<b>Sunnere enn sukker?</b> Litt brunost på havregrøten er i hvert fall veldig godt. Foto: ELISABETH DALSEG
Sunnere enn sukker? Litt brunost på havregrøten er i hvert fall veldig godt. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Ti ting du kan bruke brunosten til (minst)

Brunosten egner seg til langt mer enn søtt og sunt pålegg.

Uansett hvor du står i den o store brunost på skiven-debatten: Visste du at brunost kan brukes til langt mer enn bare pålegg? Hjemme hos oss havner brunosten oftere i maten enn skiva.

Her er noen av det vi bruker brunosten til.

Hva bruker du brunosten til? Fortell i debatten

Brunost i sausen

Ekte geitost setter en ekstra spiss på viltgryten. Foto: ALL OVER PRESS
Ekte geitost setter en ekstra spiss på viltgryten. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Brunost er det lille ekstra som gjør sausen rund og fin på smak. Det er ganske vanlig å bruke brunost i viltsaus, gjerne ekte geitost, som kombinerer sødme med den litt strammere smaken. (Er du veldig glad i stram smak, kan vi også anbefale blåmuggost, men ikke i kombinasjon med brunosten.)

Er du blant det store flertallet som foretrekker de litt mildere variantene på skiven, er det ikke noe i veien for å bruke gudbrandsdalsost eller fløtemysost heller. Og du trenger ikke begrense det til viltsaus: Det er også kjempegodt å ha en skive eller to i den brune sausen du serverer til kjøttkakene.

Tips: Skikken med å bruke brunost i sauser for å gi dem en litt rundere smak er ikke helt ulik søramerikaneres hang til å putte sjokolade i sauser og gryter. Vi har med hell erstattet brunosten med sjokolade i viltgryten.

Synes du det høres rart ut? Se alt det rare vi putter i sjokoladekaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brunost på grøten

Brunost er fint å søte grøten med, enten du går for ferdiggrøt eller lager den selv.   Foto: ELISABETH DALSEG
Brunost er fint å søte grøten med, enten du går for ferdiggrøt eller lager den selv. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ulike former for grøt, laget på forskjellige kornsorter, seiler opp som den nye trendmaten. Både som frokost, og som næringsrike mellommåltid.

Da Arne Brimi hjalp Fjordland å lansere sin nye byggrynsgrøt i fjor, tipset han DinSide om mange forskjellige tilbehør, for å variere.

Brunost er også et ypperlig tilbehør til havregrøt, for å gjøre frokosten litt søtere. Riv litt brunost i grøten, og rør det inn, eller ha litt på toppen. Fint i kombinasjon med syrlige bær som rips eller bringebær.

Er du blant kjøleskapsgrøtentusiastene, vil du ikke få helt samme effekt, fordi brunosten ikke vil smelte, men litt irørt revet brunost før du spiser vil fortsatt gi grøten en søtere og rundere smak. Her vil det nok fungere best med brunost på tube.

Brunost på lutefisk

Brunost på lutefisken? Det er rart, men godt, om du liker lutefisk, da. Foto: ALL OVER PRESS
Brunost på lutefisken? Det er rart, men godt, om du liker lutefisk, da. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Dette er en enten liker du det - eller så liker du det ikke - variant, som forutsetter at du liker lutefisk. Den tradisjonsrike norske retten både elskes og hates, og blant entusiastene er det klare preferanser på hvordan den skal serveres. Med poteter, ertestuing og bacon med fett, hvit saus - eller revet brunost og sirup.

Er virkelig brunosten så ille? Se hva ernæringsekspertene sier på kk.no. (ekstern lenke)

«Brunost de leche»

Dulce de leche, karamellisert, kondensert melk, er en populær søramerikansk søt saus, eller pålegg. Hapå er en norsk påleggsvariant av klassikeren. Den karamellaktige sausen kan brukes på det meste, vanlige brødskiver, arme riddere, pannekaker, ovennevnte grøter - og ulike desserter.

Den enkleste måten å lage dette på er å koke en uåpnet boks kondensert melk i et par timer. Legg boksen (fjern gjerne etiketten først) i en gryte, fyll opp med vann så du dekker nesten hele boksen, og fyll på med vann underveis så det ikke tørrkoker. Det bør ikke være noe særlig lavere enn halvparten av boksen.

Du får en lignende, men litt mer spennende variant om du koker kondensert melk - eller helt vanlig melk - med brunost. Cirka like mye av hver. Kok opp, og kok inn mens du rører godt, gjerne med en slikkepott i silikon som tåler varme så det ikke svir seg, til du får en tykk og god saus.

Den er kjempegod til alt vi nevnte over, og i tillegg en helt super saus til kaker og iskrem.

Lage iskrem selv? Vi har testet iskremmaskiner

På eplekake

Verdens enkleste eplekake blir enda bedre med et par skiver brunost i tillegg til smør. Foto: ELISABETH DALSEG
Verdens enkleste eplekake blir enda bedre med et par skiver brunost i tillegg til smør. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det finnes sikkert like mange varianter av eplekake som det finnes norske hjem. Vår favoritt er så enkel at alle kan lage den. Absolutt alle. Skjær eplet i tynne båter (eller om poden skal lage, bruk en epledeler om du er redd for små fingertupper) og legg dem i en smurt form. Strø over like deler sukker og mel, iblandet litt kanel, og høvle over raust med smør, og stek på 175 grader til eplene er myke og gylne.

Med et par skiver brunost på toppen, blir kaken om mulig enda bedre. (Spar gjerne litt av mel/sukkerblandingen for å strø på toppen, så blir det ekstra sprøtt.

Akkurat her virker det best om smøret er helt kaldt, men noen ganger ber oppskriften om romtempererte råvarer. Slik får du romtemperert smør og egg på 1-2-3.

Søte kanapeer

Brunost kan også brukes for å gi de klassiske fingermatvariantene en liten tvist. Alt må ikke være kjempesalt og marinert i hvitløk- og chiliolje. Smør lefser, legg på brunost, rull sammen, og skjær i biter for små søte munnfuller. For litt mer snert steker du spekeskinke sprøtt på bakepapir i ovnen og smuldrer det over brunosten før du ruller sammen lefserullen.

En annen hit vi har servert, fritt inspirert av åpningsmenyen på fru K, restauranten på Oslo-hotellet the Thief, er å piske opp creme fraiche og smeltet brunost til du får en luftig masse, og servere dette på tynne kjeks, gjerne med krydder i, men ikke alt for salte.

I deigen og røren


Noe av det beste vi vet er brunost på nybakt brød, knekkebrød, og ikke minst boller! Men hvorfor ikke ha det i? Ha litt revet brunost i brøddeigen for ekstra søte brød, eller la deg inspirere av kioskkjeden Deli de Lucas limited edition-boller: skjær brunosten i terninger og ha i bolledeigen, akkurat som du ville gjort med rosiner eller sjokoladebiter.

Brunost på vafler er også en klassiker, og enn så lenge, en vri som gjør fredagsvaflene litt sunnere enn om de dynkes med rømme og syltetøy. Hvorfor ikke prøve å ha det i? Rør ut den smøremyke eller riv vanlig brunost i røren.

Tips: Har du brunost i deiger eller rører, kan du trygt kutte litt ned på både fett og sukker.

Bake i helgen? Vi har testet forskjellen mellom tørrgjær og vanlig gjær