Duell: Samsungs 7020 til venstre, 6000 til høyre Foto: Per Ervland
Duell: Samsungs 7020 til venstre, 6000 til høyre Foto: Per ErvlandVis mer

TEST: Samsung UE46B6000 og UE46B7020

LED er det hotteste du får på TV-fronten nå, og i dag ser vi på to godbiter fra Samsung.

Som vi sa da vi testet den glitrende 9803 fra Philips: Med LED TVenes inntog er tiden da plasma herjet alene på sortnivå-fronten over. Og er du på jakt etter en ny flat-TV er det bare å holde tunga rett i munnen, for nå kommer godbitene på rekke og rad.

Men før vi starter på selve testen er det på høy tid å klargjøre hva LED egentlig betyr.

Hva menes med LED?

Mens bakgrunnsbelysningen på en LCD-TV er lysrør som ikke er så enkle å kontrollere styrken på over store flater, så vil en LED-TV ha små lysdioder (altså LED) som slås av og på individuelt, avhengig av hvor det er behov for lys på skjermen. På en LED-TV er det derfor langt enklere å styre intensiteten på belysningen akkurat der du trenger det, og overgangen fra mørke til lyse partier blir derfor langt mer umiddelbar. En av fordelene er et bedre sortnivå, en annen er et mye lavere energinivå.

Et viktig poeng er imidlertid hvor LED-diodene er plassert: Philips 9803 har for eksempel sine plassert direkte bak selve panelet for å få full effekt av LED-pærene, mens andre TV-modeller har plassert LED-diodene langs TV-rammen, for så å rute LED-effekten inn på panelet via ulike teknikker. Dette kalles ofte for ”Edge-LED”, og er for eksempel tilfellet på de to Samsung TV-ene vi ser på i dag. Den store fordelen med Edge-LED er at dette gjør det enklere å lage ordentlig tynne TV-modeller, men en del kritikere hevder også at dette går på bekostning av kontrast, og dermed sortnivået i praksis. Vi kommer derfor inn på dette underveis i testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt forvirret? Vi skal prøve å klargjøre mer underveis.

Førsteinntrykk

Her er det bare å gi Samsung applaus, for der det ser ut som Panasonic har sovnet i timen, klinker den koreanske giganten til med et rålekkert design de fleste av oss vil være stolte av å kunne plassere på prydplassen i stua.

Pianolakken lyser mot deg, begge har dreibare bordstativ, og ikke minst: Med bare tre centimeters dybde er de så smale at du garantert vil bli imponert. Merk deg likevel at dybden også har sin pris. For det første må du bruke overganger (følger selvsagt med) til både scart- og komponent-inngangen. Samsung har rett og slett ikke fått plass til dette i det smale chassiset. Et annet poeng er at lydkvaliteten fra TV-høyttalerne heller ikke blir spesielt imponerende. Som et midtpunkt til sene filmkvelder bør du altså koble TV-en til et hjemmekinoanlegg.

Til venstre et DVD-cover, til høyre ser du TV-enes dybde, som er på imponerende 3 cm. Lekkert
Til venstre et DVD-cover, til høyre ser du TV-enes dybde, som er på imponerende 3 cm. Lekkert Vis mer


Begge TV-ene er for øvrig godt utstyrt med fire HDMI-innganger, og USB-innganger for avspilling av musikk og bildefiler. Bildemessig er de to TV-ene like, det som skiller dem er i hovedsak at 7020-modellen i tillegg har videomulighet via USB-inngangen. 7020 har også nettverksinngang for avspilling av video, musikk og bildefiler direkte via hjemmenettverket ditt, samt mulighet til å se på nettinnhold via Samsungs nettportal. Hvorvidt dette rettferdiggjør prisforskjellen på cirka 1.500 kroner overlater vi til deg og din egen lommebok (hvordan finessene fungerer kommer vi tilbake til lenger ned i testen).

TV-enes ultraslanke dybde på kun 3 cm er lekkert, men gjør at du må bruke de medfølgende adapterne for å plugge i scart- og komponentkabler.
TV-enes ultraslanke dybde på kun 3 cm er lekkert, men gjør at du må bruke de medfølgende adapterne for å plugge i scart- og komponentkabler. Vis mer


Bildekvalitet

Har du lest helt hit lurer du helt sikkert på hvordan disse Edge-LED klarte seg, så vi begynner like godt med sortnivået. Først av alt: Nei, det er ikke like «hakeslipp-imponerende» som på Philips 9803, men vi presiserer altså at det likevel er svært bra.

Som trofaste lesere har fått med seg hadde vi også Panasonic P46G10 inne samtidig med Samsung-modellene, og vår oppfatning er at sistnevnte altså er hakket bedre når det gjelder sortnivå. I vår bok er det et sikkert tegn på også TV-er med Edge-LED har noe for seg.

Det er ingen tvil om at Samsung TV-ene gjør seg aller best på signaler av god kvalitet. Gamle TV-sendinger er altså ikke så mye å rope hurra for, og her gjør for eksempel nevnte Panasonic en litt bedre jobb. For til tross for at Samsungen har mer detaljer i bildet, så virker bildet mer naturlig på plasma-modellen. Samsung er imidlertid mye bedre når det gjelder hakking i bildet ved panoreringer, og har du først vent deg til glidende overganger i bildet vil du her bli svært godt fornøyd.

Når du så setter på en DVD-film, eller enda bedre en høyoppløst Blu-ray film vil du imidlertid bli sittende igjen med et smil rundt munnen. Her vil nemlig bildet formelig gnistre, og det er rett og slett vanskelig å ikke la seg imponere. Disse LED TV-ene er rett og slett svært gode på konsoll, PC og HD-materiale.

Men alt er ikke bare velstand her heller, og spesielt betraktningsvinkelen på Samsungene burde vært bedre. Når du sitter rett foran TV-en er nemlig alt bare velstand, men kommer du litt for langt ut på siden i sofaen (eller reiser deg opp foran TV-en) mister du mye av bildets kvaliteter. På dette punktet er Panasonicen langt bedre, og dette er jo også plasma-TV-enes paradegren. Kanskje mer interessant er det derfor å konstatere at ogsåLED TV-en Philips 9803 er langt bedre på dette punktet. Hvorvidt dette skyldes Edge-LED teknikken til Samsung får vi komme tilbake til når vi har flere TV-er å sammenligne med.

Nå skal man heller ikke overdrive betraktningsvinkelens betydning, for de av dere som har sofaen plassert rett foran TV-en vil jo ikke dette være noe tema.

Hva skiller de to modellene?

Som nevnt er det i hovedsak finessene som skiller 6000 og 7020-serien. 7020 har for eksempel USB- og nettverksinngang som gjør at du kan spille av bildefiler, musikk og visse videofiler fra dine DLNA-kompatible enheter, som for eksempel PC-en din.

Vi setter stor pris på slike muligheter, men er dessverre ikke helt overbevist om hvor bra det fungerer i praksis. For det første må du bruke Samsungs PC-Share Manager for å dele innholdet ditt med TV-en, og dette programmet kunne definitivt vært mer logisk bygd opp, og ikke minst hatt en bedre bruksanvisning. Etter at alt dette er på plass gjenstår imidlertid kodek-problematikken, for en video-fil er jo som kjent ikke bare en video-fil …

Samsung oppgir at TV-en skal takle AVI, MPEG2/4, Xvid, Divx, MKV, WMV HD, TS og TP-formater, men alt går dessverre ikke helt på skinner. De Divx-filene vi prøvde gikk riktignok fint, og blir vist i den kvaliteten de for øvrig er laget i. MKV-filene kom derimot i helt feil format. Det så rett og slett ut som om 16:9-filene ble krympet til 4:3, og det gikk heller ikke an å endre dette via TV-ens fjernkontroll. Her er det altså fortsatt en jobb å gjøre, og vi håper dette blir fikset i en framtidig softwareoppdatering.

7020 gir deg også tilgang til diverse nettinnhold via en slags RSS-leser, for eksempel fra Yahoo Finance, Flickr og værmeldingen. Og joda - det fungerer. Men når du ikke kan surfe på de nettsidene du aller helst vil, og det heller ikke er noe rent norsk innhold (bortsett fra været), ser vi ikke helt behovet for dette.

Sist, men ikke minst, leveres 7020 også med en ekstra fjernkontroll som er en liten søt sak (se bildespesialen), men siden den kun styrer volum og kanalvalg har den liten relevans i praksis.

Duell: Samsungs 7020 til venstre, 6000 til høyre Foto: Per Ervland
7020 har noen fiks ferdige programmer, blant annet treningstips, små spill til ungene og matoppskrifter. Vi synes det er litt moro, men tviler vel egentlig om det vil bli brukt.
Baksiden på 6000-serien
TV-ene ser stort sett like ut på baksiden. TV-foten er selvsagt dreibar
Men den slanke TV-kroppen på kun 3 cm har sin pris. Kun en scart-inngang, og som du ser må du bruke overgang på både den og komponent-inngangen.
B6000 har et lekkert rødskjær på TV-foten og chassiet. Foto: Per Ervland
Fjernkontrollene er omtrent identiske, bortsett fra at den til 7020 i tillegg har ekstra-knapper for nett-tv funksjonene og DLNA-funksjonen. Begge har bakgrunnsbelysning.
Til venstre et DVD-cover, til høyre ser du TV-enes dybde, som er på imponerende 3 cm. Lekkert
Baksiden på 7020 har i tillegg nettverksinngang og en ekstra USB-inngang.
Foten på 7020, samt den lille fjernkontrollen som altså kun styrer volum og kanalvalg.
7020 til venstre og 6000 til høyre, bildemessig er de helt like - det er finessene og noen ørsmå designdetaljer som skiller.
Bildemenyene er like på begge TV-ene. Enkle i bruk, samtidig som de som liker å finstille får mye å velge i.
Ulike bilde-moduser
Mange innstillingsmuligheter
Støyreduksjonen er grei å ha, spesielt på TV-sendinger. På høyoppløst innhold anbefaler vi at du justerer ned, eller slår av. Prøv deg fram!
Dette er en MEGET god finesse, som bla. motvirker/reduserer hakking ved panoreringer.
Mange innstillinger også i lydmodusen, men det gjør ikke akkurat underverker...
Begge TV-ene finner kjapt USB-pluggene du setter inn.
6020: Merk deg at det her IKKE kan vises video fra USB-inngangen, kun bilder og MP3-låter
Feilsøkingsmodus, hvis du tror noe er galt
Softareoppdatering gjøres via USB-pluggen
Brukervennlig: Begge TV-ene gir tips til kobling av enheter.
Brukervennlig.
Brukervennlig
På 7020 er det enkelt å komme på nett, i praksis bør det holde å sette i pluggen.
7020: Nettverksinngang med DLNA-funksjon, enkelt å finne i menyen
7020: Hovedmenyen for DLNA-funksjonen, som du ser er det her både bilde, musikk og videofunksjon. Til venstre ser du alle DLNA-enhetene/PCene som var tilgjengelig på vårt nettverk under testen.
7020: Slik ser mappen med bildefilene på PC-en min ut via DLNA-funksjonen
MP3 oversikt, dette er likt på begge TV-ene.
Mediaplayer-menyen på 7020
7020: Å spille av filmer direkte fra PCen via DLNA-funksjonen er en meget god idè. Men bare hvis alt er riktig. MKV-filene ble konstant vist i galt format på Samsung-TVen. Her trengs det en softwareoppdatering.
7020: Divx-filer ble vist riktig, men kommer naturlig nok opp i den kvaliteten du har kopiert dem i. På 46-tommer trenger du bedre kvalitet enn på iPhonen din:-)
Nett-TV funksjonene til Samsung er spennende, men ikke spesielt bra utnyttet. Her burde det vært mye mer, også på norsk...
Kjekt med aksjekurser på 7020? Tja...
7020: Du kan kjøre bildeshow fra Flickr-kontoen din - eller se på gratisbilder.
Bergensere vil elske værmeldingsfunksjonen.
Samsung har også egne applikasjoner i TVen. Vi er IKKE helt overbevist om disse. Vil de egentlig bli brukt? Vi tviler...
Av de bedre funksjonene på 7020 er mat-oppskriftene.
Til PC-bruk & konsollspill er begge LED TV-ene glimrende valg. Her ser du 7020 ved siden av Panasonics plasma.


TEST: Samsung UE46B6000 og UE46B7020
TEST: Samsung UE46B6000 og UE46B7020


Konklusjon

Til tross for at de ikke har et like spektakulært bilde som den dyrere og mindre (42") Philips 9803, så liker vi disse Samsung-modellene godt, og har du en matchende Blu-ray spiller er det bare å glede seg.

Designet er rålekkert og bildekvaliteten er jevnt over svært god. Når du i tillegg krydrer dette med skjermmenyer som er lette å bruke for amatøren, samtidig som de gir ekspertene mange innstillingsmuligheter er det ikke så mye å klage over - rent bortsett fra den nevnte betraktningsvinkelen og litt skuffende lyden.

Har du masse penger går du selvsagt for 7020-modellen, men selv ville vi faktisk kjøpt 6000-modellen og spart 1.500 kroner. Joda, den har ikke alle finessene via USB og nettverksinngangen, (spesielt er det synd at du ikke får vist video via USB), men siden ikke alle kodekene støttes fullt ut er ikke dette så farlig. Selv ville vi derfor brukt de 1.500 kronene vi sparte på å velge B6000 og i stedet kjøpt oss en WD TV-boks som sikrer problemfri avspilling av nesten alle tenkelige video-formater.

Trykk her for å se alle våre TV-tester!

Vi avslutter også med en stor takk til Netshop for lån av test TV-er.

Testresultat

Samsung UE46B6000

Nydelig design, smal og fin. Edge-LED, 1080p/24, 100hz Motion Plus

Betraktningsvinkelen burde vært bedre, USB-inngangen burde også taklet video-filer, litt tynn lyd i høyttalerne

Se alle våre tester

Testresultat

Samsung UE46B7020

Nydelig design, smal og fin. Edge-LED, 1080p/24, 100hz Motion Plus, spiller av video, jpeg & MP3 via USB og PC (nettverksinngang med DLNA-funksjon)

Betraktningsvinkelen burde vært bedre, litt tynn lyd i høyttalerne. Dessverre fungerer ikke alle videoformatene (USB & DLNA) helt etter oppskriften. Bør rettes via software-oppdatering

Se alle våre tester