TEST: Lydplanker til TV-en

Synes du lyden fra TV-en din blir i spinkleste laget? Da bør du vurdere en lydplanke med trådløs subwoofer. Vi har tatt en rask test av to høyaktuelle løsninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kjøper stadig større TV-er, og de blir bare tynnere og tynnere. Det er ikke bare selve skjermen som blir tynnere, det samme blir også lyden. Den er det forbausende liten fokus på i utviklingen, dessverre.

For deg med kabel-skrekk

Er man spesielt opptatt av lyd, har man gjerne et lydanlegg med en rekke høyttalere plassert rundt i rommet i surround-oppsett, som TV-en kan kobles til. En slik løsning er gjerne både kostbar og innebærer en rekke kabler, og passer derfor ikke alle. For disse kan en lydplanke være tilstrekkelig, og vår test viser at selv enkle planker utgjør en enorm forskjell i forhold til den originale TV-lyden.

For lydplanker finnes i en rekke forskjellige utforminger og prisklasser. Noen har mange funksjoner, vi har til og med sett planker med innebygd Blu-ray-spiller, noen kommer alene, andre kommer med subwoofer som sørger for ekstra bass.

To fine planker

Modellene vi har sett nærmere på er HLS36W fra LG og ErgoSound SoundBar fra Arvani. Begge består av to deler; selve lydplanken på ca én meter, som kan veggmonteres eller stå på bordet foran TV-en, samt en trådløs subwoofer. Det faktum at den er trådløs gjør den svært enkel å plassere - for eksempel i en krok, ute av syne.

LG HLS36W
LG HLS36W Vis mer


Arvani ErgoSound SoundBar
Arvani ErgoSound SoundBar Vis mer


Her er de to plankene på plass foran TV-en, med sine respektive trådløse subwoofere. Sub til venstre fra Arvani, LG til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Her er de to plankene på plass foran TV-en, med sine respektive trådløse subwoofere. Sub til venstre fra Arvani, LG til høyre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Her er en kjapp oversikt over noen av de viktigste spesifikasjonene:

Tekniske data
 LG HLS36WArvani SoundBar
Lydplanke70W x 220W x 2
Subwoofer140W60W
StrømforsyningIntegrert/integrertEkstern/Integrert
Innganger1 x USB, 1 x stereo minijack, 2 x optisk S/PDIF1 x optisk S/PDIF, 1 x digital koaksial, 1 x stereo minijack, 1 x stereo RCA
LydformaterDolby Digital, DTS, LPCMDolby Digital, DTS, LPCM
Størrelse på lydplanke100 x 5 x 8 cm102 x 11,3 x 10,7 cm
Vekt på lydplanke2,3 kg4,15 kg
Størrelse på subwoofer19 x 31 x 39 cm20 x 30 x 31 cm
Vekt på subwoofer6,9 kg6 kg
EkstrafunksjonerMP3/WMA/AAC-spiller-
Pris:2.490 kr (MPX.no 7.9.2011)2.990 kr (PS.no 7.9.2011)


Begge plankene kommer dessuten med fjernkontroll, og braketter for å henge planken på veggen. Du kan også plassere dem på TV-bordet foran TV-en hvis du har plass og ikke ønsker å lage skruehull i veggen.

image: TEST: Lydplanker til TV-en


LG-planken har innebygd strømforsyning i både planke og subwoofer, mens Arvani-planken har ekstern strømforsyning på ledningen (som på en bærbar PC) og intern strømforsyning i subwooferen.

Tilkoblingene på Arvani er plassert rett i mot bak, men fordypningen i kabinettet gjør at det normalt ikke vil by på problemer i forhold til veggen. Phono-pluggene som følger med har dessuten en knekk for å unngå at de stikker for langt ut.
Tilkoblingene på Arvani er plassert rett i mot bak, men fordypningen i kabinettet gjør at det normalt ikke vil by på problemer i forhold til veggen. Phono-pluggene som følger med har dessuten en knekk for å unngå at de stikker for langt ut. Vis mer


LG har tilkoblingene plassert på tvers bak. Dermed kommer kablene ikke i konflikt med veggen.
LG har tilkoblingene plassert på tvers bak. Dermed kommer kablene ikke i konflikt med veggen. Vis mer


Svært enkelt oppsett

LG ble levert med en optisk TOSLINK-kabel, mens Arvani kom med en vanlig kompositt RCA rød/hvit kabel. Vi koblet begge plankene til TV-en med optisk kabel, og uten at vi behøvde å foreta oss annet enn å velge riktig inngang fra fjernkontrollene, fikk vi lyd i både planker og subwoofere.

Alt var gjort på fem minutter.

LG har et tekstdisplay i fronten, som blant annet viser valgt inngang og lydinnstilling. Kobler du til en minneplugg eller harddisk i USB-porten i fronten, kan du spille av musikk direkte. Da vises valgt spor i displayet. Alt styres relativt enkelt fra fjernkontrollen, og vi liker spesielt godt at du kan hoppe til forrige eller neste mappe med ett enkelt trykk.

image: TEST: Lydplanker til TV-en


Arvani er langt enklere utstyrt, uten mediespiller og uten display. Fjernkontrollen har imidlertid direktevalg for inngangene, og minijack-inngangen er merket "iPod". Sannsynligheten er stor for at det nettopp er en iPod eller iPhone som finner veien inn der. Det sitter også enkle betjeningsknapper på oversiden av planken:

image: TEST: Lydplanker til TV-en


Enorm oppgradering

Forskjellen i lyden fra TV og gjennom lydplanken var påtagelig, plankene og subwooferene bød på en helt annen dybde og dynamikk, og i så måte bød begge på en eventyrlig oppgradering av TV-lyden, uten at vi hadde foretatt oss noe som helst av innstillinger.

Begge plankene kan enkelt stilles inn på surround-effekt, og dermed brettes lyden ut i rommet. Det er nesten vanskelig å skjønne at en slik separasjon er mulig innenfor én meter planke.

Klar vinner

Når det er sagt var det også vesentlige forskjeller mellom plankene. Prisen er en ting, Arvani ruver mer og koster noen hundrelapper mer enn LG, selv om LG har langt flere innstillinger og funksjoner. Men hva lydbildet framstår, uansett innstilling, framstår LG som litt mer puslete enn Arvani. Dialoger og bakgrunnsmusikk er fin, men når det kommer til noe tilnærmet kinoopplevelse faller den igjennom. Her er Arvani i en helt annen klasse, med fyldig lyd, mer balansert mellomtone, klarere diskant og distinkt og presis bass som kjennes godt i gulvet.

Utmerkelsen gis til  Arvani ErgoSound SoundBar.
Utmerkelsen gis til Arvani ErgoSound SoundBar. Vis mer


I en liten stue (vår teststue er på ca 20 kvm), og med iPoden tilkoblet, har ikke Arvani-planken noe som helst problem med å fylle rommet med lyd med overraskende god fylde og dynamikk. Vi er rett og slett imponerte, og har ingen som helst problem med å sette anbefalt-stempel på Arvani ErgoSound SoundBar for deg som ønsker en enkel og svært effektiv forbedring av lyden på din nye flat-tv.

Sjekk uansett oppsummeringsboksene under for våre plusser og minuser.

Takk til MPX for utlån av LG-planken og PS for utlån av Arvani-planken.

Testresultat

LG HLS36W

Terningkast 4

Funksjonsrik, lett, svært enkel å sette opp, bra lyd, fin pris

Litt for fremtredende mellomtone, litt ullen bass, kun én stereo-inngang.


Testresultat

Arvani ErgoSound SoundBar

Terningkast 5

Glimrende lyd til både film og musikk, god og presis bass, pianolakk gir eksklusivt preg

Ingen ekstrafunksjoner, koster noe mer.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!