Mer ro rundt bolighandelen med nytt regelverk.<br />
<br />
<i>ILLUSTRASJON: Per Ervland</i>
Mer ro rundt bolighandelen med nytt regelverk.

ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer

Tidsfrist på budrunder innført

Fra 1. januar er det nye spilleregler i budrundene.

Publisert
Sist oppdatert

Frist

Du har vært på visning. Beliggenheten er perfekt, den har alt du ønsker deg og du har pengene som skal til for å få den. Du er kjøpeklar. Nå. Men fra og med 1. januar er det satt inn nye regler for gjennomføring av budrunder.

Du kan legge inn bud, men megleren kan ikke formidle bud som har en frist kortere enn 24 timer etter siste annonserte visning bli videreformidlet.

Huseiernes Landsforbund er fornøyd med denne endringen.

- Det overopphetede markedet som vi har registrert, særlig i høst, er helt uakseptabelt, spesielt for kjøpere av eiendom. Derfor hilser vi velkommen alle tiltak som kan roe ned eiendomsmarkedet, sier Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke uforbeholdent enig i dette.


- Intensjonen er ikke god. Men vi frykter at kjøperne vil omgå regelen gjennom å gå direkte til selger og legge inn budet. Da mister megleren kontrollen, sier Andreas Tandberg, formann i Norges Eiendomsmeglerforbund til DinSide.

- Det oppstår mange situasjoner rundt et boligsalg, og ett av dem kan være at megleren mottar et kjempebud med kort frist, som han på grunn av 24-timerskravet ikke kan si noe til selgeren om.

Men den nye regelen hindrer ikke kjappe budrunder og minuttfrister. Den hindrer heller ikke at selger aksepterer et kjempebud som kommer inn en uke før visning. Det er bare fristen for det første budet en interessent legger inn som er regulert.

Lengre akseptfrist

BRUK FRISTEN

Bruk timene etter visningen til innhenting av informasjon. Hent inn opplysninger fra eiendommens forretningsførere, sjekk prisene i området og gå en ekstra tur på visning. Er du bygningsteknisk ukjendig, kan du ta med noen som er mer erfaring enn deg.


Huseiernes Landsforbund ønsker seg også mer tid til besiktigelse og lengre akseptfrist:

- Prinsipielt mener vi at alle interessenter må gis mulighet til å besiktige og legge inn bud på en aktuell eiendom før den blir solgt. Den nye budfristen vil ivareta dette hensynet. Men i tillegg burde vært lengre akseptfrister for å skape større ro omkring budprosessen, sier Batta.

Regjeringen ønsker nye regler

Regjeringen sendte like før jul ut et forslag til flere dyptgripende endringer i Lov om eiendomsmekling.

Blant annet er det forslått at meklerne skal føre timelister for hvert oppdrag.

- Dette forslaget byråkratisk og tidkrevende. Det vil bare bli et fordyrende ledd som kjøper må betale for, mener Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Regjeringen har også foreslått å forby progressiv provisjon, men det blir ikke totalforbund mot provisjon fordi ordningen kan tjene selgerens interesser dersom det ikke blir noen handel. I stedet for provisjon, må foreslås det at meklere må utarbeide et skriftlig tilbud basert på timepris. Dermed vil selger kunne velge mellom timebetalt oppdrag og provisjon.

- Progressive provisjonssatser har vært et motiv for eiendomsmeklere til å sette urimelig lave takster og prisvurderinger av eiendommen og derfor støtter vi dette forslaget, sier Batta.

Nye kompetansekrav

Det er også foreslått at det skal være en ansvarlig mekler som enten er utdannet eiendomsmekler eller jurist ved hvert salgsoppdrag. Regjeringen vil også lovbeskytte tittelen "mekler" og tittelen "statsautorisert mekler" blir foreslått forbudt.

- Vi er tilfreds med at det blir stilt klare kompetansekrav til alle som som skal drive med boligsalg, sier Batta.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer