TEST: Sonos får kjørt seg

Sonos forsyner hele huset med musikk, og er like brukervennlig som en tannbørste.

Med Sonos Digital Music System kan du høre på musikken du har liggende på datamaskinen og nettverket ditt, uansett hvor i huset du befinner deg.

Systemet kan styres fullt og helt via en fjernkontroll med stor fargeskjerm og skrollehjul.

Pakken vi fikk utstyrt til testing er en såkalt intropakke 2, og består av:

  • To ZonePlayere med innebygd forsterker (plasseres på hvert sitt rom)

  • To par høyttalere (kobles til hver sin ZonePlayer)

  • En fjernkontroll (hjernen som kommuniserer trådløst med systemet)

Trykk på lenkene til venstre for å se video av Sonos-anlegget!

Barnemat

Det er utrolig enkelt å få Sonos-systemet til å fungere slik det skal. Bruksanvisningen er liten og informativ, og det tok oss bare noen minutter å gjøre systemet klart til bruk. Her har enkelte andre produsenter av elektronikkutstyr ett og annet å lære om brukervennlighet!

Den første forsterkeren som pakkes ut av esken må kobles til ruteren via en medfølgende nettverkskabel. Andre forsterkere vil kommunisere trådløst med akkurat denne boksen.

Totalt kan du ha 32 ZonePlayere + like mange fjernkontroller plassert på strategiske steder rundt omkring i huset. Svært praktisk om du skulle bo i et slott med latterlig mange rom.

Der du plasserer en ZonePlayer - der har du musikk. Enkelt og greit.

Når nettverkskabelen er på plass gjenstår det bare å få fjernkontrollen til å fungere. I løpet av noen få sekunder har Sonos ordnet opp i dette selv. Brukervennligheten er upåklagelig.

Musikk fra alle kroker

Sjefsdronningen i systemet er selve fjernkontrollen. Denne er utstyrt med stor fargeskjerm og navigasjonshjul (noe Apple helt sikkert setter pris på).

På skjermen har du oversikt over alle soner (rom), og du kan bestemme hva som skal spilles på for eksempel stua, kjøkkenet eller badet. Dermed kan far høre på sin Vikingarna, og du på noe (forhåpentligvis) helt annet.

Å navigere i menyen med hjulet er like enkelt som å helle melk fra en kartong. Herfra kan du navigere mellom sonene, eller justere alt fra volum til bassnivå på låtene.

Videre kan du legge til sanger på venteliste, eller oppdatere musikkbiblioteket.

Blir du lei av musikken du har liggende på PCen kan du heller leke deg med nettradiodelen. Sonos har bøttevis med forhåndslagrede radiostasjoner, så her burde alle finne noe de liker.

Det er også enkelt å legge til andre radiokanaler manuelt.

Rask på avtrekkeren

Responstiden på fjernkontrollen er helt i toppsjiktet. Sonos reagerer i samme sekundet som du trykker på knappene. Dette er en av de delene av systemet som imponerer mest, iallefall om du er vant til en TV som reagerer tregt når du hamrer løs på volumknappen.

Du kan også styre musikken i de ulike sonene via det medfølgende PC-programmet. Fordelen med fjernkontrollen er at du slipper å løpe til PCen hver gang du skal skifte låt.

Du unngår også at folk kontinuerlig henger over datamaskinen din på fest for bytte album. Send fjernkontrollen på rundgang, og alle burde bli fornøyde.

Kule detaljer

Ved hjelp av en integrert bevegelsessensor vil fjernkontrollen aktivere seg når du plukker den opp (den trenger av og til litt risting for å reagere).

Spiller du av et album med medfølgende cover vil dette bildet vises på skjermen. Det samme skjer om du lytter til en Podcast med logo.

En annen ekstrafunksjon er at knappene har bakgrunnsbelysning om det blir mørkt i rommet.

Ris og ros

Fjernkontroll og ZonePlayer er begge kledd i grått og hvitt, noe som er en elegant kombinasjon. Den blå bakgrunnsbelysningen på skjermen er selve prikken over i-en.

De medfølgende sorte høyttalerne som kommer opp av pappesken står dessverre ikke i stil, selv om lyden er grei nok.

Tips: Bruk heller høyttalerne du har fra før.

Fjernkontrollen er relativt stor og tung, så å putte den i lomma kan du egentlig bare glemme, om du da ikke har skremmende store lommer. Du må dermed huske å bære den med deg om du skal gå fra sone til sone. Eventuelt kan du kjøpe flere fjernkontroller, men dette kan fort bli veldig dyrt.

Litt småplukk

  • Prisen: Sonosanlegget er dyrt. Hver ZonePlayer koster ca 5000 og fjernkontrollen ca 4300 kroner. Pengene dine vil med andre ord fort få bein å gå på om du har et stort hus og vil ha forsterkere i mange rom. Og det er jo akkurat dette som er selve vitsen med Sonos. De fleste vil nok sannsynligvis bli fornøyd med en boks på stua og en på roterommet.
  • Nei til iTunes: Sonos kan ikke spille musikkfiler du har kjøpt via iTunes, fordi de er utstyrt med DRM-kode.
  • Glemmer: Om du hører på en sang og nettet detter ut, strømmen går, eller alt bare ramler sammen, vil ikke Sonos huske hvor i sangen den var. En smule irriterende, men ingenting å skrike høyt over.

Konklusjon

Sonosanlegget er grisekult og enormt brukervennlig. Løp og kjøp om du har noen tusenlapper som brenner i lomma.

Karakter: 5/6