Skitten oppvask etter vask

Tette spylearmer gir skitten oppvask

Slik rengjør du oppvaskmaskinen innvendig

ENKEL LØSNING: De aller fleste vil oppleve at oppvaskmaskinen vasker bedre etter å ha skylt spylearmene, der matrester ofte fester seg. Foto: BERIT NJARGA
ENKEL LØSNING: De aller fleste vil oppleve at oppvaskmaskinen vasker bedre etter å ha skylt spylearmene, der matrester ofte fester seg. Foto: BERIT NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdatert 28.11.2016:

Sliter du med oppvask som ikke blir ren selv på det tøffeste oppvaskprogrammet, er det på tide med en rengjøringsjobb av selve oppvaskmaskinen.

Her viser vi deg de viktigste delene du må rengjøre, for at oppvaskmaskinen skal vaske rent igjen.

Dette betaler du for å vaske opp

#1: Skyll spylearmene

Oppvaskmaskiner har to spylearmer, en oppe og en nede. Disse går rundt samtidig som de spyler oppvasken gjennom små hull. I disse hullene har det lett for å feste seg diverse matrester, spylearmene går tett og oppvasken blir ikke ren.

Skru løs spylearmene, og skyll disse godt i springen. Da løsner matrestene fra innsiden av spylearmene, og de vil igjen spyle oppvasken slik de skal.

Enkelt triks for en luktfri kjøkkenklut

#2: Tøm og vask filtrene

Oppvaskmaskiner har to filtre i bunnen av maskina, et grovt og et fint. Det grove filteret, som samler opp større matrester for å unngå at de tetter til avløpet, bør tømmes jevnlig.

Det fine filteret bør også vaskes, noe man kan gjøre med en oppvaskkost for å få løs belegg og matrester fra dette. På enkelte oppvaskmaskiner kan man løsne dette filteret for best mulig rengjøring, sjekk i bruksanvisningen om det går an på din maskin.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense filteret i vask- og oppvaskmaskin

#3: Vask rundt kanten av døra

Også rundt kanten av oppvaskmaskinen har det lett for å feste seg smuss og belegg, som bør fjernes jevnlig.

Vask over kantene med en våt klut for å fjerne skitten, det kan være lurt å unngå bruk av sprayflasker på kanten av døra, siden det kan føre vann inn i døra og ødelegge elektriske komponenter.

#4:Kjør en vask

Etter å ha rengjort alle de innvendige delene på oppvaskmaskinen, er det lurt å kjøre en tom maskin for en siste vask av oppvaskmaskinen og rørene.

Det fins egne maskinrensemidler til dette, eller man kan ha to spiseskjeer sitronsyre i kammeret for vaskepulver, som skal ha en tilsvarende effekt.

LES OGSÅ:
Her er kjøkkenets største bakteriefeller
Hviken vei bør bestikket stå i oppvaskmaskinen?
5 lure ting du kan bruke oppvaskmiddel til

Rengjøring av filtre og spylearmer gir et bedre vaskeresultat. Foto: Berit B. Njarga
Skru løs de to spylearmene. Foto: Berit B. Njarga
Skyll spylearmene godt. Diverse matrester fester seg i hullene, og hindrer vannet i å spyle oppvasken ren. Foto: Berit B. Njarga
På enkelte modeller kan man ta løs det fine filteret før man vasker det. Foto: Berit B. Njarga
Ta ut og tøm grovfilteret for eventuelle matrester. Foto: Berit B. Njarga
Vask langs kantene på maskindøren, der matrestene fester seg. Foto: Berit B. Njarga