TEST: LG 47LA740V

En av de peneste TV-ene vi har sett, men noe manglet i esken.

TV-en er pen, men er den god nok til prisen? Foto: Per Ervland
TV-en er pen, men er den god nok til prisen? Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LG er blant de aller beste på TV-design, og LA740V skuffer definitivt ikke når vi tar den ut av esken.

LES OGSÅ:

Dette er en svært slank og elegant kant-LED-TV, som har det lille ekstra. LGs nesten rammeløse design er en ting, men vi liker også at selve TV-kabinettet er i aluminium. I likhet med Samsung har LG også husket på baksiden av TV-en, som er i heldekket hvit, og meddalle inngangene vendt nedover slik at du kan henge TV-en så nær veggen som mulig. Både fint og praktisk, altså, og her har blant annet Sony noe å lære.

Den nye TV-foten ser også lekker ut, og har blant annet små hjul slik at du enkelt kan vri TV-en fra side til side på TV-bordet. Det liker vi. TV-foten er imidlertid best på avstand. Her er det nemlig spart inn penger, så den er i hardplast.

Alle våre TV-tester finner du her

Hvor er den vanlige fjernkontrollen?

I dag er det stadig vanligere at TV-er leveres med to fjernkontroller: En standard fjernkontroll og en liten ekstrakontroll som har SmartTV-funksjonene som hovedområde. Dette gjelder både Samsung, Panasonic, og LGs 2012-modeller.

Dette er den eneste fjernkontrollen som følger med i esken. Heldigvis kan du be om å få med en standard fjernkontroll i tillegg. Den skal da være gratis, lover LG. Foto: Per Ervland
Dette er den eneste fjernkontrollen som følger med i esken. Heldigvis kan du be om å få med en standard fjernkontroll i tillegg. Den skal da være gratis, lover LG. Foto: Per Ervland Vis mer

I år har imidlertid LG valgt en ny vri: I TV-esken ligger nemlig kun en stykk Magic Remote, som altså er en ren pek og klikk-kontroll med innebygget mus. Den vanlige fjernkontrollen følger altså ikke med, noe vi først trodde var en forglemmelse. Det er det altså ikke.

I følge LGs produktsjef Erik Åhsgren kan du imidlertid be om å få med deg en vanlig fjernkontroll helt gratis der du kjøper TV-en. Det vil vi anbefale at du gjør, for selv om vi liker Magic Remoten, så krever den en god del tilvenning.

Hovedutfordringen er at den gyrobaserte Magic Remoten mangler mange av hurtigtastene som en standard fjernkontroll har. Det mest opplagte savnet er mangelen å kildeinnganger, så her må du altså bruke litt tid på å lære deg å manøvrere i menysystemet.

For de som er unge til sinns kommer dette til å gå helt fint, men det kan fort bli en liten utfordring for de eldre. Du vet forhåpentligvis selv hvilken gruppe du tilhører, men vårt råd er altså klart: Vi hadde bedt om å få med en tradisjonell fjernkontroll.

Har du universalkontroll? Med enkle grep blir den mye penere

Svært godt utstyrt

Vi testet altså 47-tommeren av LA740V, men den fås også i 42- og 55-tommer om du skulle ønske det. Vår 47-tommer ligger i dag på rundt 15.000 kroner i butikken, en ganske stiv pris i dagens marked, og da øker naturligvis kravene til TV-en.

TV-en er heldigvis godt utstyrt: På innsiden har den en dobbeltkjerneprosessor på 0,9 GHZ for at LGs rikholdige SmartTV-innhold skal virke raskt. Etter vår oppfatning er LG blant de flinkeste på SmartTV-innhold, og her er det aller meste på plass med ett unntak: HBO Nordic.

LG er gode på SmartTV-innhold  Foto: Per Ervland
LG er gode på SmartTV-innhold Foto: Per Ervland Vis mer

Magic Remote har forøvrig fått mikrofon, slik at du kan snakke til TV-en. Vil du åpne YouTube kan du for eksempel si det rett inn i Remoten, slik at YouTube åpnes. Når dette fungerer er det morsomt nok, men vær obs på at treffprosenten ikke alltid er like høy, og at søkefunksjonen ikke søker dypt nok. Det største minuset er at den ikke fungerer i alle TV-appene. Her er det altså fortsatt rom for forbedringer.

Som oss konkurrentene får du også TV-app til mobilen og nettbrettet ditt, men vi har ikke prioritert å teste dette i denne runden.

Bilder av menyene får du her:

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland

TV-en har også WiFi, DLNA-funksjoner og er selvsagt utstyrt med LGs passive 3D-teknologi. Med i esken følger forøvrig fire 3D-briller, samt to gamingbriller for den smarte Dual Play-funksjonen på konsollspill.

Les mer: LG og Philips smarte TV-triks

Spørsmålet er selvsagt om LG leverer på bildekvalitet, og siden vi har hatt den inne sammen med to Sony-modeller og Panasonic DT60 fikk den virkelig kjørt seg.

Bildekvalitet

Panelet er LGs eget IPS-panel som også mange av konkurrentene benytter, blant annet Sony W805 som vi sammenlignet med. IPS-panelet borger for god innsynsvinkel, spesielt om du sitter litt på siden av TV-en, og det ser vi her også.

Som vanlig konstaterer vi at LGs standardmoduser er satt opp for å glinse i butikken, på vår modell sto for eksempel både bakgrunnslys og kontrast på 100%. Heldigvis har LG en brukervennlig innstillingsveiviser (Picture Wizard), og det er også rimelig enkelt å finjustere i den rene bildemenyen i etterkant, selv med Magic Remoten.

Bilder av selve TV-en:

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Lekker bakside, på linje med Samsung altså. Men det LG kan friste med er ordentlig TV-lyd. Her sitter det nemlig en liten subwoofer. Foto: Per Ervland
TV-en er pen, men er den god nok til prisen? Foto: Per Ervland
LG er gode på SmartTV-innhold Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Dette er den eneste fjernkontrollen som følger med i esken. Heldigvis kan du be om å få med en standard fjernkontroll i tillegg. Den skal da være gratis, lover LG. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland

Selv endte vi for eksempel opp med et bakgrunnslys på 80, kontrast på 77, lysstyrke på 50, og TruMotion (for å gi glidende overganger) på Clear Plus på TV-sendinger i vårt testrom. (Men ta nå ikke disse instillingene som en fasit, dine egne lysforhold og ikke minst personlige preferanser kan tilsi helt andre justeringer.)

En av grunnene til at LA750V er så slank er at den er en klassisk kant-LED-TV. I et vanlig opplyst rom er vår oppfatning at TV-bildet vil imponere de aller fleste. Vi likte det i hvert fall godt: Hudtoner ser nå mer realistiske ut enn på tidligere LG-modeller, og fargene virker klare og sterke uten at de flyter alt for mye ut. Også førsteinntrykket av sortnivået ser bra ut.

Spørsmålet er likevel om TV-en klarer seg like bra når du skrur av lyset i stua og skal se på film. Vi var også spent på om panelet var plaget av lyslekkasjer, dette kan nemlig fortsatt være en ulempe med kant-LED-modeller.

Side om side ved Sony 46W905 og 47W805 er det enkelt å konstatere at W905 har et enda bedre sortnivå og ikke minst flere detaljer enn LG-en. Siden det er en dyrere modell var det likevel ingen overraskelse.

Vi fikk oss imidlertid en vekker når også den langt rimeligere W805 klarte seg hakket bedre når det gjaldt å få med seg detaljer i skyggepartiene.

Som nevnt over hadde vi også stilt inn TV-en for å gi glidende panoreringer, og det klarer den heldigvis bra. Også her ser imidlertid at LG ikke klarer å holde like godt på detaljene i bakgrunnen som W805.

Nå skal vi minne om at vi her er på detaljnivå, men for ivrige filmentusiaster er dette likevel verdt å vite, spesielt når LG-en faktisk er flere tusenlapper dyrere enn W805. En litt mer irriterende svakhet er dessverre at LG også har mer synlig lyslekkasje enn W805 i helt mørke scener. Er dette noe som irriterer deg er du altså advart.

Vi skal imidlertid gi LG skryt for en ting: Dette er nemlig en av svært få slanke TV-er som har god lyd. Grunnen er at LG har gitt TV-en en liten subwoofer på baksiden, og selv om vi uansett anbefaler at du kjører lyd via surroundreceiveren din, gjør den faktisk en helt utmerket jobb på TV-sendinger.

Konklusjon

Vi falt pladask for designet på LG LA740V, og vi liker at den er proppet med funksjoner og finesser. Til TV-sendinger og på HD-innhold leverer den til tider et gnistrende bilde, men vi synes ikke helt at bildekvaliteten henger sammen med prislappen på 15.000 kroner. Da tillater vi oss å være litt skuffet.

Testresultat

LG 47LA740V

Terningkast 4

Glimrende design, proppet med funksjoner og finesser. 4 3D-briller og 2 gaming-briller følger med. Fin TV-lyd.

For dyr mot konkurrentene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!