TEST: Samsung UE55JS8005

Er du skeptisk til bueformen? Da er det bare å glede seg, for nå kommer den populære 8-serien fra Samsung i en helt flat versjon. Her er vår dom.

<b>FLAT:</b> Bortsett fra at JS8005 er flat, er den bilde- og funksjonsmessig lik den buede JS8505.   Foto: SAMSUNG
FLAT: Bortsett fra at JS8005 er flat, er den bilde- og funksjonsmessig lik den buede JS8505. Foto: SAMSUNG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Samsung lanserte årets 9000-serie her til lands, ble 8-serien redusert til «nest beste» alternativ fra den sør-koreanske TV-giganten. I vår bok er likevel 8-serien en svært god miks med tanke på pris, finesser og bildekvalitet.

Den første modellen (8505) kom imidlertid kun i buet versjon og det er det ikke alle som ønsker seg. Faller du i den kategorien er det altså dagen modell, den flate JS8005 som er aktuell.

SE OGSÅ: Hva er vitsen med buede TVer, og Vi tester Samsungs beste TV hittil!

Hva får du? Design & førsteinntrykk

Dette er altså en 55-tommers LED-TV med 4K-oppløsning, med omtrent alt det du trenger av finesser og funksjoner. Som forventet er TV-en utstyrt med Samsungs eget operativsystem Tizen (jada, det er litt morsomt...), og den blir levert med to fjernkontroller:

MINI-ZAPPER: Made in Korea;) Foto: ØYVIND PAULSEN
MINI-ZAPPER: Made in Korea;) Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
MINI-CONNECT:  En litt mindre versjon av Samsungs One-Connect-boks. Her er det 4 HDMI- og 2 USB-innganger, samt digital lydutgang.  Foto: ØYVIND PAULSEN
MINI-CONNECT: En litt mindre versjon av Samsungs One-Connect-boks. Her er det 4 HDMI- og 2 USB-innganger, samt digital lydutgang. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


En klassisk fjernkontroll og en mindre pek-og-klikk-versjon som fungerer glimrende når du først har kommet inn i bruken.

Bortsett fra å konstatere at NRK-, HBO- og Netflix i 4K-appene fungerer like kjapt som vi forventer i dag, har vi imidlertid ikke gått så grundig inn i smartTV-funksjonene denne gang:

Vår testmodell ble nemlig levert med fjernkontroller med koreanske tegn, men det slipper du selvsagt hvis du kjøper TV-en.

SJEKK TRIPPELTESTEN: Tre TV-er til 12.000 kroner!

Designet må likevel nevnes, for dette kan Samsung:

JS8005 er ganske enkelt en svært slank og elegant kant-LED modell med en klart høyere materialkvalitet enn på de rimeligere modellene. Som forventet leveres den med en ekstern koblingsboks (= Mini Connect) der alle tilkoplingene gjøres.

Dette gjør jo at du får en ekstra boks å forholde deg til, men den er som sagt liten og enkel å skjule, og gjør det langt enklere å minske kabelsalaten bak og rundt TV-en.

Foto: SAMSUNG
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
FLAT: Bortsett fra at JS8005 er flat, er den bilde- og funksjonsmessig lik den buede JS8505. Foto: SAMSUNG
MINI-CONNECT: En litt mindre versjon av Samsungs One-Connect-boks. Her er det 4 HDMI- og 2 USB-innganger, samt digital lydutgang. Foto: ØYVIND PAULSEN
MINI-CONNECT: En litt mindre versjon av Samsungs One-Connect-boks. Her er det 4 HDMI- og 2 USB-innganger, samt digital lydutgang. Foto: ØYVIND PAULSEN


Bildekvalitet

Nå som Samsung også har en toppmodell med ekte bakgrunnsbelysning, den råsterke Samsung 9505 og Oled-modellene med 4K som er å finne i butikken, velger vi denne gangen å begynne med det som burde vært bedre:

For uansett hvor bra UE55JS8005 er, så er den en klassisk kant-LED-modell med de svakhetene slike modeller gjerne har:

Skrur du av lyset i rommet helt og leter etter svakheter vil du altså kunne se litt ujevn lysfordeling og lysgjennomtrenging fra LED-diodene. Innsynsvinkelen kunne også vært bedre, så dette er altså en TV der du får desidert best bildekvalitet om du sitter rett foran TV-en i riktig høyde. Vi konstaterer også at det blanke panelet til Samsung gir litt mer gjenskinn enn blant annet erkekonkurrenten Sony X85C.

Men så over til det positive, for i en vanlig belyst norsk stue er det vanskelig å ikke bli sjarmert av JS8005:

Sortnivået oppleves som meget godt, og detaljnivået er bra selv i mørke skyggepartier. Ja, på høyoppløst innhold gir det ganske enkelt bildet en ekstra dybde som det er lett å bli glad i. Merk deg at 8-serien nå er utstyrt med det Samsung kaller for et SUHD-panel, som på norsk vil si at panelet har en økt fargedybde og klarer å gjengi høyere lysstyrke enn fjorårsmodellene.

Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
MATPORNO? Matklipp i 4K er rett og slett gnistrende bra. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN


Nå skal det sies at dagens bildesignaler ikke klarer å skvise ut denne ekstra fargepaletten, så her må TV-ens prosesser hjelpe til med å legge på noen ekstra fargenyanser. Vår påstand er uansett at fargegjengivelsen har et lite hakk mer å gå på enn flere av konkurrentene.

Denne Samsungen er også en av våre favoritter når det gjelder å gi glidende bevegelser selv i de raskeste actionsekvensene.

Vi nevnte lysgjennomtrenging på minuspunktet over, men her er det verdt å få med seg at Samsungen var mindre plaget av dette enn Sony X85C, så ved vanlig bruk vil vi faktisk ikke se på dette som noe problem.

Her får du alle våre TV-tester!

Konklusjon

I skrivende stund ligger JS8005 ute til rundt 16.000 kroner, noe som plasserer den litt over Sony X85C.

Av de to er det likevel Samsungen som er vår favoritt: Vi synes ganske enkelt at designet er hakket finere, vi synes også appene jobber hakket kjappere - og at menysystemet er enklere å forstå. Begge de to konkurrentene gir deg forøvrig et utvidet fargerom (SUHD vs Sonys Triluminos), men lysstyrkemessig ser det ut til at Samsung har mest å gå på.

Testresultat

Samsung UE55JS8005

Terningkast 5

Her slipper du bueformen! En fin miks av bildekvalitet, design og pris. Har det du trenger av finesser og funksjoner.

Hvor er 65-tommeren?

Ja, det største minuset med den flate Samsung JS8005 er ganske enkelt at du ikke får den i mer enn 55-tommers størrelse. Det hadde den nemlig fortjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!