TEST: Terrassevarmer fra Clas Ohlson

Den norske sommeren er lunefull, men heldigvis finnes det produkter som kan hjelpe frossenpinnene blant oss.

<b>BILLIG:</b> Clas Ohlson-varmeren er billig, men er den bra nok? Foto: ØYVIND PAULSEN
BILLIG: Clas Ohlson-varmeren er billig, men er den bra nok? Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

At terrassevarmere i ulike varianter har blitt et stadig vanligere syn de siste årene, er ikke så rart: De får både opp temperaturen og kan forlenge utesesongen.

Men et stadig større utvalg gjør det også vanskeligere å bestemme seg for hvilken type varmer du skal velge. Er du usikker her, bør du definitivt starte med vår guide til terrassevarmere, som tar for seg de ulike variantene og deres fordeler og ulemper.

Dagens testobjekt er en gulvstående elektrisk varmer, og dermed en direkte konkurrent til bordvarmeren Imus som vi nylig testet fra Mensa Heating. Vi har derfor sammenlignet de to underveis.

LES TESTEN AV: Terrassevarmerne Imus og Vireoo Pro

Imus til venstre, Clas Ohlsons rimelige alternativ til høyre. Foto: ØYVIND PAULSEN
Imus til venstre, Clas Ohlsons rimelige alternativ til høyre. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Fot med kabelholder. Foto: ØYVIND PAULSEN
Fot med kabelholder. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Kabelen er rundt 170 centimeter, og kunne godt vært litt lenger. På Imus er den rundt 2,7 meter.  Foto: ØYVIND PAULSEN
Kabelen er rundt 170 centimeter, og kunne godt vært litt lenger. På Imus er den rundt 2,7 meter. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Hva skiller de to?

Vi kan starte med prisen. For mens Imus koster 2.000 kroner, så klokker Clas Ohlsons alternativ inn på 699 kroner.

Den er altså vesentlig billigere.

Det betyr imidlertid at du må montere den selv, men det er heldigvis ikke noe problem. I praksis er det bare å montere foten med en medfølgende unbraco-nøkkel, og det eneste du trenger i tillegg er en standard stjernetrekker for å feste strømkabelholderen. Det hele er uansett gjort på fire minutter, og er så enkelt at selv de med 10 tommeltotter vil klare det.

Varmeren er forøvrig 60 centimeter høy, og har en oppgitt effekt på rundt 700W, med en bølgelengde på 4-14 µm. Typemessig er det forøvrig snakk om en mellombølgevarmer, noe som kort fortalt betyr at den produserer svakt lys, og at levetiden bør ligge på over 6.000 timer .

Hvor varm blir den? Noe av det vi likte best med Imus, var at du ikke brant deg selv om du holdt hendene mot varmeristen. Akkurat det er jo ikke noe vi anbefaler, men likevel godt å vite for de som har små barn i huset.

Slik bruk har de imidlertid ikke tatt høyde for her. I bruksanvisningen advarer i stedet Clas Ohlson mot at enkelte deler på varmeren blir svært varme, men vi opplever uansett ikke dette som noe stort problem i praksis: Beskyttelsesdekselet blir riktignok varmere enn på Imusen, men vi brenner oss heller ikke når vi kommer borti den under bordet.

I praksis er det altså bare å oppføre seg som man gjør når man sitter nærme en hvilken som helst annen varmekilde.

FORBEHOLD PÅ FORBEHOLD... Foto: ØYVIND PAULSEN
FORBEHOLD PÅ FORBEHOLD... Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Innvendig terrasse?
Kanskje mer spesielt er det at bruksanvisningen presiserer at terrassevarmeren kun er beregnet til innendørs bruk:


Siden ingen av de undertegnede kjenner har terrasse inne, må vi nok innrømme at vi kun har brukt den utendørs, men spøk til side:

Clas Ohlsons alternativ er ganske enkelt ikke laget for å stå ute når det regner, og på dette punktet skiller den seg altså klart fra Imus, som skryter av å kunne tåle direkte regn uten problemer.

Ingen sterk flamme, men når den først får opp dampen gir den en overraskende fin varmeeffekt med tanke på prisen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Ingen sterk flamme, men når den først får opp dampen gir den en overraskende fin varmeeffekt med tanke på prisen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


I likhet med Imus er heller ikke Clas Ohlsons alternativ utstyrt med noen termostat: Her skrur du altså på, og må heller flytte den lenger unna - eller skru den helt av, om det blir for varmt.

Litt av grunnen til at du ikke svir deg, er altså at varmen ikke er høyere enn det som trengs for å gi deg en god porsjon tilleggsvarme når du sitter i nærheten.

Dette likte vi

Clas-varianten blir ikke like raskt varm som Imus-varianten, men når den først har fått opp temperaturen, varmer den omtrent like godt:

Vår prøvesitting i løpet av mai og juni etterlater ingen tvil om effekten: Vi ble altså gode og varme på beina. Som med Imusen, er det likevel et poeng vi ikke kan hoppe over: Som frossenpinne vil du raskt ha mer, og skal du ta den helt ut, bør du nok også ha en form for varme rettet inn mot overkroppen.

Kan være bra nok

Når vi sammenligner de to konkurrentene punkt for punkt er det ingen tvil om at Imusen er bedre, og er du blant dem som kommer til å bruke terrassevarmeren aktivt, er det den vi ville kjøpt.

Men er du bare på jakt etter en backup, og ikke bryr deg om at du ikke ikke kan la den stå ute kontinuerlig, så vil Clas Ohlson-varianten duge mer enn bra nok med tanke på prisen.