blir det ekstra viktig å få en god avtale for mellomfinansiering.

Selvsagt kan du være heldig, og få en avtale med selger om at du slipper å betale din nyinnkjøpte bolig før du har fått solgt den gamle. Vi kjenner til boligselgere som har gått med på ordninger der kjøper ikke har måttet betale mer enn en slags leie inntil han har fått solgt sin bolig. Men får du en slik avtale, er du svært heldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betaler ved overtakelse

Normalen er at du betaler 10 prosent av kjøpesummen ved signering av kontrakten, og at de resterende 90 prosentene betales til megler og videre til selger ved overtakelsen.

- Det er svært uvanlig at du får lov til å utsette betalingen. En utsetting innebærer jo en kredittrisiko for selger, og de fleste som selger trenger pengene selv, sier informasjonsrådgiver i Den norske Bank (DnB), Øyvind Larssen.

Tre måneders avdragsfrihet

I bankene er mellomfinansiering et velkjent begrep. De fleste boligkjøpere tilbys en form for spesialavtale i perioden mellom et kjøp og et salg. I DnB tar de høyde for at de fleste skal klare å selge sin gamle bolig innen tre måneder.

- Vi kan gi avdragsfrihet på det nye lånet i opptil tre måneder. I løpet av tre måneder forventer vi at lånetaker får solgt, slettet sitt gamle boliglån og frigjort egenkapital, sier Larssen i DnB.

Avdragsfrihet betyr ikke at renta ikke løper på det nye lånet, men vil du, kan du også slippe å betale på rentene i de tre avdragsfrie månedene.

- De fleste klarer å få solgt innen tre måneder etter at de har kjøpt, og mange benytter seg av avdragsfriheten, sier Larssen.

Skaff ny takst!

Ett annet dilemma bankene må ta stilling til, er hvilke kriterier som skal legges til grunn når det nye lånet skal innvilges. I DnB oppfordrer de lånesøkerne til å ha en fersk takst eller verdivurdering på sin gamle bolig når de søker om nytt lån.

- Har vi en slik takst å gå ut fra, gir vi lån ut fra hvor stor egenkapital som kan forventes å bli frigjort ved salg. Du trenger ikke å faktisk ha solgt boligen for å dra fordel av egenkapitalen. På den måten slipper vi refinansiere det nye lånet når den gamle boligen er solgt , sier Larssen.

Finner løsninger

Også i Kreditkassen gir de nytt lån på grunnlag av takst eller verdivurdering av den gamle boligen.

- Taksten stemmer forbløffende ofte med den prisen selger får. Vi gir et langsiktig lån til kjøp av ny bolig ut fra denne taksten. I tillegg tar mange opp et mellomfinansieringslån som dekker utgiftene i perioden før du får solgt din gamle bolig, sier Westhrin i Kreditkassen.

Westhrin sier de er åpne for å finne ulike løsninger som passer kunden i mellomfinansieringsfasen.

- Kundene kan få avdragsfrihet hos oss også, vi er åpne for å tilpasse oss. Tilbudene skreddersys for å møte kundens behov, sier Westhring.

Også Gjensidige NOR kan gi avdragsfrihet til boligkjøpere som ikke klarer å betjene to lån i overgangsfasen.

Både tilbudene fra DnB og fra Kreditkassen forutsetter at det bare tar måneder, og ikke år før du får solgt din gamle bolig. I dagens marked er det neppe mange som må sitte lenge på sin gamle bolig, i hvert fall ikke dersom den ligger noenlunde sentralt. Kommer du i en situasjon der du absolutt ikke får solgt din gamle bolig, har du åpenbart et problem.