Tjen en halv million på hagen

Bruker du 100.000 kroner på hagen, kan du tjene opptil 500.000 kroner på et hus til fire millioner.


- En velholdt hage i tilknytning til en enebolig i Oslo vil vanligvis gi en merverdi på 10 - 15 prosent, sier Anders Langtind, leder av DnB Nor Eiendoms avdeling i Oslo sentrum.

Smart

Ifølge Langtinds er et firemillionershus med hage verdt rundt en halv million kroner mer enn et tilsvarende hus uten hage.

Tjen en halv million på hagen


- Hageeffekten er størst i sentrale strøk der boligene står tett. Du vil derfor tjene noe mindre utenfor Oslo og andre store byer, sier Anders Langtind. Likevel er han ikke i tvil:

- Det kan være kjempesmart å bruke penger på å opparbeide en hage når du har kjøpt en enebolig, sier Langtind.

Alle ekspertene DinSide har snakket med er enige. Stein Vaagan, kvalitetssjef i Exact Eiendomsmegling, mener verdiøkningen er maksimalt ti prosent.

Første blikk

- Kjøper du et hus der det ikke er opparbeidet hage på tomta, vil det lønne seg å opparbeide en hage. Det gir en verdiøkning på sju til ti prosent, sier Vaagan.

- En ferdig opparbeidet hage vil naturligvis heve prisen ved salg av boligen. Det koster penger å opparbeide en hage, noe som vil gjenspeile seg i verditaksten, sier Ingar Otto Drågen, daglig leder i NITO Takst.

- Vi snakker om førsteinntrykket, som er veldig viktig når en eiendom skal omsettes, sier han.

Eivind Rodem, informasjonsansvarlig i Notar, peker også på hagens betydning for førsteinntrykket.

- Jo penere og mer opparbeidet en hage er, jo større blir interessen for boligen. Da øker også verdien. Mange kvier seg for å legge inn bud hvis utearealene er stygge, sier Rodem.

Se hvordan du tjener en halv million kroner på hagen