Både IP-TV og nett-TV utfordrer de tradisjonelle distribusjons-teknologiene for TV-signaler. Nextgentel tilbyr selv IP-TV, og tilbyr nå sine internett-kunder halv pris på TV2s nett-TV-tjeneste Sumo. Foto: Per Ervland
Både IP-TV og nett-TV utfordrer de tradisjonelle distribusjons-teknologiene for TV-signaler. Nextgentel tilbyr selv IP-TV, og tilbyr nå sine internett-kunder halv pris på TV2s nett-TV-tjeneste Sumo. Foto: Per ErvlandVis mer

Til angrep på de store TV-aktørene

Nextgentel gir sine kunder halv pris på TV2s nett-TV-tilbud.

Dagens TV-distributørmarked domineres av fire store aktører; Canal Digital, Get, RiksTV og Viasat. Disse aktørene benytter tre teknologier for å nå ut til sine abonnenter med TV-signaler; kabel-TV (Canal Digital og Get), satelitt-TV (Canal Digital og Viasat) og bakkenett (RiksTV).

IP-TV

De siste par årene har imidlertid en fjerde teknologi begynt å yppe seg - IP-TV.

IP-TV-teknologien går i korte trekk ut på at TV-signalene leveres via internettlinjen, som vanligvis vil være telefonledningen eller en fiberkabel. Aktørene som markedsfører denne teknologien, deriblant Altibox og Nextgentel, hevder at den kvalitetsmessig er konkurransedyktig med de tre overnevnte teknologiene og arbeider for tiden aktivt for å "stjele" kunder fra Canal Digital, Get, RiksTV og Viasat.

HD-TV? Se hvilken distributør som har det beste tilbudet

Web-TV

Direktør for Marked og Informasjon i Nextgentel, Morten Ågnes Foto: Nextgentel
Direktør for Marked og Informasjon i Nextgentel, Morten Ågnes Foto: Nextgentel Vis mer


Samtidig har også en femte teknologi utviklet seg - web-TV, eller nett-TV som fenomenet kan kalles på norsk. Nett-TV innebærer rett og slett at brukeren kan se TV-sendinger og enkeltprogrammer via internett. For eksempel tilbyr NRK i dag et omfattende nett-TV-tilbud. Også nett-TV kan på sikt bli en trussel mot de "tradisjonelle" TV-signaldistributørene, i hvert fall hvis vi skal tro Nextgentel.

- Fullverdig TV-tilbud

- Bruken av web-TV både globalt og her i Norge har vokst kraftig i flere år, og innholdet og kvaliteten er i enorm utvikling. Tiden er inne for å se på web-TV som et nærmest fullverdig TV-tilbud i forhold til det tradisjonelle TV-produktet. Mange forbinder fortsatt web-TV med lav kvalitet, men med skikkelig bredbånd er bildet minst like bra som på vanlig TV. Om man kobler bredbånds-PC-en til en TV, kan man også se web-TV på en tradisjonell TV-skjerm, skriver Morten Ågnes, direktør for marked og informasjon i Nextgentel, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Galvanisk skille: Trenger du entlig det til TV-en?

Halv pris på TV2 Sumo

Nextgentel, som startet opp i 2000, tilbyr IP-TV, men er først og fremst en av Norges største internett-leverandører. Selskapet har nå bestemt seg for å tilby nye og eksisterende kunder halv pris på TV2s nett-TV-tilbud, det såkalte TV2 Sumo. De ulike Sumo-pakkene koster ordinært mellom 59 og 229 kroner per måned. Nextgentel-tilbudet gir halv pris i 12 måneder og forutsetter at eksisterende og nye kunder aksepterer 12 måneder binding til Nextgentel som internett-leverandør.

- Fleksibilitet

- TV 2 Sumo gir seerne økt fleksibilitet. Man kan se TV-kanalene direkte eller se de programmene man ønsker, når det passer - uten å måtte huske å ta opp sendingene. Med web-TV er man ikke bundet til TV-stuen, men kan se TV via laptop overalt i boligen sin, sier Ågnes, som understreker at den dyreste pakken, Sumo Gull, blant annet omfatter Premier League og Tippeligaen.

Noen billigere? 32-tommers flat-TV: 2.500 kroner

- Holder med 6 megabit

- Kan kundene se TV2 Sumo fra hvilken PC de vil, eller er de bundet til å bruke hjemme-PCer som har internett-forbindelse via Nextgentel?

- Våre kunder kan se TV2 Sumo fra hvilken PC de måtte ønske, være seg på hytta, på ferie eller på jobben, sier Ågnes.

- Enkelte TV2 Sumo-sendinger sendes i HD. Hvor god linje kreves det for å se HD-sendinger i full kvalitet?

- TV2 sier selv at det er tilstrekkelig med en linje på 6 megabit. Men TV2 Sumo fungerer slik at signal-leveransen tilpasser seg brukerens linje. Det betyr at du vil motta bildet selv om linjen skulle ha lavere kapasitet enn dette.

- Deres kunder slipper altså unna med halv pris på TV2 Sumo-produkter. Er det dere eller TV2 som betaler mellomlegget?

- Det er det vi som gjør.

Beholde kunder

- Hvorfor velger dere å gi en slik gavepakke til TV2?

- Vi synes det er hyggelig å kunne gi våre kunder et slikt tilbud. Vi tror tilbudet vil styrke vår konkurransekraft både ved at vi kan tiltrekke oss nye kunder og sørge for våre eksisterende kunder forblir lojale, sier Morten Ågnes i Nextgentel.