Tilstandsrapport blir standard fra nyttår

Nå skal du få grundigere teknisk dokumentasjon før du kjøper bolig.

<b>HJELP PÅ VISNING:</b> Boligsalgsrapporter skal gi boligkjøpere et bedre beslutningsgrunnlag. Foto: PANTHERMEDIA
HJELP PÅ VISNING: Boligsalgsrapporter skal gi boligkjøpere et bedre beslutningsgrunnlag. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom bransjen får bestemme vil tilstandsrapport, eller boligsalgsrapport om du vil, bli standard ved kjøp og salg av bolig fra 2015.

Fagorganisasjonene Eiendom Norge, Norges Takseringsforbund, NITO Takst og Norges Eiendomsmeglerforbund har inngått en gjensidig bindende avtale om om innføring av tilstandsrapporter som standard i boligomsetningen, skriver organisasjonene i en felles pressemelding.

De ønsker ikke å uttale seg spesifikt om saken, men viser til en felles pressemelding.

Forbrukerne er enige: Tre av fire ønsker obligatorisk boligsalgsrapport.

Ikke lovpålagt

MER INFORMASJON: En samlet bransje er enige om at boligsalgsrapporter er et gode for både kjøper og selger. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE
MER INFORMASJON: En samlet bransje er enige om at boligsalgsrapporter er et gode for både kjøper og selger. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE Vis mer


Da bransjen opprinnelig presenterte ønsket om bruk av tilstandsrapporter i stedet for boligsalgsrapporter i boligsalg, var intensjonen at det skulle være «obligatorisk». Dette ordet er nå borte fra all kommunikasjon.

Bakgrunnen er en melding fra Finanstilsynet forrige uke.

«Det stilles imidlertid ikke et uttrykkelig krav til tilstandsrapport i lovverket. Det kan derfor ikke anses som god meglerskikk å kreve eller gi anbefaling om tilstandsrapporter i alle boligomsetninger. Behovet for dette må vurderes konkret i det enkelte oppdrag.»

Tilsynet hadde vurdert om megler kunne kreve at selger skulle innhente tilstandsrapport i stedet for takst ved boligsalg på oppfordring fra Eiendom Norge.

Finanstilsynet presiserer at en «tilstandsrapport i de aller fleste tilfeller (vil) være en fordel for kjøper og selger».

- Eiendom Norge, NITO-Takst og Norges Takseringsforbund vil derfor fortsette sitt arbeid med denne viktige reformen slik at den kan gjennomføres som planlagt, heter det i pressemeldingen fra organisasjonene.

Lenge siden du fikk boligen taksert? Så lenge er taksten gyldig.

Dyrere for selger

Boligsalgsrapport

Er det bedre enn takst? (Avsluttet)
Nei, takst får holde, det er dyrt nok å selge bolig.(54%) 580
Ja(32%) 347
Ja, men ikke grundig nok(14%) 145
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En boligsalgsrapport er langt grundigere enn en takst. Det koster. Mer enn dobbelt så mye.

Takstmann i Dintakst.no tar 3.750 kroner for takst på en leilighet og 5.625 kroner for en enebolig. Ønsker du en boligsalgsrapport må du ut med henholdsvis 8.750 og 11.250.

Det skal det være verdt, ifølge meglerbransjen, Sintef Byggforsk, Finanstilsynet og takseringsforbundene.

– Man må kunne forvente at rapporten inneholder en objektiv vurdering av boligens tilstand og gir boligkjøperen nok informasjon til å ta en trygg kjøpsbeslutning, har Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund tidligere uttalt til Dinside.