<b>Farlige flammer:</b> To av tre biopeiser som selges på det norske markedet er ulovlige. Under kan du se en oversikt over hvilke som er godkjent.  Foto: DinSide
Farlige flammer: To av tre biopeiser som selges på det norske markedet er ulovlige. Under kan du se en oversikt over hvilke som er godkjent. Foto: DinSideVis mer

To av tre biopeiser ulovlig solgt

Sikkerhetskontroll har avslørt at to av tre biopeiser ble solgt ulovlig. Disse er nå trukket fra markedet. Her får du alle de som er godkjent.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Statens byggtekniske etat (BE) har gjennomført en kontroll av biopeiser på det norske markedet. De har kontrollert hvorvidt peisene som selges i Norge er sikkerhetstestet, som det kreves at de skal være for å kunne selges på det norske markedet.

- Resultatene er nedslående og viser at mange importører enten kan for lite om regelverket eller ignorerer det, sier senioringeniør Steinar Tegneby i DSB.

Les også: Så eksplosiv er spriten til biopeisen

DSB har kontrollert 168 frittstående biopeiser fra 18 importører. Kun 62 av peisene var sikkerhetstestet slik som regelverket krever. De resterende 116 av peisene måtte trekkes fra markedet.


Nedenfor kan du se listen med bio-
peisene som er sikkerhetstestet og som hadde papirene i orden
da undersøkelsen ble gjennomført. Det er i etterkant også flere importører som har testet sine biopeiser.

- Det som er viktig for oss er fokus på bruk. Det kan være peiser som er bra men som ikke er testet. De er ikke nødvendigvis farlige, men importørene har bare kastet de ut på markedet uten å teste dem, så det vet man ikke, sier Steinar Tegneby til DinSide.

- Advarer mot bruk av biopeiser

Bakgrunnen for kontrollen var rapporter om hendelser med brann- og personskade hvor biopeiser var involvert. I løpet av det siste året har det ifølge Tegneby i DSB vært tre alvorlige brannskader med bioetanolpeiser i Norge, alle i Oslo.

Oslo brann- og redningsvesen gikk nylig ut og advarte mot biopeiser, som følge av nok et branntilløp som følge av etterfylling av bioetanol på en biopeis.

- Brann- og redningsetaten advarer mot bruk av bioetanolpeiser. Bioetanol (alkohol) er klassifisert som en brannfarlig væske kategori 1, tidligere kjent som "A - væske". Det betyr at bioetanol er en meget brannfarlig væske som ved bruk kan avgi brannfarlig damp, skriver Oslo kommune på sine nettsider 21. september i år.


Det har også vært tilfeller hvor norske forhandlere av biopeiser har anbefalt E85 som fyringsstoff til biopeisen. E85 har selvsagt en helt annen literspris enn bioetanol for biopeiser eller lamper, og kan dermed virke som et fristende alternativ. Men E85 er beregnet som drivstoff for kjøretøyer, med helt andre avgasser enn fra den rene bioetanolen.

- Det er skremmende å høre at enkelte utsalgssteder har anbefalt E85. Dette viser at enkelte ikke burde selge slike produkter, sa senioringeniør Steinar Tegneby i DSB til DinSide i forbindelse med denne saken i januar i år.

Krav til testing

Det er ikke krav til godkjenning av biopeiser, bioetanolpeiser, etanolpeiser, miljøpeis med etanol eller tilsvarende i Norge, men det er likevel krav til sikkerhetstesting og dokumentasjon av produktet. Biopeisene skal sikkerhetstestes etter den svenske standarden SP 4160 eller tilsvarende. Testen behøver ikke være utført i Norge, men den skal ha gjennomgått en sikkerhetstest. I Norge er det Sintef NBL som gjør dette, i Sverige SP Sitac.

DSB har deltatt i en gruppe som har sett på sikkerheten med bioetanolpeiser, altså produktets innebygde sikkerhet. På bakgrunn av blant annet laboratorietester av biopeiser og analyser av ulykker med biopeiser, er det laget en rapport som vil danne grunnlaget for en ny EU-standard for biopeiser, hvor hensikten er å gjøre selve produktet sikrere.

EU-standarden ventes ferdig om cirka to år og det er EU-kommisjonen som sørger for at denne blir utarbeidet. Hvorvidt den nye standarden blir veldig streng, som den franske standarden, eller mindre streng, er det EU-kommisjonen som avgjør.

DSB har i denne omgang kontrollert 168 modeller, og ifølge Steinar Tegneby dekker dette de aller fleste frittstående biopeisene på det norske markedet.

– Biopeiser er et relativt nytt produkt, og det har vært flere alvorlige hendelser og branntilløp. Vi ville derfor kontrollere om importørene har foretatt nødvendig sikkerhetstesting av peisene før de selges til forbruker. Resultatene er nedslående og viser at mange importører enten kan for lite om regelverket eller ignorerer det. Imidlertid ser vi at tilsyn er et effektivt virkemiddel. Der mangler er avdekket, har importøren trukket produktet fra markedet, sier senioringeniør Steinar Tegneby i DSB og avdelingsdirektør Lisbet Landfald i BE.


Farlige ved feilbruk

Steinar Tegneby ved DSB understreker at biopeisene er farlige å bruke dersom du bruker dem feil. Uhellene som har vært med disse produktene i Norge, har i all hovedsak vært resultater av feil bruk og mangelfulle bruksanvisninger.

Dersom du vurderer å gå til innkjøp av en biopeis, bør du ifølge Tegneby forhøre deg med forhandleren om biopeisen er sikkerhetstestet.

- Forbrukeren bør etterspørre om biopeisen er testet. De som omsetter biopeiser har ansvar for at produktene de tilbyr er sikre, sier Steinar Tegneby.

Du kan også gjøre ditt: Slik brannsikrer du boligen.

Du må kontrollere på hjemmefronten


De leverandørene eller produsentene som ikke har kunnet levere produktdokumentasjon, har fått varsel om tvangsmulkt dersom produktet ikke blir trukket fra markedet. Det har resultert i at produktene er trukket fra markedet. Noen har valgt å få testet produktene, slik at de kan omsettes lovlig.

Men hva skjer med deg som allerede har en av de ulovlige solgte biopeisene stående i stua? Kontakter forhandleren deg og ber deg levere produktet tilbake?

- Det burde de gjøre, de har tross alt solgt et produkt som er ulovlig å selge. Men jeg tviler vel på om de har oversikt over kundene. Det vi har varslet, er at hvis det viser seg å bli ulykker med noen som er på markedet og som ikke er testet, vil vi reagere enda kraftigere, sier senioringeniør Tegneby til DinSide.

Det vil si at dette er noe du må finne ut av selv. Har du en biopeis stående i stua eller på hytta, bør du sjekke lista nedenfor. Der finner du alle de kontrollerte peisene som er sikkerhetstestet og som har papirene i orden. DSB gjør oppmerksom på at dette er de som kunne fremskaffe dokumentasjon ved kontrollen, men at flere andre importører har testet peisene i ettertid, og kan dermed selges lovlig.

Dersom du har kjøpt en biopeis som du er usikker på hvorvidt er sikkerhetstestet, kan du kontakte forhandleren og etterspørre informasjon om dette. Dersom det viser seg at peisen din er solgt uten å være sikkerhetstestet, er den ulovlig omsatt i Norge. Da kan du kreve å få feilen utbedret eller pengene tilbake.

- I dette tilfellet bør selger få lov til å få biopeisen testet innen rimelig tid, og hvis de viser seg å være feil i såfall utbedre eller gi pengene tilbake, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Her er biopeisene som var sikkerhetstestet og hadde papirene i orden ved DSBs kontroll av frittstående biopeiser i år:

Biopeis AS:
Milano 01 – 07
Verona 01 – 04
Virginia 01 – 04
Antrasitt
Algarve
Cannes
Alicante
Frogner
Skaugum
Bernhus
Munkerud
Odense
Odense R
Esbjerg
Rustikal
Style
Sono
Duo
Athen

Ellos Holding AS:
Peis Paris

Norwegian Trade Link AS:
Lille
Straight
Marseille
Auxerre
Norbonne
Swing
Metz
Montelimar
Cannes
Montpellier
Castlrfire
Reims
Exeptional
Paris
Koss
Roston
Dallas
New York
Romance
Housten

Grossistpartner AS /Trendmøbler:
Cambridge
Marseille Öppen Spis
Paris
New York
Lighthouse large
Lighthouse small
Nice

Utvalg.no:
Miljøpeis B4 Duo
Miljøpeis G2 Milano
Miljøpeis Milano 07