TEST: Canal Digital T-We Box

Ny turbotunet HD-PVR til kabel-TV-kundene. Men det morsomste er fortsatt ikke på plass.

<strong><strong>SVART BOKS:</strong> </strong>Canal Digitals nye dekoder blir tilgjengelig for indviduelle kunder rundt november.  Foto: Thomas Strzelecki
SVART BOKS: Canal Digitals nye dekoder blir tilgjengelig for indviduelle kunder rundt november. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede har vært kabelkunde hos Canal Digital lenge og har vært gjennom alle dekoderne deres. Det har ikke alltid vært like gøy. «Sagem-årene», altså de to første modellene, var preget av trege, hakkende dekodere og evinnelig krasjing, nå senest under Liverpool-Manchester United på Sagem HD PVR-dekoderen jeg bruker på loftet. Da låste opptaket seg – og maskinen slettet like godt hele andre omgang.

Canal Digitals første HD-PVR fra ADB var derfor et syvmilssteg i riktig retning. Nå var det slutt på krasjing etterfulgt av å dra ut kort og strømkabel. Dekoderen fungerte som den skulle.

Men sammenlignet med Canal Digitals nye ADB-kabeldekoder kalt T-We Box, og TV-plattformen T-We, blir den straks tammere. T-We Box nye har åtte tunere, den forrige har to. Dermed kan den også gjøre så mye mer.

Forskjell i utseende mellom 5732 (øverst) og 5720:

Førsteinntrykk

Selv om vi altså har fått den nye dekoderen på test, er det viktig å være klar over at den fortsatt kjører dagens operativsystem. Fullt utbytte av den nye dekoderen og dens nye funksjoner får du altså først når Canal Digitals nye TV-plattform T-We rulles ut i løpet av høsten.

I denne omgangen konsentrerer vi oss derfor om hva som skiller den nye dekoderen fra forrige generasjons ADB-modell. Vi kommer selvsagt tilbake med en full test når T-We softwaren er på plass.

Dekoderen har en en hakket mer «futuristisk svart boks»-utseende enn forgjengeren, og har visse endringer foran og bak som du kan se på bildene. At den fortsatt har en scart-inngang bak er likevel merkelig.

Det vi liker best er likevel den nye fjernkontrollen.

Ikke bare ser den mye bedre (og dyrere) ut, den er også mye mer intuitiv å bruke. Og aller best: Den har både infrarødt lys (IR) og radiofrekvenser (RF), så du kan gjemme bort selve dekoderen i et skap uten problemer. Tanken er at man skal bruke mye mer tid på å søke på denne fjernkontrollen, og da blir det slitsomt å hele tiden peke på TV-en når du skriver.

Vi slet likevel med å synke fjernkontrollen med dekoderen selv om vi fulgte instruksjonene på skjermen. Vi måtte ringe Canal Digital som hadde en alternativ løsning: Trykk «Meny» og «Ok»-knappene samtidig i noen sekunder og så begynner «Decoder» å lyse. Dermed var de synket og vi var i gang.

Den nye fjernkontrollen:

Den nye fjernkontrollen lar deg programmere inn din vanlige TV-fjernkontroll så du kan legge sistnevnte bort. Du får dermed «av og på», «mute», «valg av signalkilde» og «volum» over på CD-fjernkontrollen. Veldig praktisk!

Noe annet vi umiddelbart likte, var at du nå har bedre tid på deg til å taste inn ønsket kanalnummer. Alle CD-kunder som skal se på Premier League på kanal 210, vet hvor irriterende det er å plutselig havne på kanal 21 fordi du ikke var kjapp nok i tastingen.

Langt bedre søk

Søk er også kraftig forbedret og gjelder nå alle kategorier på dekoderen, altså ikke bare det som er på menyen du befinner deg i. Nå søker den i videoleie, alle arkivprogrammer og i den elektroniske programguiden (EPG). På trefflisten er det så et symbol som viser hvor programmet ligger.

Flere opptak og raskere

Det første vi testet på dekoderen var å ta opp tre programmer samtidig som vi så et fjerde program. Fire tunere brukes til dette og det gikk prikkfritt og kjapt, så nå kan jeg nå fylle den 500 GB store hardisken (samme som før) mye raskere med programmer jeg aldri kommer til å se på.

T-We Box er imponerende stille i bruk, nærmest lydløs for en som er vant til Xbox 360, og oppstart fra dvale tar rundt fem sekunder, omtrent det samme som før. Det samme gjør kanalbytte, som ligger mellom 1,5 og 2,5 sekunder.

Dette skal derimot endres når «Fast channel change» rulles ut som en del av den nye T-We-plattformen. Grunnen til at det tar tid å bytte kanal i dag er at alle programmene er kryptert og må dekodes før man bytter. Med «Fast channel change» brukes to tunere til å dekode kanalen over og under den du ser, og dermed vil bytte av kanal gå mye raskere. Det kommer vi tilbake til når vi har fått installert T-We.

Noen menybilder:

Noe annet vi raskt oppdaget var at scrolling nedover og sidelengs i den elektroniske programguiden oppleves mye raskere enn før og ikke «hakker» når du kommer til bunnen av skjermen.

Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P
Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P Vis mer


«Start forfra»-knappen på fjernkontrollen kommer du også til å bli glad i. Den gjør at du kan starte enkelte programmer forfra hvis du skulle komme for sent hjem. Men det gjelder bare programmer hvor «Start forfra»-symbolet dukker opp på kanalbanneret eller i TV-guiden.

Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P
Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P Vis mer


Rekker du ikke å trykke «Start forfra»-knappen før programmet er slutt, havner så programmet i «Ukesarkiv»-funksjonen. Det er bra for de av oss som stadig glemmer når programmene går, eller føler seg utenfor når du ikke har fått med deg ukens TV-snakkis. Her vil man finne utvalgte sendinger syv dager tilbake i tid. Akkurat hvor stort dette tilbudet blir, er foreløpig usikkert.

I tillegg vil du få tilgang til noe som heter «TV-arkiv», hvor du kan søke opp det Canal Digital sier vil være «de mest populære seriene, filmene og programmene».

Multiroom-funksjonen til T-We kan også bli spennende. Det betyr at du kan se opptak fra T-We-dekoderen på Canal Digitals enkle HD-dekoder i et annet rom, selv om sistnevnte ikke er koblet til et antenneuttak. Multiroom-funksjonen skyter innholdet trådløst fra den dyre til den enkle dekoderen, og ville være et godt alternativ hvis du vil ser episoder av favorittserien din i senga en hel søndag.

Pris og lansering

For nye og gamle kunder med bredbånd 50 eller 100 blir kampanjeprisen 1.490 kr., mens vanlig pris blir rundt 3.490 kr. når den slippes for individuelle kunder sannsynligvis en gang i november.

Dekoderen er allerede sluppet i kollektive markeder, og CD-kunder i Tromsø, Porsgrunn, Bærum og Molde kan allerede nå teste T-We-softwaren i et pilotprosjekt.

Fjernstyrt opptak fra mobil eller nettbrett, samt multiscreen, som gjør at du kan se tv på lesebrett, kommer vi tilbake til når vi får tilgang til T-We, som vil slippes gradvis over landet.

Vær obs på at forgjengeren ADB 5720 også er klargjort for T-We, selv om den vil mangle en del av de nye finessene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer