TEST: Samsung UE46ES5505 og HT-E5200

Det billigste alternativet i denne runden. Da er det godt å se at Samsung leverer.

Samsungs alternativ passer godt sammen. Foto: Per Ervland
Samsungs alternativ passer godt sammen. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samsungs totale dominans på TV-salget, ikke bare her i Norge, men også på verdensbasis kommer ikke av seg selv: De er gode på design, de er gode funksjoner og finesser, og ikke minst: De har produkter i alle prisklasser. Det ser vi også her.

LES OGSÅ:

Førsteinntrykk

Selve TV-en er en klassisk 46-tommer i Samsungs 5000-serie: Bildekvaliteten på alle modellene er lik, det som skiller er i hovedsak små designforskjeller og enkelte funksjoner. Designet er heller ingen overraskelse: TV-en er slank og fin, og minner om nesten alle andre Samsung modeller der ute, med ett unntak: TV-foten er ikke dreibar.

Det burde den ideelt sett vært, ettersom innsynsvinkelen kunne vært bedre, den er riktignok bedre enn på Ikea-modellen, men litt svakere enn på alternativet fra Philips.

ES5505 er uansett svært godt utstyrt til prisen. For å gjøre det enkelt kan vi ganske enkelt konstatere at den har alt, bortsett fra innebygget wifi-funksjon. Vil du gjøre TV-en eller anlegget trådløst, må du altså kjøpe en adapter.

Bilder av TV-en og anlegget får du her:

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Samsungs alternativ passer godt sammen. Foto: Per Ervland

Bildekvalitet

Førsteinntrykket er godt også her, selv om Samsung snart må slutte å ha kontrastnivået på maksimalt nivå ... Heldigvis er menyene svært enkle å bruke, og du har et drøss av innstillingsmuligheter som i tillegg er godt forklart. Når det gjelder brukervennlighet er Samsung blant de beste i klassen, og ikke bare det: Menyene ser pene ut også.

Sortnivået er bedre enn Ikea-TV-en, men i likhet med de fleste andre rimelige LCD-TV-ene med kant-LED-belysning lider dessverre også Samsungen litt av lysgjennomtrenging (clouding) fra LED-diodene. Noe stort problem syntes vi dog ikke det var, men her er altså Philipsen klart best.

Vi liker heller ikke at Samsung oppgir en oppdateringshastighet på 100Hz. Bak dette tallet står det nemlig CMR, som i praksis betyr at dette egentlig er en 50Hz-TV som Samsungs bildebehandling oppjusterer. Dette ser vi også i praksis, for selv om Samsungens bilder glir ganske jevnt, er det likevel mer hakking enn vi ser på Philipsen. På dette punktet er den altså på linje med Ikea-TVen. Fordelen til Samsung er imidlertid at de klarer å skvise ut mer dybde i bildet, og ikke minst at sortnivået er bedre enn på Ikeas alternativ.

Et anlegg som fungerer

2.1-anlegget HT-E5200 gir deg to fronthøyttalere og subwoofer, som begge må koble til med ledning. Ledningen er imidlertid så liten at den er enkel å skjule, og den store fordelen til Samsung er at du her kan sette fronthøyttalerne lenger fra hverandre.

Resultatet er ganske enkelt at dette anlegget gir deg best stereolyd. Til film og TV-lyd er den dog ikke noe spesielt bedre enn Ikeas-alternativ.

Med tanke på prisen er det ingen overraskelse at forsterkeren ikke har kjempekrefter, men i et lite rom spiller den høyt nok. Det vi liker beste med Samsung-anlegget er likevel at høyttalerne henger med hele veien, her kan du altså dra opp volumet til maksimalt – uten at lyden vrenger seg. Det gir pluss i margen.

Vi liker også at anlegget er godt utstyrt. En ting er at Blu-ray-spilleren har 3D-funksjon (noe ingen av disse TV-ene takler), men viktigere er det at dette er det eneste anlegget i denne runden som gir deg to HDMI-innganger. Det er spesielt praktisk for deg som vil bruke anlegget mot en eldre TV med bare en HDMI-inngang. Her kan du ganske enkelt koble Xboxen og videokameret ditt direkte på baksiden av Blu-ray-spilleren.

Du får også radio, bluetooth-tilkopling og en iPhone-dokk med i esken. Dokken er dog ikke med den nye iPhone-5-pluggen, men dette er likevel et pluss. Legg også til at anlegget kan strømme musikk fra resten av husets PC-er, og dette bør være en soleklar vinner til ungdomsrommet eller for deg som har en liten stue.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Her tar Samsung storeslem!

Generelt er vi ikke så imponert over Smart-TV-revolusjonen, men Samsung er likevel best i klassen. Både TV-en og anlegget gir deg her Smart-TV-funksjoner, og de er både enkle i bruk og ikke minst: De har mye innhold.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland

Der Philips og Ikea såvidt lokker med YouTube, kan du for eksempel leie film eller se på TV-serier fra både Canal Digital, Viasat, HeadWeb, samt Netflix, og HBO (den siste riktignok kun via TV-en). Det gir pluss i margen hos oss, og bør få de andre produsentene til å tenke nøye over sine egne valg.

Som vanlig er Samsung også svært gode på medievisning via Blu-ray-spillerens USB-inngang: All vår musikk, alle bildene, og ikke minst alle videoene ble spilt av.

Ekstra pluss i margen for at Samsung også taklet norske bokstaver på underteksten, som i tillegg kom opp automatisk.

Trykk her for å komme direkte til konklusjonen!

Eller trykk på lenkene under for å lese om de andre alternativene:

Testresultat

Samsung UE46ES5505 og musikkanlegg

Terningkast 5

Svært mye for pengene, alt du trenger av funksjoner og finesser. Anlegget passer bra sammen med TV-en, og gir best lyd på stereo.

Ikke en ekte 100Hz-TV, subwooferen er ikke trådløs.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!