Tjen på at boligen din har falt i verdi

Nå bør du sjekke ligningsverdien på boligen.

Har du formue, svir regjeringens økninger i ligningsverdi på pungen. I år økes verdien med 10 prosent. Men denne verdien har et tak, og du kan faktisk klage!

Les også: Ligningstaksten går motsatt vei av boligprisene

- Ligningsverdien skal maksimalt settes til 30 prosent av markedsverdi, sier advokatfullmektig Joachim K. Johannessen i Skattebetalerforeningen.

Tror du boligverdien er så lav at ligningsverdien går over grensen på 30 prosent, bør du klage. Da må du først få estimert boligens verdi, for eksempel med takstmann eller megler. Boligen må faktisk besiktiges av den som anslår verdien, skriver Skattebetalerforeningen.

Deretter må du klage skriftlig til skattekontoret ditt. Legg ved skriflig verdivurdering, og skriv årsaken til klagen. Verdivurderingen må være relativt fersk. For siste ligningsår (2008) må den være avholdt etter 25.6.08 om du fikk oppgjøret om sommeren, og etter 15.10.08 om du fikk skatteoppgjøret til høsten.

Les mer om hvordan du kan prute på boligens ligningsverdi

De minste boligene har høyest ligningsverdi

Skattebetalerforeningen siterer en undersøkelse fra 2005, som viste at mange boliger lå over denne grensen. 2.400 solgte boliger i 2005 hadde ligningsverdier som var på mer enn 40 prosent av markedsverdien, og de minste boligene hadde relativt sett høyest ligningsverdi.

- Selv om boligprisveksten har vært svakere det siste året og ligningsverdiene ble økt med 10 prosent i 2008, anslås ligningsverdiene av bolig fortsatt å utgjøre kun om lag 23 prosent av markedsverdiene i gjennomsnitt, uttalte finansminister Kristin Halvorsen nylig på spørsmål fra Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen. Det skriver Skattebetalerforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boligtaksten blir utdatert - be om ny!

Siden 2005 har ligningstaksten økt hvert år. Det gjorde også boligprisene, til i fjor. Nå har mange opplevd en reduksjon i boligens antatte verdi siste år. Det kan derfor lønne seg å sjekke verdien mot ligningsverdien.

Les også: Få titusener igjen på skatten

Er det nødvendig for deg?

Å sette ned boligens ligningsverdi er spesielt viktig dersom du bor i en kommune som krever eiendomsskatt. Men det kan også være penger å spare dersom du er formuende.
Hvor mye du kan spare - eller om du i det hele tatt sparer noe - er avhengig av din økonomi, hvor mye formue du har i forhold til gjeld.

Har du høyt lån og lite formue, er sannsynligheten liten for at det vil ha noe å si for deg. Men dersom rentefradraget ditt er lite eller ikke-eksisterende, og ligningsverdien på boligen eller boligene dine, samt summen av annen formue, som penger i banken eller aksjer, er høy bør du se på dette.

I 2008 er bunnfradraget i formuesskatten 350.000 kroner. For nettoformue i intervallet 350.000 - 540.000 kroner er formuesskattesatsen 0,9 pst. For nettoformue utover dette er satsen 1,1 pst. Dette ifølge Regjeringens nettsider.

Hvor mye må du betale i skatt i 2009? Sjekk med vår skattekalkulator.