Test: Canal Digitals HD-PVR 5720-SX fra ADB

Endelig en dekoder som virker. Og den virker godt.

Canal Digitals nye HD-PVR fra ADB overbeviser. Foto: Øyvind P
Canal Digitals nye HD-PVR fra ADB overbeviser. Foto: Øyvind PVis mer

Til tross for at Canal Digital har landets beste utvalg av HD-kanaler, så har det ikke vært helt enkelt å være TV-kunde hos selskapet de siste årene. Nå har riktignok ikke Canal Digital vært alene om slite med 1. generasjons HD-mottagere med opptaksfunksjon (= HD-PVR), men det er heller ikke til å komme ifra at Sagem-modellen har vært en konstant kilde til frustrasjon hos kundene.

LES OGSÅ:

Vel folkens, den gode nyheten er at ventetida nå snart er over.

Endelig er ADB-dekoderen på vei

DinSide fortalte allerede i mai om ADB-dekoderen, som etter planen skulle vært lansert allerede i september for parabolkundene.

Slik gikk det ikke. Den fristen ble først utsatt til begynnelsen av oktober, men rett før lansering kom en ny nedtur: Canal Digital hadde nemlig glemt pornosladden på miniatyrbildene i opptakslisten... Og det er altså denne buggen som gjør at kundene fortsatt må vente.

Den gode nyheten er imidlertid at sensursladden og dekoderen nå skal være rett rundt hjørnet, noe også opphevingen av sperrefristen for oss journalister er et synlig bevis på:

 • Kabelkundene skal nå kunne kjøpe ADB-PVRen hver dag som helst. Prisen blir 3.490 kroner for nye kunder. Eksisterende kunder som allerede har Sagem-opptakeren får imidlertid en rabatt - se flere detaljer nederst i artikkelen.
 • Parabolkundene må dessverre vente litt til. Det siste vi har fått bekreftet er levering før nyttår. Foreløpig er det ikke fastsatt noen tilbudspris for eksisterende parabolkunder, men vi tipper det kommer, og vil naturligvis følge saken.

Uansett: Vi både håper og tror at Canal Digital-kunder snart kan sprette champagnekorken.

Vi i DinSide har nemlig hatt en parabol-utgave av dekoderen på betatesting i flere måneder allerede, og det er hyggelig å kunne konstatere at det har gått over all forventning.

Her er høydepunktene

 • Det viktigste: Til tross for at vi har kjørt dekoderen hardt, altså med svært mange opptak og ivrig kanalzapping har dekoderen vært dønn stabil. I løpet av de snart fire månedene vi har hatt den har vi faktisk kun hatt en eneste restart, og den kom etter frenetisk trykking fra familiens minste i et litt for langt ubevoktet øyeblikk ... Når vi vet at forgjengeren gjerne låste seg jevnlig, er dette gode nyheter.

 • Minifakta: ADB-dekoderen har en innebygget harddisk på 500 GB, noe som gir deg over 80 timers opptak i HD-kvalitet, eller 240 timer i SD-kvalitet. Det skulle holde for de fleste.

  Merk deg at fjernkontrollen er lik den som kom med forgjengeren fra Sagem, men i bruk oppleves likevel ADB-dekoderen som raskere. Den har altså mer krutt under panseret.

  Fra du slår på dekoderen og til du har bilde på skjermen tar det mellom tre og fire sekunder. Videre ligger kanalskiftet på mellom to og tre sekunder, som omtrent har blitt vanlig i dag. Det er likevel den daglige menynavigeringen som går langt raskere enn vi er vant til. Her slipper du altså unødvendig venting på menybildene.

  På forsiden av dekoderen får du et lite LCD-display, mens betjeningsknappene er til høyre:

 • Canal Digitals nye HD-PVR fra ADB overbeviser. Foto: Øyvind P
  Canal Digitals nye HD-PVR fra ADB overbeviser. Foto: Øyvind P Vis mer

  Baksiden består av HDMI-inngang, samt utgang for optisk digitallyd, og analoge lydutganger. Også den antikvariske Scart-kontakten og analoge lydutganger er på plass, greit å ha for noen kanskje, men denne dekoderen er strengt tatt meningsløs å ha hvis du ikke bruker HDMI-kabel. Foto: Øyvind P
  Baksiden består av HDMI-inngang, samt utgang for optisk digitallyd, og analoge lydutganger. Også den antikvariske Scart-kontakten og analoge lydutganger er på plass, greit å ha for noen kanskje, men denne dekoderen er strengt tatt meningsløs å ha hvis du ikke bruker HDMI-kabel. Foto: Øyvind P Vis mer

 • Stillegående: Vi gir også pluss i margen for at harddisken er av den stillegående typen. I motsetning til modellen fra Sagem er den faktisk som lydløs å regne, og produktsjefen fra ADB bekreftet da også at de har tatt konkrete valg her:

  – For det første har vi valgt en noe dyrere harddisk, og for det andre er kabinettet både stivet opp og utstyrt med foringer som hindrer during, sa Dulski til DinSide i mai måned.

  Hurra sier vi.

 • Enkel i bruk: Skjermmenyene er selvsagt på norsk, og brukervennligheten er så god at selv familiens minstemann på fire klarer å navigere seg fram til riktig kanal. Vi liker også at bruksanvisningen er å finne i selve menyen, og dette er nå så enkelt som vi faktisk forventer i 2011.
 • Oversikt over innstillingsmenyene får du her:

  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P


 • Fin TV-guide:
  Den elektroniske programguiden (=EPG) har nå endelig kommet i HD, og skal vise deg hva som går på TV-en opp til åtte døgn fram i tid. Vår erfaring er at fem og et halvt døgn er nærmere sannheten på flere av kanalene, og i følge Canal Digital stemmer det akkurat nå. Her jobbes det imidlertid med å øke antallet dager, og dette vil komme i en softwareoppdatering.

  I motsetning til blant annet Viasat har ikke Canal Digital noe miniatyrbilde av TV-kanalen du ser på i selve programguiden. Kanalen ligger i stedet som et bakgrunnsbilde - med lyd, mens du navigerer rundt i programguiden. Her er det en smaksak hva du liker best, men vi synes i hvert fall at det fungerer bra.

  Som bildene under viser kan du velge mellom å se TV-guiden i enten side- eller matrise-visning. Her vil nok smak og behag avgjøre hvilken du velger, men sidevisningen har blitt vår testfavoritt. Det viktigste er jo uansett at EPG-en jobber raskt slik at du får god oversikt, og det gjør den altså.

 • EPG i praksis:


 • Opptak: Som på alle andre HD-PVRer kan du pause TV-sendingen underveis.

  Dekoderen tar ellers automatisk opp innholdet på den kanalen du ser på, så hvis du går glipp av et høydepunkt er det bare å spole bakover. Bufferminnet er satt til to timer som standard.

  Trykker du på opptaksknappen, vil dekoderen i tillegg lagre HELE det programmet den har i minnet, altså ikke bare fra du trykket på rec-knappen. Dette er en ny funksjon hos Canal Digital, og den fungerer bra i praksis.

  Vi liker også at det er enkelt å marke opptak via EPG-en. Er serieopptak tilgjengelig får du beskjed om det, og du får også informasjon om hva programmene handler om.

  En annen nyhet er at EPG-en har søkefunksjon. Det er praktisk, om du som meg ofte er for sent ute med å ta opp første episode av en ny serie. Her kan du altså søke etter tittelen, se når den går i reprise og så ta opp den episoden du mangler, samtidig som resten av serien tas opp automatisk via serieopptak.

  Arkiv-oversikten over alle dine opptak er også god. Ikoner viser deg raskt hvilke opptak du allerede har sett på, og hva du bare har lagret. Det er også enkelt å få mer informasjon om programmene, og til slutt slette opptak når du har sett dem. Spør du oss er prosessen her helt selvforklarende.

  Bilder fra opptaksmenyene får du her:

  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P


  Vi liker også at dekoderen spoler opp til 64X hastighet som standard. Et nyttig tips er at du kan bruke talltastene til å hoppe frem i sendingen: Taster du 3 og 5 vil for eksempel dekoderen hoppe 35 minutter frem i opptaket. Du kan også hoppe frem 5 minutter eller tilbake 30 sekunder via fjernkontrollens menyknapper. Også dette er en klar forbedring fra Sagem-dekoderen.

  Hva med flere opptak? Per dags dato er det ikke mulig å ta opp fra to TV-kanaler samtidig, noe som er litt rart. Heldigvis har vi nå fått bekreftet at dette skal bli ordnet via en kommende softwareoppdatering.

  Du kan uansett se på en annen livesending og pause denne samtidig, eller du kan se på dine eksisterende opptak samtidig som du tar opp.

 • Fjernstyring! Det er også en nyhet at Canal Digital lar deg aktivere eller endre TV-opptak via en nettside fra mobilen, nettbrettet eller datamaskinen din. Betingelsen er at du plugger til en nettverkskabel på dekoderens bakside, og kontrollerer at dekoderen står som "Tilkoblet" i menyen.

  Foreløpig ser kanskje ikke mobilsidene så freshe ut, men en oppdatering her er lovet. Tjenesten fungerer uansett helt greit, selv om vi kanskje syntes det ble litt mange tastetrykk når vi testet den. Men igjen, det virker, og dette var faktisk en liten livredder den dagen en ikke navngitt fotball-fan hadde glemt kampen mellom Man.U og Arsenal ...


  Som nevnt i mai jobber Canal Digital med dedikerte apper (iPhone/iPad og etterhvert også til Android-enheter) til dekoderen, og vi tipper dette vil øke brukervennligheten på fjernstyringen. Når de lanseres er imidlertid ikke klart i skrivende stund.

 • Video-on-demand: Via nettverksinngangen får du også videoleiefunksjon fra Canal Digitals rikholdige filmarkiv, som har fått navnet Canal Digital Go. Per dags dato kan du leie rundt 2.500 filmer, og betaler du allerede for Canal Digitals filmpakke vil du også ha rundt 50 gratis-filmer inkludert. Det skal også komme Web-TV fra ulike TV-kanaler etter hvert, men dette er ikke tilgjengelig nå.

  All informasjon om ditt kundeforhold vil forøvrig være registrert på programkortet i dekoderen, slik at du slipper å logge deg inn med brukernavn og passord hver gang du skal aktivere tjenesten. Her er det altså bare å trykke på en knapp på fjernkontrollen.

  Bilde fra ABD-dekoderens videoleiefunksjon. Allerede nå er feilrettingen igang, mens du venter kan du glede deg over flere nye funksjoner og raskere nettlinjer. NB: Videoleie-funksjonen blir nå også tilgjengelig på Sagem-modellen. Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P


  Prisen per film er opp til 39 kroner, og da har du filmen tilgjengelig i 24 timer etter at du har betalt. Du får også se trailer av filmen før du leier den, og med vår raske bredbåndslinje var det heller ingen hakking eller usynkronisert lyd og bilde.

  Under vår testperiode har vi selv leid fem filmer via tjenesten, og førsteinntrykket er at tjenesten nå er på nivå med konkurrentenes alternativer.

  Et lite hjertesukk får dere likevel: Vi skulle ønske at Canal Digital også tilbød filmer i HD-kvalitet her, og at lydkvaliteten hadde vært i Dolby Digital. Enn så lenge må du altså nøye deg med SD-kvalitet og vanlig stereolyd, noe som er en liten nedtur for deg som allerede har investert i en god TV og ditto surroundanlegg.

Konklusjon

Test: Canal Digitals HD-PVR 5720-SX fra ADB

Overgangen fra den gamle Sagem-dekoderen til den nye ADB-modellen er rett og slett et syvmilssteg i riktig retning for Canal Digital:

Den er stabil, har et lavt støynivå, jobber raskt, er enkel i bruk og har mange praktiske finesser.

Med andre ord: Er du Canal Digital-kunde er det definitivt denne du skal ha.

Testresultat

ADB HD-PVR - Canal Digital (parabol-utgaven testet)

Terningkast 5

Den virker, og den virker godt. Stabil, støysvak, rask, fine og ikke minst brukervennlige menyer. Fjernopptak og filmleie trekker også opp.

Burde ha kommet før... Foreløpig ikke mulig å ta opp to programmer samtidig, en software-oppdatering som løser dette skal komme.

Viktig om pris

Prisen for dekoderen vil være 3.490 for nye kunder. Men er du en eksisterende kunde som i dag har HD PVR-en fra Sagem, må du følge nøye med:

Eksisterende kabel-TV-kunder vil nemlig få tilbud om å kjøpe den nye dekoderen til 1.490, altså 2.000 kroner billigere enn veiledende pris. Dette tilbudet vil gjelde til og med 30 november. Vi tipper dette også vil skje med eksisterende parabolkunder, når dekoderen blir tilgjengelig for dem, men dette er foreløpig ikke bekreftet.