Ti steg til en bra vår

Dette kan du fikse nå, uansett vær.

<strong>KLARE TIL DYST:</strong> Sjekk at redskapene har tålt vinteren. Foto: MIE ANDERSEN
KLARE TIL DYST: Sjekk at redskapene har tålt vinteren. Foto: MIE ANDERSENVis mer

En viktig del av vårforberedelsene er å ha redskapene i orden. Da blir det både enklere, lettere og morsommere å holde på. Sløve sakser og brukne skaft er ikke trivelig.

LES OGSÅ:

Dessuten skal det ryddes og gjøres klart for vekster og hageliv.

Når snøen har gått

Når snøen akkurat har gått er tiden inne til å få oversikt over hvordan det ligger an i hagen. Særlig for oss som ikke har helt velstriglede hager, men et vesentlig innslag av "naturtomt" er det nå det er viktig å komme i gang.

Busker og kratt har gjerne bredt seg utover i løpet av fjoråret, og selv om du klippet ned i høst er det nå alt viser seg i sin nakne elendighet.

Men det tar ikke lang tid før det blir grønt, og du mister muligheten for å ta tilbake kontrollen.

1: Slik fikser du riva

Det ligger ganske sikkert mye kvist og kvast igjen, sammen med råtne blader. Er river og raker i orden? Sitter de godt fast på skaftet? Hvis tuppen på skaftet har begynt å bli mør slik at selve raka ikke sitter ordentlig er det modent for inngrep. Skru ut skruen, vri om skaftet en halv omdreining og sett inn nye skruer på nytt sted. Eventuelt kapper du av tuppen og fester på nytt.

Ti steg til en bra vår

2: Luft i trillebåra

Har du luft i hjulet på trillebåra? Skru det av og ta det med på bensinstasjonen, eller pump det opp med håndkraft. Har du en liten kompressor er saken biff. Lasteevne og trilleegenskaper blir fort redusert med lite luft i hjulet.

Ti steg til en bra vår

Litt fett i akslingen har den heller ikke vondt av!

3: Klipp det bort - disse gjør jobben

Ti steg til en bra vår

Gode hagesakser varer ikke evig. Kanskje tiden er inne for noe nytt. Nå kommer det dessuten et bedre utvalg av grensakser med utveksling. Dermed kan selv de med mindre kraft i klypa klare mer enn de tynneste greinene.

Du har vel håndsakser både med motskjær og sideskjær? Sideskjær er best til ferske greiner, mens motskjær er best på de tørre.

Skal du opp i høyden med saksa eller vil du heller holde deg på bakken og bruke klippere med langt skaft? Her er vekta avgjørende. Du får billig utstyr som veier en del mer enn de lette og noe dyrere utgavene. Og den vektforskjellen blir fort stor når du skal holde flere meter redskap på skrå.

Les også: Her er redskapene som klipper og kutter

4: Slik blir du kvitt rusket hjemme

Har du kompostkvern? Sjekk i forretningene eller på hagemesser etter gode tilbud. Her har det skjedd ting de siste årene, med tromler og koniske valser som faktisk virker. Har du dårlige erfaringer med gamle kverner med kniver, bør du gi de nye variantene litt oppmerksomhet, vi har hørt rykter om nye modeller som gjør jobben enda noen hakk bedre.

Les også: Kan du fyre opp hageavfallet?

5: Kjør bort rusket

Blir det så mye at du må kjøre bort avfallet, sjekk når det er gratis innlevering i ditt område. I større byer er det begrensninger.

6: Pass på når du bruker container

Container kan være den eneste løsningen hvis det er snakk om store mengder etter felling av trær.

Husk på å ikke snike med noe annet på lasset, tømmeprisen går i været, så snart det er snakk om blandet avfall. Sjekk med containerfirmaet og pass på før henting at ikke noen andre har brukt din container til å kvitte seg med eget skrot.

Det finnes også firma som tar seg av både opplessing og bortkjøring av hageavfall.

Bør du dessuten velge sekk istedet for container?

7: Høyttrykk

Har du høyttrykkspyler bør den også få en sjekk før du trenger den. Er slangen hel? Hva med pakninger? Er det rust eller andre uønskede substanser på materiellet? Litt fett på skrufatningen kan være gunstig.

MASKINSTELL: Er maskinene intakt? Sjekk slanger, koblinger og pakninger. Smøring er også viktig. Foto: BRYNJULF BLIX
MASKINSTELL: Er maskinene intakt? Sjekk slanger, koblinger og pakninger. Smøring er også viktig. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

8: Vannslanger

Hageslangen ble vel tømt for vann og lagt i hus for vinteren? Her kan det være smart å sjekke koblingene, skifte pakninger og O-ringer, og kanskje kappe av de ytterste centimeterne og feste koblingene på nytt.

9: Hakker og graveutstyr

Spader, skuffer, hakker og spett - sjekk at skaft og fester sitter godt. Spesielt redskap du bruker sjelden har en egen tendens til å forvitre. Det er veldig ergerlig å løfte hakka over hodet og så oppleve at hele hodet flyr av og havner på uønsket sted. Konsekvensene av dette kan være både kostbare og farlige for liv og helse.

SITTER DEN FAST? Sjekk at redskap er festet forsvalig før du tar det i bruk. Foto: BRYNJULF BLIX
SITTER DEN FAST? Sjekk at redskap er festet forsvalig før du tar det i bruk. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

10: Belønningen

Når du har avsluttet en god økt er det godt å sette seg ned og nyte den grunnleggende gode følelsen av egen innsats på egen jord.

Ti steg til en bra vår

Hagemøblene kan muligens vente litt, men det er kjekt å ta fram en liten sittegruppe av det mer robuste/vedlikeholdsfrie slaget for å ha et sted å hvile mellom slagene.

Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide, og hentes opp til glede for nye lesere.