Jasså, du får det ikke stort nok? Sonys action-modell kan være TV-en du har ventet på. Foto: Per Ervland
Jasså, du får det ikke stort nok? Sonys action-modell kan være TV-en du har ventet på. Foto: Per ErvlandVis mer

TEST: Sony KDL-52Z5500

Liker du action og sport på TV-en? Da vil du elske denne.

Er du opptatt av størrelse har du kommet på rett sted, for denne høsten er det de store TV-beistene som står i fokus. Og vi starter selvsagt med en godbit:

Sonys 200 Hz-beist av en 52-tommer, Z5500 til hele 24.000 kroner i billigste nettbutikk. Men ikke fortvil om du synes det er dyrt: Allerede i neste uke kommer vi til å kaste oss over budsjettmodellene i klassen - og du vil finne alle testene på denne siden.

Denne TV-en er imidlertid viktig fordi den viser hva du får om du velger en dyrere modell, kontra priskuppene i samme størrelse.

Z5500 kommer i 40, 46 og 52-tommer, og det er altså den største vi har testet. Z5500 er altså etterfølgeren til Z4500, og har naturligvis 1080p og Sonys Motionflow på 200 Hz. Motionflow skal hindre, eller i hvert fall minimere, hakking i bildet, og Sony skryter fælt av hvor effektivt dette er på action- og sportssendinger – noe vi selvsagt gledet oss til å sjekke.

Så hva er nytt sammenlignet med Z4500?

Den viktigste bildemessige forbedringen er at du her får den siste bildebehandlingen, altså Bravia engine 3, i stedet for 2 som på lillebror, samt flere innstillingsmuligheter (gamma-kontroll og hvit-balanse) i bildemenyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg får du Sonys nettfunksjon Applicast, en ekstra HDMI-inngang (fra 3 til 4 altså), utvidet DLNA-støtte (overføring av musikk, bilder, AVCHD og MPEG2-filmer fra PC/Playstation 3 – merk deg at Sony ikke tillater DivX/MKV-filer), og ikke minst rundt 25% mindre strømforbruk enn 2008-modellene. Det siste poenget blir stadig viktigere for TV-produsentene, mye på grunn av strengere miljøkrav.

Mange vil også lure på hvordan Z-serien er sammenlignet med W5500-serien, og her er det verdt å merke seg at Z5500 har et 10-bits (vs. 8 bits) panel med mer effektiv bakgrunnsbelysning.

Men nok prat, over til TV-en.

Ikke la deg lure

Design er alltid en smakssak, men utseendemessig kan vi ikke fri oss for å synes at Sonys design er litt vel traust. Det er ikke noe problem for oss, men både Sony og Panasonic har garantert bitt seg merke i den enorme salgssuksessen Samsung har hatt på sine lekre TV-modeller. Her har altså begge de japanske merkene mye å gå på.

Fjernkontrollen faller også i samme kategori. Joda, den fungerer bra og har de fine rillene på baksiden som gjør at den ligger godt i hånden. På en TV i denne prisklassen burde vi imidlertid sluppet plastikkfølelsen.

Fjernkontrollen har alt, inkludert bakgrunnslys. Men hvorfor kjære Sony er den i hardplast på en såpass dyr TV? Her føles blant annet kontrollene til Philips langt mer eksklusive.
Fjernkontrollen har alt, inkludert bakgrunnslys. Men hvorfor kjære Sony er den i hardplast på en såpass dyr TV? Her føles blant annet kontrollene til Philips langt mer eksklusive. Vis mer


Men ikke la dette stoppe deg. For når du skrur på herligheten ser du hvor Sony har plassert pengene. Bravia TV-ene er jo kjent for å gi deg et nydelig fargespekter, og Z5500 er intet unntak. Vi noterer også at TV-en, i likhet med Panasonic, gir et relativt bra bilde selv rett ut av boksen. Til sammenligning må du f.eks stille langt mer på Philips-modellene for å bli fornøyd.

Sonys Xross Bar, eller menysystem, kjenner vi igjen fra tidligere, så vi bruker ikke noe tid på det her: Det er både lett og forstå, og finner du fram kalibrerings Blu-rayen din kan du og nerdevennene dine sitte flere netter på rad og rote rundt i bildemenyene.

Flott detaljnivå
Innganger på siden, legg merke til at 2 av de 4 HDMI-inngangen er plassert her.
Inngangene på baksiden: Ingen overraskelser her: 2 HDMI, 1 komponent, 2 X scart (RGB), 1 VGA og optisk lyd ut.
Knappene på TVens høyre side. Legg merke til knappen helt nederst, som lagrer alle innstillinger og slår TV-en helt av for å minimere strømforbruket.
Fjernkontrollen har alt, inkludert bakgrunnslys. Men hvorfor kjære Sony er den i hardplast på en såpass dyr TV? Her føles blant annet kontrollene til Philips langt mer eksklusive.
King Kong på Microsofts HD DVD spiller. På denne filmen fikk vi virkelig bekreftet at Motionflow-funksjonen gjør en god jobb.
King Kong på Microsofts HD DVD spiller. På denne filmen fikk vi virkelig bekreftet at Motionflow-funksjonen gjør en god jobb.
Sonys menysystem er elegant og enkelt i bruk når du først har forstått hvilke av de mange knappene på fjernkontrollen du skal bruke.
Sonys menysystem: Nettfunksjonene burde vært langt mer avanserte.
Sonys menysystem: Når du blar deg gjennom widget/nettmenyen beholdes signalkilden du ser på. Her vises bildet via komponentinngangen.
Sonys menysystem: Når du blar deg gjennom widget/nettmenyen beholdes signalkilden du ser på. Her vises bildet via komponentinngangen.
DLNA-mulighetene har blitt langt bedre enn tidligere på Sony, men forstatt får du ikke sett nok videoformater til at vi gir full pott her.
DLNA-mulighetene er gode når det gjelder bildevisning. I tillegg kan du bruke TV-en som en bilderamme, enten med Sonys egne skrytebilder eller dine egne.
Jasså, du får det ikke stort nok? Sonys action-modell kan være TV-en du har ventet på. Foto: Per Ervland
Lydkvaliteten er derimot en liten nedtur, men for ordentlige filkvelder bør du uansett ha surroundreceiveren din koblet til.
Fine detaljer, flotte farger og fin dybde i bildet.
Den lysende Sony-logoen kan slås av.
Hurtigmenyen er kjekk å ha.
Alle inngangskilder kan selvsagt justeres individuelt. Dette gir best bilderesultat om du tar deg tid til det.
Svært mange innstillingsmuligheter. Det liker vi.
Motionflow menyen. Vi likte den best på Standard.
Innsovningstimer
Strømsparefunksjon
TV-foten er forøvrig dreibar, og vi noterer at TV-en har god innsynsvinkel til å være en LCD.
Det er ikke så lett å gjengi på bilder, men Motionflow-funksjonen jobber svært godt i scener med mye fart.


Bildekvalitet

Vi har allerede nevnt fargene som smeller mot deg (og som selvsagt kan justeres slik du vil), men det er faktisk detaljnivået vi liker best. Spesielt i mørke partier imponerer Sonyen, og er her faktisk bedre enn Philipsen vi nettopp testet. De detaljene du ikke ser her er antagelig ikke verdt å se.

Vi har alltid likt Motionflow-funksjonen til Sony, og var spent på 200 Hz-utgaven. Her regner altså TV-en seg fram til tre nye bilder per sekund for at du skal få jevne fine bevegelser, noe som er spesielt viktig under fete actionsekvenser eller sportssendinger.

Valgene i menyen er av, standard eller høy og vi likte den best på standard ettersom den da ga det beste kompromisset. Store panoreringer og raske bevegelser i bildet glir da like jevnt som på Philipsen (med Natural motion på minimum).

Og dette er verdt å merke seg folkens, for dette er et område hvor nesten alle flate TV-er, spesielt LCD, hadde store problemer for bare et par år siden.

I tillegg til TV, DVD, Blu-ray og spillkonsollen Xbox360, brukte vi også den gamle HD DVD-spilleren til Microsoft under denne testen. Og her fikk vi virkelig bekreftet at Motionflow-funksjonen gjør en god jobb. Denne spilleren er nemlig beryktet for å gi et litt hakkete bilde, men her viste Z5500 seg fra sin beste side og reduserte problemet så mye at vi ble imponert.

Men pass på: Vi likte best å ha Motionflow-funksjonen på Standard, og grunnen er enkel: For faller du for fristelsen til å sette på høy vil riktignok store panoreringer gli sømløst, men riset bak speilet blir litt aura-effekt (også dette kjenner vi igjen fra Philipsen) rundt detaljene i bildet. På dette punktet er det altså fortsatt rom for forbedringer, selv om Sony her viser at de – i likhet med Philips, har kommet lengre enn de fleste.

Tilhører du puristene som vil se på filmene i 24 bilder i sekundet kan du selvsagt slå av Motionflow-funksjonen helt. Der er imidlertid ikke vi…

Også når det gjelder TV-sendinger og DVD-filmer gjør TV-en en god jobb, selv om det er viktig å presisere at heller ikke Z5500 kan trylle: Dårlig kvalitet på TV-sendingen blir lett avslørt på en 52-tommer stor skjerm, nesten uansett hvor bra TV-en skalerer bildet og hvor bra bildebehandlingen er. Tilhører du de få som fortsatt har analoge TV-signaler er det altså ingen tvil hos oss; da bør du holde deg unna de største TV-ene.

Fine detaljer, flotte farger og fin dybde i bildet.
Fine detaljer, flotte farger og fin dybde i bildet. Vis mer


Konklusjon

Sony KDL-Z5500 er på mange måter en imponerende TV, spesielt for action- og sports-fantastene der ute. Siden TV-en ikke har LED-bakgrunnsbelysning er imidlertid prisen for 52-tommeren ganske stiv. I skrivende stund må du ut med rundt 24.000 i nettbutikkene, så noen storselger blir den ikke.

Det er likevel noen minus her, og vi kan begynne med lyden. De to spinkle 10-wattshøyttalerne på baksiden faller helt igjennom sammenlignet med de to subwooferne Philips lokker med på denne modellen. I tillegg anser vi nett-finessen Applicast som tilnærmet meningsløs per dags dato.

Så lenge du kun kan se på RSS-feeder, trenger jeg ikke å gå på TV-en for å bruke kalkulator… At TV-en har fått utvidet DLNA-støtte er imidlertid et skritt i riktig retning, selv om vi ikke forstår hvorfor Sony ikke har lagt inn Divx og MKV-støtte når de først var i gang. Vi har imidlertid ikke lagt noe vekt på dette i denne runden, her har det vært bildekvalitet som har stått i fokus, og der har heldigvis ikke Sonyen noe å skamme seg over.

Bildemessig liker vi nemlig Sonyen godt, og har ingen betenkeligheter med å trille en femmer på terningen. Hvorvidt den er det beste kjøpet i denne størrelsen må vi imidlertid komme tilbake til når vi har sett nærmere på konkurrentene.

Alle TV-testene finner du på denne siden!

Testresultat

Sony KDL-52Z5500

STOR, svært god på panoreringer og raske actionsekvenser - med Motionflow på standard. God på detaljer, spesielt i mørke partier.Glitrer på PC og konsoo. Har det utstyret vi forventer, dette er solide saker.

Med Motionflow på maks får vi litt aura-effekt, skuffende lyd,

Se alle våre tester