TEST: Samsungs 78-tommer UE78HU8500

- Rett og slett en fantastisk størrelse.

<b>DET ER EN NY SHERIFF I BYEN:</b> Med 78-tommer i stua skal du være svært kresen om du ikke blir imponert. Foto: ØYVIND PAULSEN
DET ER EN NY SHERIFF I BYEN: Med 78-tommer i stua skal du være svært kresen om du ikke blir imponert. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ok, det er lett å la seg blende av at denne TV-en er så stor at den får en 60-tommer til å se ut som en hytte-TV. Spørsmålet er selvsagt om de holder det de lover. Vel, det korte svaret er ja, men begrunnelsen er verdt å få med seg.

LES OGSÅ:

For UE78HU8500 er ikke Samsungs toppmodell uten grunn: Her er alt de klarer å tilby av finesser og funksjoner på plass, lekkert innpakket i et buet TV-kabinett i aluminium. At dette ikke er en TV du monterer alene er imidlertid verdt å nevne.

LES OGSÅ: Blir det Samsung eller LG som vinner TV-krigen?

Den er ikke bare stor, den er gigantisk

Som testjournalist er det lett å bli blasert siden TV-produsentene jevnlig viser oss sine beste og største modeller. Men tro oss:

Selv om vi har sett langt større TV-modeller i store messelokaler, er det noe helt annet når du skal lirke dem på plass i et lite testrom.

Da vi satte opp Samsungen hadde vi for eksempel en 60-tommer fra Sony stående på TV-benken, og som du ser på bildet under er forskjellen i størrelse rett og slett enorm:

STØRST: Det er ikke lenge siden en 60-tommers TV ville blitt ansett som stor, men her blir Sonyen lillebror. Samsungen har en bredde på rundt 175,5 centimeter, mens høyden er 102 centimeter... Foto: ØYVIND PAULSEN
STØRST: Det er ikke lenge siden en 60-tommers TV ville blitt ansett som stor, men her blir Sonyen lillebror. Samsungen har en bredde på rundt 175,5 centimeter, mens høyden er 102 centimeter... Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Blir 78-tommer for stort? Her er testen av «lillebroren» på 65-tommer

Hva er vitsen med buet panel?

Selv om det nå er flere som har fulgt etter, er det i hovedsak Samsung og LG som har frontet at buede TV-paneler er «det neste store»

Stikkordet er at bueformen skal gi mer dybde i bildet og dermed forsterke panoramainntrykket.

Som ivrige lesere har fått med seg, har vi imidlertid ikke vært udelt positive til bueformen hittil, og det gjelder spesielt på TV-modeller på 55-tommer.

Se store bilder av TV-en her:

4K-video. Foto: ØYVIND PAULSEN
NRKs HD-sendinger er i 720p, som så skaleres opp av TV-en selv. Her gjør Samsung, i likhet med de andre store TV-produsentene, nå en god jobb. Foto: ØYVIND PAULSEN
Hvor stort er egentlig 78-tommer? Vel, den til høyre er på 60-tommer.... Så svaret er: 78-tommer er akkurat passe, forutsatt at du får den inn i stua. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
4K gir ikke bare en mange detaljer, det gir også bildet en ekstra dybde. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
BLU-RAY: Fra The Wolverine. Foto: ØYVIND PAULSEN
Mens tidligere demovideoer i 4K stort sett gikk i rolige sekvenser, begynner utvalget med raske scener nå å ta seg opp. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Ok, dette bildet må snus... Her ser du imildertid bueformen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Transformers i 4K Foto: ØYVIND PAULSEN
78 vs 60-tommer. Hva liker du best? Foto: ØYVIND PAULSEN

Vi har nemlig slitt med å se fordelene, og ikke minst har vi blitt enda mer oppmerksomme på ulempene med bueformen; nemlig en begrenset innsynsvinkel for de som sitter til siden for TV-en, og at bueformen gjør at reflekser fra vinduer eller andre lysskilder lett blir fanget opp av panelet og forsterket.

Men på en TV i denne størrelsen må vi revurdere tidligere oppfatninger.

78-tommeren er nemlig så stor at vi føler at bueformens fordeler er sterkere enn ulempene, ja det er ganske enkelt lenge siden vi har blitt sugd sånn inn i filmhandlingen som vi ble her.

Vi synes altså at bueformen fungerer bedre jo større TV-en er: Den gir oss liten gevinst i 55-tommers størrelse, fungerer greit nok på 65-tommeren, men kommer først til sin rett på 78-tommeren.

Alle våre TV-tester får du her!

Funksjoner & finesser

I denne runden har vi valgt å ikke gå i detalj på smartTV-funksjoner og finesser, men henviser her i stedet til testen av «lillebroren» på 65-tommer som vi testet tidligere i år.

Du får imidlertid bilder av funksjonene her:

SPLITSCREEN: På en 78-tommer har du god plass til dele opp innholdet, uten å måtte myse. Her ser du TV-sendingen øverst til venstre, hva som går andre kanaler under, samtidig som du kan surfe på nettet til høyre. Foto: ØYVIND PAULSEN
Må du skrive inn tekst? Stort tastatur gjør det enkelt å skrive via pekefjernkontrollen, hvis du ikke bruker appen til nettbrett/mobil. Foto: ØYVIND PAULSEN
NRK-appen er på plass. Foto: ØYVIND PAULSEN
NRK-appen, innholdet er ikke akkurat i 4K-oppløsning, men går helt fint å se på likevel. Foto: ØYVIND PAULSEN
Oversiktlig. Foto: ØYVIND PAULSEN
NRK-appen. Foto: ØYVIND PAULSEN
På TV, akkurat nå. Foto: ØYVIND PAULSEN
Startsiden med Apper. Foto: ØYVIND PAULSEN
Oversikt over multimedie-innhold Foto: ØYVIND PAULSEN
Leie av film/TV-serier. Foto: ØYVIND PAULSEN
Du kan også få opp miniversjoner av menyene. Foto: ØYVIND PAULSEN
Standard EPG-oversikt Foto: ØYVIND PAULSEN

Et par ting er likevel verdt å nevne: Samsung har en svært god SmartTV-løsning, der Netflix i 4K er på plass, i tillegg til HBO Nordic, NRK-appen også videre. Det er også verdt å merke seg at der du tidligere trengte to Samsung-apper (Android og iOS) for å styre TVen, er alt nå samlet i en app, noe som forenkler styringen av TVen via mobil eller nettbrett.

Vi gir også Samsung pluss i margen for deres One Connect-boks, altså en ekstern boks hvor alle tilkoblingene gjøres. En ting er at du da bare får én kabel opp til TV-en, og dermed kan skjule kabelsalaten ved å legge boksen i et skap. Det viktigste er likevel at du kan bytte ut denne boksen etterhvert som det kommer nye funksjoner og finesser. Dermed er TV-en bedre framtidssikret enn mange konkurrenter.

Nå skal det sies at det å kjøpe ny One Connect-boks koster penger, men dersom det kommer endringer i 4K-standarden neste år, er det likevel langt billigere enn å kjøpe ny TV. Man skal heller ikke glemme at man ved å kjøpe ny One Connect-boks også vil få den til enhver tid siste SmartTV-løsningen. Et skifte vil altså gi både nye funksjoner og raskere TV-prosessor.

EKSEMPEL PÅ EN ONE CONNECT-BOKS: Her kobler du til alt av utstyr, så opp til TV-en går det kun en kabel. Merk også IR-senderen, som lar deg beholde kontrollen selv om boksen er i et skap. Foto: PER ERVLAND:
EKSEMPEL PÅ EN ONE CONNECT-BOKS: Her kobler du til alt av utstyr, så opp til TV-en går det kun en kabel. Merk også IR-senderen, som lar deg beholde kontrollen selv om boksen er i et skap. Foto: PER ERVLAND: Vis mer

Bildekvalitet

UE78HU8500 er en klassisk kant-LED-modell med 4K-oppløsning, men siden utvalget av 4K-innhold er begrenset er det selvsagt viktig at TV-en justerer dagens innhold på en bra måte.

Og det skal innrømmes at vi var spente her. På en 78-tommer blir det nemlig enklere å avsløre feil og mangler enn på en mindre TV.

Vår dom er likevel at Samsungen klarer seg bra når det gjelder å skalere innholdet. Men ikke forvent mirakler, for resultatet avhenger naturlig nok av hva du forer den med:

 • TV-sendinger: Har du en TV-pakke med få HD-kanaler, er ikke dette modellen for deg, for på 78-tommer ser ikke Derrick spesielt bra ut. Vurderer du en TV i denne prisklassen bør likevel ikke dette være noe tema, da skal ganske enkelt tilgangen på HD-innhold være på plass.

  Den største forskjellen mellom dagens modeller og 4K-modellene fra 2013 er at glorien vi kunne skimte rundt personer i rask bevegelse nå er borte, og det gjelder også når du har aktivert jevn bildeflyt. Vi tror ganske enkelt at svaret ligger i at bildeprosessoren har blitt raskere, men dette er uansett godt å se.

 • Blu-ray: Her gjør Samsungen en svært god jobb. Wolverine ser ganske enkelt helt strålende ut, ja så bra at flere av kollegaene våre trodde vi så på ekte 4K-materiale når de kom innom TV-labben.
 • Xbox One: Bildekvaliteten er også her bra, men bildeskaleringen alene krever mye av TV-ens prosessor. Med andre ord: Du bør definitivt aktivere TV-ens spill-modus for å unngå bildeforsinkelse.

  Vi opplevde ikke noe lagg i praksis, og til konsollspill mener vi at lagg ikke er noe problem.

  Men: Vi gjør oppmerksom på at vi ikke fikk målt responstiden selv, her må vi rett og slett få bedre testutstyr på plass. Hvorvidt en 4K-TV er egnet for deg som spiller PC-spill er vi derfor fortsatt usikre på. Har du erfaringer med dette hører vi gjerne fra deg i debatten.

 • 4K-innhold: Dette er naturlig nok TV-ens paradegren, og her er det bare å nyte: Detaljgraden, selv med Netflix' «lave» bitrate (15,6 Mb/s), gir en imponerende effekt. Nå skal det sies at «House Of Cards» og «Breaking Bad» er TV-serier med et relativt rolig innhold, og dermed er midt i blinken for 4K-streaming. I denne runden fikk vi imidlertid også sett mer action-preget innhold i 4K, og Samsungen gjør det bra også her: TV-en klarer altså fint å beholde skarpheten i detaljene selv ved raske bevegelser, og står her ikke tilbake for noen av konkurrentene.

BLU-RAY: The Wolverine med Hugh Jackman ser helt glimrende ut på denne TVen. Foto: ØYVIND PAULSEN
BLU-RAY: The Wolverine med Hugh Jackman ser helt glimrende ut på denne TVen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Sortnivå og kant-LED

I en vanlig opplyst stue er det lett å bli forelsket i sortnivået Samsung klarer å skvise ut av denne TV-en. Førsteinntrykket er altså svært godt, og har du ikke sett hvor bra de siste LED-TVene har blitt, vil du bli positivt overrasket. I denne prisklassen er likevel dette som forventet.

For uansett hvor bra sortnivået er i en opplyst stue, kommer vi ikke utenom kant-LED-teknologiens svakhet: Nemlig lysgjennomtrenging.

I daglig bruk tenker vi ikke noe på dette, men sitter du i en mørklagt stue og leter etter svakheter er det ingen heksekunst å skimte lysgjennomtrenging fra LED-diodene. Vi har også den nye toppmodellen til Panasonic (AX900) med direkte bakgrunnsbelysning inne, og i dagslys ga de to toppmodellene et omtrent like bra bilde: Detaljene er sylskarpe, og dybden er på plass på dem begge.

Men når vi skrur av lyset på labben blir det tydelig Panasonicen både har et mørkere og jevnere sortnivå, spesielt hvis du kommer litt ut på siden av «sweetspot» posisjonen. Men igjen: Dette er en naturlig konsekvens av at Samsung bruker kant-LED, og derfor ingen stor overraskelse.

Lydkvalitet

Dette punktet gjør vi kort: De innebygde høyttalerne duger til nyhetene, men vil du toppe bildeopplevelsen kommer du ikke utenom å koble TV-en til eksterne høyttalere eller et surroundanlegg.

NB: Her er det verdt å nevne Samsungs trådløse multiromshøyttalere (M3, M5 og M7), som egner seg godt for deg som ikke allerede har et surroundanlegg.

Det nye er nemlig at du ved å kjøpe fem av disse kan få en full surroundopplevelse, uten en ekstern receiver, direkte fra TVen! Hvor bra det hele fungerer får du vite i neste uke, da vi publiserer vår test.

Konklusjon

Det høres mye ut å betale 60.000 kroner for en TV, men det er fortsatt slik at store størrelser koster penger når du også skal ha god bildebehandling. Er du over snittet interessert i store TV-er er derfor denne Samsungen definitivt et svært spennende valg.

Bildekvaliteten er jevnt over meget god og den har alt du trenger av finesser og funksjoner, både i dag og i morgen via One Connect-løsningen. Vi skal heller ikke glemme dette er den første TV-en vi har testet som har vist oss at bue-formen på panelet har noe for seg.

Sekseren ryker imidlertid på grunn av kant-LED-teknologiens begrensninger, men bevares: Dette er en TV vi gjerne skulle hatt hjemme. En soleklar femmer.

Testresultat

Samsungs UE78HU8500

Terningkast 5

Fantastisk størrelse som gir deg flott filmfølelse! Den første TVen som viser oss at bueformen har sin rett. Har alt du trenger av finesser og funksjoner, enkel å styre, One Connect-boks, mulighet for trådløs surroundlyd uten receiver via Samsungs multiromshøyttalere.

Kant-LED har sine begrensninger, prisen er for høy for mange.


Verdt å vite om Samsung UE78HU8500

Dette er altså toppmodellen her i Europa. Merk deg at denne modellen heter UE78HU9000 i USA.

Hvis du fortsatt ikke lar deg friste av buede paneler kan det også lønne seg å ta en titt på lillebror UE75HU7505, som altså er flat.

Bortsett fra at den er tre tommer mindre, er hovedforskjellene at HU8500 har et innebygget kamera (blant annet for Skype/bevegelsesstyring), bedre bildebehandling samt raskere TV-prosessor. Det er i tillegg brukt mer eksklusive materialer på storebroren.

Alle våre TV-tester får du her!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!