Tid for snøfreser

Lei av å måke? Hva skal jeg velge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøen kommer alltid overraskende og når det passer dårligst. Da er det bare å ta fram skuffe og de stygge ordene og sette i gang. Men dette gjelder ikke alle.

Noen ser at snøen laver ned og gleder seg til det har bygget seg opp minst 30 cm med hvitt, så tar de på seg varmedressen, fórete arbeidshansker og en god lue.

Så går de forventningsfulle ut til snøfreseren! Så hygger de seg med denne en halvtimes tid, før oppkjørsel, gårdsplass og gangveier er praktisk talt snøfrie.

Dette er i hvertfall denne journalistens reaksjon på snøen som har falt de siste årene, etter at vi gikk til anskaffelse av en kurant snøfreser.

Har du snøfreser? Del dine erfaringer med andre i debatten under artikkelen

Men hva slags maskin trenger man?

Fordelen med å bo i eget hus er at du selv må sørge for å måke snø, og slipper å ergre deg over at andre ikke gjør det. Hvordan snøen skal måkes er også opp til deg, du kan velge å ta det som trim, men ikke alle fysioterapauter og leger bifaller det. Plutselig og overmodig iherdig aktivitet med gamle muskler, som har ligget i dvale siden i fjor, kan føre til overbelastninger med konsekvenser. Særlig hvis man er godt inne i sin annen ungdom.

image: Tid for snøfreser


Da er det bedre å bruke maskiner til jobben, og det er mye å velge mellom.

Elektrisk snøfres kan være tilstrekkelig hvis du har et lite areal som skal ryddes. Underlaget bør være jevnt, som asfalt eller stein, og aller helst flatt. Brøytekanter etter veivesenet blir fort for tøft og spaden eller skuffen må fram. Det blir også fort for tungt å håndtere våt snø, da er det lurt å rydde unna så snart det har lagt seg noen få cm, og så gjenta det etter hvert. Snakker vi om større snødybder er det bare å melde pass.

Fordelen er at den aldri har startproblemer og er lett å håndtere.

Listeprisen på en slik tass ligger mellom 1.000 og 1.500 kroner

Les mer om elektriske snøskuffer

image: Tid for snøfreser


Liten bensindrevet fres uten drift på hjulene er neste trinn på stigen. Her får du en god del mer kraft, typisk har de en motor på rundt 4 HK, og du slipper ledningen. Men det er likevel begrenset hva en slik liten maskin klarer.

Her er prisnivået rundt 7.000 kroner.

Ikke glem taket når du måker, selv om du nok bør bruke snøskuffen her

Med drift på hjul og to-trinns fresing, da begynner vi å snakke alvor. Vi har flere gir både forover og bakover, lyskaster er veldig bra både morgen og kveld, for ikke å snakke om elstart hvor du kobler maskinen til en vanlig stikkontakt.

Det er når vi er over i denne klassen at det begynner å bli gøy med snøfreseren. For det første er det aldri noe pes å få startet den. Det er bare å koble den til, stille inn choken, gi passe gass, trykke tre ganger på den lille pumpa for å få bensin inn i forgasseren, og trykke på starknappen. Da starter den uansett kulde og andre værforhold. Den drar seg selv framover og inn i snøfonnene og hiver dem avgårde. Du kan stille inn vinkel og retning på utblåsningen, slik at snøen faller der du vil.

Med en slik maskin kan du godt ha 60 meters stikkvei som du rydder i løpet av en trivelig stund, hvor du bare lett passer på at freseren går der den skal.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Det finnes flere dimensjoner og motorer med forskjellig styrke, helt til du er over i borettslag-klassen. Det finnes enda kraftigere fresere, noen er utstyrt med belter i stedet for hjul. Dette er for svært bratte områder, og vi er oppe i en ganske høy prisklasse.

Det eneste som kan være en utfordring for de mindre variantene av disse maskinene er når snøen har blitt til tung sørpe. Da har snøen en tendens til å pakke seg i utblåsningsrøret.

Gode motorer

Snøfreserne i den siste kategorien har som regel svært anerkjente motorer, kjente merker er Honda, Briggs&Stratton og Tekumseh. De er lettstartet og driftssikre, og kan holde i generasjoner ved litt stell og vedlikehold mellom sesongene.

Typiske effekter for den normals villa-klassen ligger mellom 5 og 10 HK.

Når skal man handle?

Snøfresere er jo typiske sesongprodukter, så du kan gjøre gode kjøp i mars når sesongen er over og lageret skal tømmes. Men også på høsten hender det at det kjøres kampanjer. Vi kjøpte vår til 9.999 kroner hos en forhandler samtidig som andre kjeder solgte den samme maskinen til nesten 15.000 kroner.

Har det vært en snøfattig begynnelse på vinteren, velger også noen forhandlere å kjøre en kampanje midt i sesongen.

Et våkent blikk der hvor snøfresere annonseres er alltid gunstig.

Dårlig hjertet? Vær forsiktig med morgenmåkingen

Vinn-vinn

Ut fra loven om tings iboende faenskap vil det blir lite snø hvis du har kjøpt snøfreser. Men da slipper du å slite med snøen og det var jo derfor du kjøpte snøfreser i utgangspunktet.

Men hvis det tross alt skulle vise seg at det likevel kommer masse snø - så har du jo snøfreser!

Du kan altså ikke gjøre feil ved å kjøpe deg en snøfreser!

For de virkelige entusiastene kan vi jo runde av med denne amerikanske varianten:

 Foto: v8snowblowers.com
Foto: v8snowblowers.com Vis mer


(Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide, og ble sist redigert i januar 2010)