TEST: De beste TV-guidene

Nettet flommer over av TV-guider. Disse bør du velge.

<strong>FOLKSOMT:</strong> Det er mye å velge i, men ikke alle er like gode.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FOLKSOMT: Det er mye å velge i, men ikke alle er like gode. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en gang, for lenge, lenge siden, at nordmenn brukte avisene for å finne ut hva de skulle se på TV. Nå har applikasjoner og nettsteder overtatt.

Det finnes i dag en mengde nettbaserte, norske TV-guider. Mange av dem er gode, og like mange bærer preg av hastverksarbeid og feilslått design. Dermed kan det lønne seg å se seg om i markedet, før man lager TV-guide-bokmerket i nettleseren sin.

I denne testen har vi lagt vekt på hvor enkle nettets TV-guider er i bruk, og hvor god oversikt man faktisk får over TV-kvelden. Noen guider prøver seg med funksjonalitet som varsling per SMS for tre kroner meldingen og mulighet til å legge programmer inn i kalenderen din. Dette har vi lagt mindre vekt på. De fleste vil ha en rask oversikt, der og da. Vi har heller ikke testet guidene på mobil, da applikasjoner ofte vil være et bedre valg.

Her er de ti største, norske TV-guidene, og vår vurdering av dem.

TEST: De beste TV-guidene


TV2

TV2 kan TV, men ikke TV-guider. TV2s egne TV-kanaler får ikke overraskende topplassering, og man kan velge sine egne kanaler via en noe knotete “favoritt”-funksjon. Kanalene vises som lister (hver kanals tv-kveld hver for seg), hvor det er vanskelig å få frem hele TV-kveldens program. Man kan også få frem en tidslinje (programmene etter hverandre horisonalt), men denne er like vanskelig i bruk. Mye reklamer og artikler rundt på siden hjelper heller ikke på inntrykket.

TEST: De beste TV-guidene


SOL

SOLs TV-guide må kalles testens mest orginale. Man blander tidslinje- og listedesign, og resultatet er en oversikt som er alt annet enn oversiktlig. Her fokuseres det på å finne nettopp programmet du er på utkikk etter. Vet du hva du ser etter, kan guiden derfor fungere. Man har også en søkefunksjon, noe ingen andre har hatt. Men dette hjelper lite, da resten av guiden virker i beste fall snodig.

(PS: Sol er deleid av Aller Media, som eier hele DinSide)

TEST: De beste TV-guidene


Get

Gets løsning skiller seg fra mengden. Som standard vises en tidslinje, i et særeget design. Men designet gjør en dårlig jobb med å skille programmene fra hverandre, og oversikten kan dermed oppfattes som et rot om man ikke har tunga rett i munnen. For Get-kunder er det samtidig et stort pluss: Har du PVR-boks, kan du ta opp programmer rett fra guiden, noe mange nok setter pris på.

TEST: De beste TV-guidene


Viasat

Viasat viser alle kanalene i lange lister nedover siden. På denne måten slipper man å rulle seg opp og ned i de forskjellige kanalene. Designet er rent og pent, men veldig statisk. Man kan ikke velge egne kanaler, eller hvor de skal ligge, uten å være Viasat-kunde. Dermed blir denne guiden tynn for oss andre.

TEST: De beste TV-guidene


VG Nett

VG Nett går for en ryddig og jordnær løsning. Kanalene listes opp, og man kan rulle opp og ned i hver enkelt. Dette gjør guiden enkel å bruke, men det blir mye rulling om man vil oppdatere seg på alle kanalene. Guiden har ellers vanlige funksjoner som valg av kanaler og muligheter for kalendervarsling. VG utnytter skjermplassen dårlig, og fyller bare halve skjermen med kanalene.

Se større bilder av alle TV-guidene og kjappe oppsummeringer her:


TEST: De beste TV-guidene


Se.no

Dagbladets Se.no har Norges mest forseggjorte TV-guide. Ved første øyekast seg den nærmest perfekt ut. Listevisningen fyller store deler av skjermen, mens tidslinjen er litt kronglete å navigere i, men ellers grei. Så skjer det: En diger annonse kommer durende inn på skjermen din når du minst aner det. Denne legger seg over det du leser, og dermed vil blodtrykket få seg en prøvelse hos mange. Ettersom guiden ellers er fin, synker pulsen relativt raskt.

TEST: De beste TV-guidene


Canal Digital

Canal Digitals guide vil neppe velte deg av stolen, men fungerer fint. Her ramses alle TV-kanalene opp som standard, noe som er enkelt og praktisk i bruk. Man får se hele dagens program, og man ser enkelt hva som går akkurat nå. Det finnes også en tidslinje-visning, som fungerer helt greit. Mulighet for å velge egne kanaler, god utnyttelse av skjermplassen og rent design gjør dette til en fin guide om man foretrekker liste-visning i stedet for tidslinje.

TEST: De beste TV-guidene


Seher.no

Seher.no sin TV-guide får plass til imponerende mye informasjon på skjermen. En tidslinje viser de kanalene du selv velger. Det er enkelt å se hvor i TV-kvelden man befinner seg og finne ut hva som kommer fremover. En boks med programinformasjon popper opp ved musepekeren, og her ligger problemet: Boksen kan ikke fjernes, og blir mer irriterende enn informerende. Synd, da resten av guiden er fin.

(PS: Seher.no har samme eiere som DinSide, og begge er en del av Aller Internett)

TEST: De beste TV-guidene


Aftenposten

Aftenposten presenterer TV-kvelden som en tidslinje. Denne får god plass på siden, og er ryddig og pen. Info om programmene får man opp ved å holde musepekeren over dem. Her er det ingen andre fancy funksjoner av noe slag, noe som i grunn er like greit, da det bidrar til en enkel og effektiv design.

TEST: De beste TV-guidene


Altibox

Altibox vet å utnytte plassen; her får du TV-program over hele skjermen, som en tidslinje. Det er enkelt å gå frem og tilbake i tid, og man får opp en egen boks med info om programmene man er nysgjerrig på. I likhet med Get kan man også ta opp programmer på sin PVR-boks om man er Altibox-kunde, samt sette boksen til å varsle deg når programmet starter. Ellers er løsningen minimalistisk, med hell. Man får ikke valgt favoritt-kanaler med mindre man er Altibox-kunde, men det kan vi leve med. Den ser kanskje ikke ut som Norges beste tv-guide ved første øyekast, men det er nettopp det den er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer