TEST: Philips 8809 - Android-TV

Når du kombinerer bildekvaliteten til Philips med en smart-TV basert på Android, bør du ha en vinner. Men er det en ren innertier? Vel, ikke helt.

<b>KAPABEL:</b> I 4K-oppløsning skviser denne Philipsen ut et ekstremt detaljnivå. Men så er spørsmålet: Hvordan få sett 4K? Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
KAPABEL: I 4K-oppløsning skviser denne Philipsen ut et ekstremt detaljnivå. Men så er spørsmålet: Hvordan få sett 4K? Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke uten grunn at vi har gledet oss til å kaste oss over Philips 55PUS8809. For ikke bare har de dyttet på med 4K-oppløsning og alt de kan by på av bildebehandling.

LES OGSÅ:

De har også dyttet inn et fullt Android-basert operativsystem.

Det er et smart triks for et TV-merke som i årevis har ligget bak de beste på smart-TV-biten.

Men har de lykkes? Tja, både og. På sitt beste er nemlig 8809 noe av det beste vi har sett og opplevd i TV-stua, mens den på andre områder snubler litt på oppløpet.

Å ta for oss alt denne TV-en byr på er nesten umulig, så vi har derfor valgt å dele denne TV-testen to hoveddeler. Første trinn går gjennom det som fortsatt er viktigst for oss – bildekvalitet, mens vi i trinn to tar for oss smartTV-løsningene Android-mulighetene gir. Vi kommer også inn på brukervennligheten underveis.

Her er det bare å holde seg fast altså.

Alle TV-testene får du her!

Dette bør du vite om TV-en og og bildekvaliteten

Toppmodellene til Philips leverer jevnt over høy bildekvalitet, og modellkoden 8809 indikerer at dette er den nest beste TV-en i årets sortiment.

Sammenligner du denne modellen med en budsjett-modell blir det altså enkel match i 8809s favør, og har du ikke fått med deg hva som har skjedd på TV-fronten de siste årene er det lett å la seg imponere.

Men økt bildebehandling gir også høyere pris, og vår testmodell har nå en butikkpris på hele 23.000 kroner. I dagens marked er det mye penger, ja det er til og med 3.000 kroner dyrere enn hva du må betale for LGs nye OLED-TV i samme størrelse. Da øker også kravene vi som TV-testere stiller.

Så hva er det du får? TV-lyden er godt over snittet, den ligger riktignok hakket bak Sonys modeller med Wedge-design, men gjør likevel en helt grei jobb. Som vanlig er også Ambilight-funksjonen på plass. Det er en funksjon vi liker godt, og som Philips er alene om. Vi går likevel ikke nærmere inn på den her, men henviser i stedet til artikkelen vår om hvordan Ambilight fungerer.

Store bilder av TV-en og fjernkontrollene får du her:

TVen skalerer godt, her ser du NRKs 720p-sendinger. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Fjernkontrollen er god: På forsiden har du en klassisk versjon. Nytt av året er innebygget mikrofon. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Baksiden har derimot et komplett tastatur som fungerer svært bra. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Du får også med to aktive 3D-briller. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
God materialkvalitet, synes vi. Her ser du de nye TV-føttene. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
God materialkvalitet, synes vi. Her ser du de nye TV-føttene. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Ambilight. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Innganger på baksiden og sidene. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO

Nytt er det også at fjernkontrollen har fått en mikrofon for Google-søk, men det er en funksjon vi ikke har sett nærmere på. Med i esken får du to aktive 3D-briller, og for de av oss som fortsatt kjøper 3D-filmer på Blu-ray er det godt å konstatere at 3D-effekten er god. Det er likevel ikke annet enn vi forventer i dag.

Som forventet er dette en klassisk kant-LED-modell, noe som betyr at den er slank og elegant. Som de aktive 3D-brillene indikerer, er det et VA-panel som er brukt.

Fordelen med et slikt panel er kort fortalt at sortnivået er noe bedre enn om den hadde hatt et IPS-panel. Ulempen er at de jevnt over ikke har fullt så god innsynsvinkel, uten at vi lot oss merke av det.

Og jada, vi syns sortnivået jevnt over er meget bra. Vi gir også honnør til Philips' Micro dimming-teknikk, som gjør at panelet klarer å både gi et godt sortnivå, samtidig som hvite detaljer i bildet beholder glansen. På dette punktet er det nemlig mange av konkurrentene som svikter.

MICRO-DIMMING PRO: Funksjonen ble lansert i fjor, og gjør at lyse elementer blir tydeligere, selv når resten av skjermen er mørk. Se forskjellen på venstre og høyre del av bildet. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
MICRO-DIMMING PRO: Funksjonen ble lansert i fjor, og gjør at lyse elementer blir tydeligere, selv når resten av skjermen er mørk. Se forskjellen på venstre og høyre del av bildet. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO Vis mer

Ulempen med kant-LED-teknologien er imidlertid at LED-diodene til en viss grad skinner igjennom panelet, også kalt lysgjennnomtrenging. Dessverre er det også synlig her i enkelte sekvenser. Kanskje mer overraskende: Vi hadde TV-en ved siden av Sonys mellomklassemodell, og den klarte seg bedre enn Philipsen på dette punktet.

Men la oss presisere: Dette er ikke noe du merker i en opplyst stue, ja - jeg tipper enkelte ikke vil merke det i det hele tatt. I enkelte scener i et mørklagt rom kan det likevel være litt sjenerende fordi det ødelegger litt av sortnivået og derav filmfølelsen.

Vi synes også at Sony-modellen har mer edruelige standardmoduser. Det er riktignok ikke noe stort problem, for velger du varm fargetemperatur og demper fargene er mye gjort. Som vanlig er i tillegg Philips litt for opptatt av å vise hvor skarpe detaljer de klarer å skvise ut av hver eneste scene, og da hjelper det selvsagt ikke på at TV-en har 4K-oppløsning. Forstå meg rett: Jeg liker detaljer og høy oppløsning, men det kan bli litt for mye i enkelte scener.

Bilder menyene får du her:

KAPABEL: I 4K-oppløsning skviser denne Philipsen ut et ekstremt detaljnivå. Men så er spørsmålet: Hvordan få sett 4K? Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Menyene er heldigvis ganske enkel å forstå. Til høyre får du blant annet en forklaring på funksjonen du ser på. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Menyene er heldigvis ganske enkel å forstå. Til høyre får du blant annet en forklaring på akkurat den funksjonen du ser på. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Menyene er heldigvis ganske enkel å forstå. Til høyre får du blant annet en forklaring på akkurat den funksjonen du ser på. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Menyene er heldigvis ganske enkel å forstå. Til høyre får du blant annet en forklaring på akkurat den funksjonen du ser på. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Nytt: Kameraet under TV-en kommer ut, og stiller inn TV-en etter hvor du sitter i rommet. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Kildemeny. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Kanaloversikt Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
TV-on demand. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Demonstrasjonsbilde. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Demonstrasjonsbilde. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
Demonstrasjonsbilde. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
MICRO-DIMMING PRO: Funksjonen ble lansert i fjor, og gjør at lyse elementer blir tydeligere, selv når resten av skjermen er mørk. Se forskjellen på venstre og høyre del av bildet. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO

Forskjellen på Philips og Sonys 4K-tilnærming er her tydelig, da sistnevnte - etter min oppfatning - har en litt mer edruelig skarphet. Her vil imidlertid smak og behag spille inn, og det er også greit å vite at du uansett kan tone skarpheten ned ett knepp eller to, og da er mye gjort.

Filmmodusen er forøvrig min favoritt på Philpsen, men den deaktiverer samtidig en del av bevegelseskorrigeringen. Vil du ha flytende panoreringer kan imidlertid de skrus på i bildemenyen, og på dette punktet svikter definitivt ikke Philips: Prosessoren er nå så kjapp at myke overganger i kjappe bildesekvenser skjer uten problemer.

Vi synes også at Philipsen virker hakket mer lyssterk enn Sonyen, og som nevnt over gjør MicroDimming Pro-teknikken at lyse detaljer i sorte partier får et lite, men tydelig løft, og det er noe vi liker.

INNEBYGGET KAMERA: Som kommer fram
når det skal brukes. Foto: PER ERVLAND
INNEBYGGET KAMERA: Som kommer fram
når det skal brukes. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Ellers er det verdt å merke seg at 8809 har integrert kamera på undersiden av skjermen, som via funksjonen «Adaptive picture quality» skal tilpasse bildet etter hvor du befinner deg i rommet. Funksjonen fungerer etter vår oppfatning helt greit, men er ikke akkurat livsnødvendig.

Kameraet vil også virke til Skype-samtaler, og lar deg styre visse TV-funksjoner ved hjelp av håndbevegelser. Dette er funksjoner vi ikke har sett nærmere på.

Men hvorfor i all verden har de rotet her?

Som nevnt er dette en TV med 4K-oppløsning, og TV er derfor utstyrt med HDMI versjon 2.0. Per dags dato er det imidlertid kun Netflix som gir deg 4K-innhold via sin streamingtjeneste, og den forutsetter at TV-en støtter HEVC-koding.

Da er det en stor nedtur å konstatere at Philips ikke har innebygget HEVC-støtte, for det betyr altså at du her ikke får sett Netflix i 4K-oppløsning.

At Philips har klart å rote det til her, er etter min oppfatning nesten utilgivelig, spesielt når Sony, Samsung og LG har dette på plass.

Den gode nyheten er imidlertid at vi idag har fått bekreftet at HEVC-støtten vil komme. Ulempen er at det vil ta tid.

På dagens IFA-messe fikk vi nemlig bekreftet at Philips vil lansere en separat mediespiller kalt UHD880 som løser problemet. Boksen skal kunne ta imot 4K-signaler via wifi, kablet nett eller USB, og kobles så til HDMI-inngangen for å gi kundene Netflix i 4K. Et ekstra pluss er at kundene da får den siste Smart-TV-versjonen: Boksen inneholder nemlig også den siste versjonen av Androids TV-plattform kalt Android L.

TV-boksen vil være gratis til alle som har kjøpt seg en 8809 (gjelder også for den rimeligere 4K-modellen i årets 8000-serie, samt toppmodellene 9109 and 9809), og vil i tillegg virke på 4K-modellen som kom i 2013. De med 2013-modellen må imidlertid betale for oppgraderingen, og det blir ikke gratis. Prisen er foreløpig oppgitt til 249 Euro, men da får de også Android-mulighetene med på kjøpet, og den er langt bedre enn den smartTV-muligheten de har i dag.

Alt dette er vel og bra, men det er et men her: Boksen blir nemlig først tilgjengelig i løpet av første kvartal 2015!

Drømmer du om å se House of Cards eller Breaking Bad i 4K vil det altså komme, men du må vente til det er på plass.

I praksis betyr det at 4K-oppløsningen på 8809 per dags dato kun gir deg en effekt i form av oppskalering av de kildene du har i dag. Trøsten får være at Philips gjør en god jobb på oppskaleringen, men i vår bok er likevel savnet av HEVC en nedtur.

Innebyggd Android gir fantastiske muligheter

Etter å ha hengt bak konkurrentene på SmartTV-biten, har Philips tatt et kvantesprang med Android som operativsystem i TV-ene. Men dette krever også økt datakraft, og 8809 er derfor utstyrt med en sekskjernet prosessor.

Og det merkes: Uansett hvor du er i menysystemet reagerer nemlig denne TV-en langt raskere enn tidligere generasjoner, og det er noe man setter pris på i daglig bruk.

TV-en har forøvrig 4 GB internminne, men du kan utvide kapasiteten ved å koble til en stor minnepenn, eller enda bedre en ekstern harddisk via USB-inngangen. (NB: Vi anbefaler en ekstern harddisk, siden det ikke er alt innholdet som kan brukes til apper. En stor del blir nemlig forbeholdt TV-opptak fra TV-ens innebygde tunere.)

Det er verdt å merke seg at TV-en heller ikke er låst til Android på innhold. Flere apper, for eksempel Netflix og SF Anytime, ligger for eksempel klare gjennom den «vanlige» Philips Smart TV-portalen når du skrur på TV-en.

Android-mulighetene kommer altså i tillegg, og lar deg laste ned apper og spill fra Google Play, omtrent som du gjør på Android mobilen- eller nettbrettet ditt.

Fullt så god tilgang til apper har du dog ikke, ihvertfall ikke i skrivende stund. Appene må nemlig være tilpasset Google TV, og det er det foreløpig langt fra alle som er (mer om dette lenger ned.) Utvalget er dog ganske så stort allerede, og vi antar at det vil komme mer framover.

Selve styringen av TV-en og Android-opplevelsen kan gjøres på flere måter:

  • Via fjernkontrollen: Rister du fjernkontrollen fra side til side dukker det opp en musepeker på TV-skjermen. Den innebygde «pek og klikk-musen» fungerer omtrent som på LGs Magic Remote, og med litt tilvenning venner du deg raskt til å manøvrere i menysystemet.

    Når du snur fjernkontrollen har du i tillegg et fullt tastatur, som gjør det svært enkelt å skrive inn tekst, for eksempel i et søkefelt. Dette fungerer svært bra, og gir pluss i margen.

  • Plugg i en PC-mus. Aller best respons fikk vi imidlertid når vi plugget inn en mus i TV-ens USB-inngang, og det er også den styringen vi anbefaler. (PS: Det skal også være mulig å koble til mus med trådløse USB-sendere, men vi fikk ikke tid til å se på dette i denne omgang.)
  • Spillkontroll kan også kobles til via TV-ens USB-inngang, og siden du allerede har tilgang på en drøss med spill i Google Play Store er det gode nyheter. Flere spill skal det forøvrig bli, da under fanen OnLive. Tjenesten lanseres i Norge i løpet av fjerde kvartal 2014, og det loves her adgang til nyere og kraftigere spill.
  • Via mobil/nettbrett. Som vanlig kan du også styre TV-en og dens funksjoner vi Android og iOS-apper, og dele innhold dem imellom.

Se bilder av Android-løsningene her:

Appvisning - startbilde Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Og etterhvert som du installerer flere utvides listen. Du kan endre rekkefølge. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Google Play-butikken. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
IMD, filmappen over alle. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
IMDB Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
GOOGLE PLAY FILM: Lei eller kjøp film direkte. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Google Play Spill, her Grusomme meg. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Google Play Spill, her Grusomme meg. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Flere vinduer er selvsagt mulig. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Som på Android-mobiler får du oversikt over appene. Du bør koble til en harddisk for ekstra plass. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Som på Android-mobiler får du oversikt over appene. Du bør koble til en harddisk for ekstra plass. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Vil du se på HBO? Bruk nettleseren. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO

Men hvordan virker Android-funksjonene i praksis?

Det fine med Android er at det stadig kommer nytt innhold, samtidig som det også kommer oppdateringer, både til de enkelte appene, og til selve plattformen.

Vår testmodell var imidlertid utstyrt med en software-versjon som først slippes litt senere i september, og det ga oss noen utfordringer: Enkelte apper ville for eksempel ikke fungere med vår versjon, siden de ikke var tilrettelagt for TV-bruk.

Her er noen eksempler fra vår testperiode, og vi starter med det positive:
Spotify Connect lar TV-en bli en slags musikksentral ved at du kan la TV-en spille av musikken fra Spotify, selv om du startet sangen på mobilen eller nettbrettet ditt.

Styring av musikken kan dermed gjøres fra TV-ens fjernkontroll, eller fra mobil/nettbrett. Merk deg at appen krever Spotify Premium.

IMDB: Å ha film-appen direkte i TV-en er praktisk for alle som liker å se film. Her kan du lese omtaler, få oversikt over skuespillere, og ikke minst se trailere.

Google Play Music og Google Play film: Her har du ganske enkelt full tilgang til Googles film og musikk-butikk, som lar deg både leie og kjøpe innhold. Dette er apper vi garantert ville brukt selv.

GOOGLE PLAY FILM: Lei eller kjøp film direkte. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
GOOGLE PLAY FILM: Lei eller kjøp film direkte. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Men ikke alt gikk etter planen:
Siden det ikke er alle appene i Google Play som er tilrettelagt for TV-er, vil du oppleve at det ikke er alle apper som kommer opp når du søker etter dem. Kroneksempelet her er HBO, og det var en liten nedtur for oss.

Heldigvis finnes det en snarvei, og trikset er å åpne opp nettleseren Chrome, skrive inn HBO Nordics nettadresse, og bruke web-versjonen.

Vil du se på HBO? Bruk nettleseren. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Vil du se på HBO? Bruk nettleseren. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer


Via nettleseren er det bare å logge inn med brukernavn og passord og du er inne.

NRK? Heller ikke her fungerte TV-appen (Appen i Google Play trodde TV-en var en mobil, og nektet å spille av), og vi fikk heller ingen tilgang via nettleseren - til tross for at vi endret parameterne i innstillingsmenyen via NRKs nettsider.

 Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer


Løsningen her blir å vente til NRKs TV-apper blir oppdatert, og her har vi god nyhet: Egne NRK og NRK Super-apper er nemlig lovet svært snart. Nøyaktig dato får vi forhåpentligvis bekreftet i løpet av IFA-messen denne uken, og vi kommer da til å oppdatere saken.

Viaplay: Dette er faktisk en av de appene som er forhåndsinstallert på TV-en, men når vi startet den opp fikk vi typisk nok beskjed om at den ikke var kompatibel med den softwareversjonen vår TV hadde. Også her er det lovet en oppdatering «innen kort tid».

Her finnes det dog en snarvei: Går du inn i Google Play og søker etter Viaplay får du nemlig lastet ned deres vanlige Android-app.

 Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer


Problemet da var imidlertid at appen trodde TV-en var en mobil, og viste innholdet feil vei …

Erfarne Android-brukere vet imidlertid at det finnes løsninger for slikt også. Ved å laste inn appen «Set Orientation» og sette den til automatisk, kom dermed bildet rett vei, og vi kunne lene oss tilbake og snurre film.

Som disse eksemplene viser var ikke vår testperiode preget av en strømlinjeformet brukeropplevelse. Mye av dette skyldes nok at vi hadde en litt for ny softwareversjon i TV-en, men etter å ha levd med Android-mobiler og nettbrett i flere år skal jeg ikke legge skjul på at det å måtte gjøre ulike tilpasninger er noe jeg kjenner igjen.

Det fine med Android er jo at det jevnt over finnes snarveier som gjør at du får gjort det du vil. Mulighetene er altså store, bare du tør å prøve deg fram. Er du av typen som synes sånt er gøy, er altså dette en TV som vil passe deg som hånd-i-hanske, men skulle jeg anbefalt en TV til mine foreldre ville det ikke gått like smertefritt. Akkurat det synes vi det er godt å være klar over på forhånd.

Konklusjon

Det er mye vi liker på 8809: Bildekvaliteten er jevnt over god, designet er på plass og fjernkontrollens tastatur er en fryd å bruke. Legg til Ambilight og en rask TV-prosessor som gjør at styringen går kjapt, så er mye gjort.

Problemet til Philips er imidlertid at prislappen er stiv. Den er for eksempel dyrere enn LGs nye OLED-TV, og selv om den ikke har 4K-oppløsning, kan den skilte med et langt bedre sortnivå.

Når Philips så mangler HEVC-støtten som gir deg Netflix i 4K, får du heller ikke utnyttet alle fordelene med TV-ens skyhøye oppløsning. Og jada, vi vet jo at løsningen på dette skal komme, men vi synes det blir lenge å vente til første kvartal 2015.

Dette er alene med på trekke karakteren ned til en litt skuffende firer på terningen.

Vi gir imidlertid Android-mulighetene tommelen opp. Joda, det er startproblemer, men potensialet er definitivt stort. Vi vil derfor følge denne utviklingen nøye framover.

Testresultat

Philips 55PUS8809

Terningkast 4

God bildekvalitet, 4K-oppløsning, Ambilight, praktisk og god fjernkontroll, innebygget Android gir fantastiske muligheter for deg som liker å fikle litt.

Prislappen er stor, da forventer vi også at alt er på plass. Mangelen på HEVC, som gir Netflix i 4k, er en stor skuffelse. Det skal komme, men det føles lenge til 1 kvartal 2015... Android gir mange muligheter, men kan også gi utfordringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!