Ti gode spørsmål om sikkerhet

Ikke bestill alarm og hyttevakt før du har stilt de viktigste spørsmålene! Vaktselskapenes grunnpakker har så forskjellig innhold at det er nesten rart at de har samme navn.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer

Ti gode spørsmål om sikkerhet

 1. Her er vaktselskapenes grunnpakker


Bonanza

Det er høst, definitivt stengetid for sommerhyttene, og vi vet fra før at sikkerhet er viktigere enn sex for oss trygghetssøkende nordmenn. Dermed er det også bonanza-tider for tilbydere av alarmer og vakthold på hyttene, som inneholder stadig flere verdigjenstander, og dessuten øker sterkt i verdi.

I hyttekommunene Hvaler og Larvik har man allerede i høst kunnet konstatere en økning i antall hytteinnbrudd. I Hvaler kommune er økningen på 19 prosent i forhold til samme tid i fjor. Ifølge politiet i Larvik kan det se ut som om det er en økt tendens til hytteinnbrudd, også der.

At sikkerhetsbransjen selv markedsfører alarmer og sikkerhetsvakter på hytta som nærmest livsnødvendig er jo ingen sensasjon. Mer interessant er det å høre hva politiet har å si om saken. På våre leseres vegne har derfor vi stilt det aller første helt grunnleggende spørsmålet til politiet i disse to kommunene.

 • Spørsmål 1: Har alarm og utrykning noen effekt?

Virkningen av en tyverialarm bør jo fortrinnsvis være at man slipper å få innbrudd, eller at hytteeiere med alarm oppnår vesentlig lavere sannsynlighet for innbrudd enn hytteeiere som ikke betaler i dyre dommer for alarm og utrykning.

Riktignok slår forsikringsselskapene noe av på forsikringspremien hvis du har FG-godkjente systemer og utstyr, men erfaringsmessig er rabattene et godt stykke unna prisene på et abonnement. Den viktigste effekten er og blir derfor at du blir mindre utsatt for innbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi tror nok at tyverialarmer har en effekt. Av erfaring vet vi at tyver helst går forbi hytter hvor alarm er montert, og går heller til en annen hytte, forteller Lensmannen i Hvaler, Eirik Hulleberg.

Han får følge av stasjonssjef Gunnar Orskaug hos politiet i Larvik:

- Vi mener at det fører til redusert risiko for tyveri når man har sikret seg med gode låser, alarm og merke, sier han.

Dette gir jo vaktholdsnæringen et skikkelig løft i markedsføringen, og en hjelp i høstens kampanjer - men hvilket firma bør en velge? Og hva slags prisnivå er fornuftig for en hytteeier?

Ikke alle vil snakke

Vi har tatt for oss firmaene som leverer i to populære hyttekommuner og som var villige til å snakke med oss om sine priser og produkter.

Den omfatter blant annet grunnpakkene til landets fire største leverandører, som leverer tjenester over hele eller store deler av landet. Det er imidlertid rikelig med lokale leverandører rundt om i landets mange hyttekommuner, og du som vurderer å sikre hytta bør absolutt innhente tilbud fra for dem før du velger. Vær imidlertid våken når du vurderer tilbudene.

Epler og bananer

Som du vil se av vår oversikt, er grunnpakkene som tilbys så ulike fra firma til firma, at det ikke er mulig å gjøre et godt valg ved å bare se på pris - du er simpelthen nødt til å gå inn på innholdet i pakkene.

I arbeidet med denne artikkelen har vi derfor funnet en rekke spørsmål som det er helt avgjørende at du stiller før du gjør en avtale om alarm og sikkerhet. Skriv ut artikkelen og bruk den i ringerundens første fase.

Ni Gode

De neste ni spørsmålene våre er det helt nødvendig at du stiller, for å velge riktig leverandør. Listen kunne ha vært lenger, og avdekket flere distinksjoner. Det er enda flere tekniske definisjoner og ulikheter enn dette, men de viktigste spørsmålene avdekker du ved å stille følgende spørsmål:

 • Spørsmål 2: Er det GSM-tilknytning for alarmen?
Dette er blitt ganske vanlig, men ennå ikke helt selvfølgelig. Fordelen med GSM-tilknyttede alarmer er at tyvene ikke kan deaktivere alarmen ved å klippe av telefonledningen før de går inn - alarmen er nemlig knyttet til mobilnettet.

- GSM-tilknytning medfører at hytta ikke trenger fasttelefon. Dette sparer kunden for månedsabonnement på fasttelefonen samtidig som GSM-overføring vanskeligere lar seg sabotere, sier Anders Veigaard i G4S Security Systems AS til DinSide.

 • Spørsmål 3: Hvor mange innbruddsdetektorer installeres?
- Det normale i bransjens grunnpakker har vært en alarm med to bevegelsesdetektorer og én branndetektor. Det er imidlertid stadig flere firma som avviker fra denne normen, forteller salgssjef Harald B. Harung i firmaet Vakt Service A/S.

I følge Harung vil en innbruddsdetektor kunne fange opp bevegelser ved innbrudd i en 90 graders vinkel, og ca 12 meter fremover.

Enkelte firma i vår undersøkelse erstatter en av detektorene med en magnetkontakt. I følge Hafslunds nettside, kan en magnetkontakt være et supplement (vår uthevning) til bevegelsesdetektorer, og monteres vanligvis på dører og vinduer. Den består av to separate deler med et magnetisk felt imellom. Hvis det magnetiske feltet brytes, vil alarmen utløses.

 • Spørsmål 4: Er branndetektor og brannvarsling inkludert i pakken?
I følge vår oversikt, er det bare halvparten av leverandørene som har branndetektor og brannalarm inkludert i grunnpakken.

 • Spørsmål 5: Inkluderer pakken også varsling ved vannlekkasjer?
Hvis dette er viktig for deg, må du vite at det er de færreste som har alarmvarsling ved vannlekkasje i grunnpakken. For mange vil dette imidlertid ikke være så viktig - ikke minst de som ikke har innlagt vann på hytta.

 • Spørsmål 6: Inkluderer pakken også fri utrykning til hytta, uansett årsak?
Det gjør den hos de aller fleste, men i denne verden er det vanskelig å være for grundig - spør for sikkerhets skyld i første omgang.

 • Spørsmål 7: Hvor lang tid vil det ta fra varsling til vakter er på hytta?
Vår erfaring er at dette varierer, og at selskapene - forståelig nok - er litt tilbakeholdne med å opplyse om sine garanterte utrykningstider til offentligheten. Du har imidlertid krav på garantitider fra leverandørene.

 • Spørsmål 8: Er både innvendig og utvendig kontroll av hytta inkludert i prisen?
Det er ikke alle som kontrollerer inne i hytta hvis alarmen går, til den samme prisen. Hos noen koster det ekstra hvis vaktene også skal gå inn i hytta og kontrollere - selv om alarmen har gått.

 • Spørsmål 9: Er det tillegg?
Noen av firmaene dekker egenandel i forsikringsavtaler - hos noen inntil 3000, og andre inntil 5000 i egenandel. Dette er forskjeller å ta med seg når man først er i gang med å innhente tilbud.

Ti gode spørsmål om sikkerhet

 1. Her er vaktselskapenes grunnpakker

 • Spørsmål 10: Forskuddsbetalt? Helårspris?

Alle firmaene opererer med en pris per måned for utrykningstjenestene, men enkelte lokale krever forskuddsbetalt for et år av gangen. Månedlige satser er en fordel, fordi det gjør det lett å sammenlikne priser. Ulempen er at noen kanskje får inntrykk av at det går an å kjøpe vakthold for bare noen måneder av året, og ellers ikke betale noe som helst. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Enkelte kan imidlertid tilby reduserte månedssatser med tilhørende reduserte tjenester, såfremt du fortsatt abonnerer.