Tilliten på vei tilbake i boligmarkedet

Sterkt boligsalg og høye prisforventninger, men det truer likevel noen usikkerhetsmomenter i horisonten.

Nordmenn er optimistiske, men nøkterne, i forhold til utviklingen av boligprisene.  Foto: Colourbox.com
Nordmenn er optimistiske, men nøkterne, i forhold til utviklingen av boligprisene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våre forventningene til egen økonomi fremover er positive og steg noe i november etter fall to måneder på rad. Også vurderingen av egen økonomi nå i forhold til for ett år siden er positiv og steg videre i november. Dette kommer frem i denne månedens BoligMeter, som er utarbeidet av Opinion på vegne av Eiendomsmegler1.

Boligprisene gjør ikke annet enn å stige, måned etter måned:Se hvilke boliger som stiger mest.

Boligprisene er nå like høye som toppmåneden august 2007, og hittil i år har prisene steget med 16 prosent. I undersøkelsen kommer det frem at flere tror vi nærmer oss 20 prosent ved årets utgang.

Ikke langt unna ekspertene

Bjørn-Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities. Foto: First Securities
Bjørn-Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities. Foto: First Securities Vis mer


Det er litt optimistisk, men ikke helt på jordet, skal vi tro Bjørn-Roger Wilhelmsen, markroanalytiker i First Securities.

- Vårt anslag er at vi får en prisvekst på cirka 17 prosent fra desember 2008 til desember 2009. Dette er basert på en prisvekst på 1,5 prosent sesongjustert oktober til november, og 1,2 prosent fra november til desember, sier Wilhelmsen til DinSide.

Han presiserer at dette er en formidabel økning, selv om det er lavere enn og sannsyligvis langt bedre enn de fleste forestilte seg et år tilbake. Til og med analytikerne. - Årets økning er langt sterkere enn vi så for oss.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med DinSides boligtakstkalkulator

Når det gjelder prisutviklingen fremover, tror First Securities på en lavere prisvekst gjennom 2010, og en utflating av prisene mot slutten av neste år. Men på kort sikt er byggeaktiviteten ganske lav, igangsettingen lav, renten lav, og arbeidsledigheten er også fortsatt ganske lav. Det gjør godt for boligprisene.

- Det bidrar nå blant annet til den prisoppgangen vi ser nå. Så i løpet av neste året vil disse tre faktorene bidra til prisoppgang, sier Wilhelmsen, og avslutter: - Men endringer i disse faktorene vil også bidra til å dempe prisveksten.

Kjøpe eller selge?

Dersom du skulle byttet bolig, ville du kjøpt eller solgt først? (Avsluttet)
Solgt først(56%) 74
Kjøpt først(33%) 44
Vet ikke(11%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette er også i tråd med BoligMeterets resultater: Optimismen er litt svakere når det gjelder boligpriser det neste året. Bare en av tre venter prisoppgang, og et stort flertall venter høyere renter fremover. Et knapt flertall venter også høyere arbeidsledighet om ett år. Noen fler tror på en videre prisoppgang; rundt 4 av 10 tror vi har høyere enn lavere boligpriser om tre år.

I dag legger Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening frem statistikk over boligprisutviklingen i november. DinSide er som vanlig på plass og rapporterer direkte fra pressekonferensen klokken 11.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer