Bosch ART 26 Combitrim Foto: Brynjulf Blix
Bosch ART 26 Combitrim Foto: Brynjulf BlixVis mer

Test: Bosch ART 26 Combitrim

To forskjellige trådtyper - duger den?

Kantklippere finnes det mange av, og også ryddesager. Men finnes det noen mellomting, som egner seg både til vanlig trimming og litt tøffere oppgaver?

Vi har nylig tatt livet av vår gamle kantklipper, den tålte ikke en solid omgang med velvoksent og frodig ugrass bak garasjen.

Dermed var det ut i butikkene for å finne en erstatning.

Vi var inne på tanken om å kjøpe en bensindrevet kraftig sak til ugress, pluss en lettere elektrisk til enkel gresstrimming. Men da vi fant Bosch Combitrim bestemte vi oss for at denne skulle få en sjanse. Det som gjorde utslaget var den ekstra spolen med kraftig spesialtråd, som var spesielt myntet på ugress. Denne serien er ikke ny – at den har vært uforandret på markedet en stund er jo et tegn på at den fungerer.

Les også vår test av Bosch ART 26 Li batteridrevet gresstrimmer

Montering

Montering er det vel streng tatt ikke snakk om, siden det bare er snakk om å feste en eneste del på selve trimmeren, nemlig dekselet over spolen. Dette var greit å smekke på plass.

De andre grepene dreide seg om å justere høyden, noe som gjøres ved å dreie på låsehylsen slik at den løsner grepet, plassere håndtaket på et passende sted på skaftet, og så stramme til hylsen igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lengden kan justeres Foto: Brynjulf Blix
Lengden kan justeres Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Vinkelen på trimmerhodet kan også justeres ved å trykke på låsemekanismen med foten eller hånden, og bevege skaftet til ønsket vinkel.

Trimmehodet kan vinkles Foto: Brynjulf Blix
Trimmehodet kan vinkles Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Håndtaket kan justeres etter å ha løsnet skruen en god del omdreininger.

Håndtaket kan justeres Foto: Brynjulf Blix
Håndtaket kan justeres Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I bruk

Combitrim kommer i tre forskjellige størrelser med 23, 26 og 30 cm arbeidsbredde. Vi valgte 26 som den gyldne middelvei. Det gjør den grei å bruke i bed hvor det kan være litt trangt. Samtidig er den stor nok til å ta for seg av ugresset.

Selve trimmerhodet virker litt tungt i første omgang, men den totale balansen er likevel god. Man kan også kjøpe støttehjul hvis man ikke har styrke nok til å holde trimmeren så lenge av gangen.

Støttehjul er tilleggsutstyr Foto: Produsenten
Støttehjul er tilleggsutstyr Foto: Produsenten Vis mer


En bøyle for å holde avstand til planter og annet er også tillgjengelig ekstrautstyr.

Beskyttelsesbøyle for planter er tilleggsutstyr. Foto: Produsenten
Beskyttelsesbøyle for planter er tilleggsutstyr. Foto: Produsenten Vis mer


Den vanlige trimmertråden var kraftig og seig, og fungerte utmerket på vanlig gress og lettere ugress. Matemekanismen var også grei i bruk, et par trykk mot fast undelag mater ut passende trådlengde.

Det vi var mest spent på var den ekstra tykke tråden i den andre spolen. Det er egentlig ingen spole, tråden er bare én lengde, som tres ned i et spor i holderen, med en metallhylse klemt fast på midten. Denne sørger for at tråden er sentrert og holder seg på plass.

Ugresstråd og spole Foto: Brynjulf Blix
Ugresstråd og spole Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Denne tråden er av et helt annet kaliber enn den vanlige trimmertråden, tåler langt mer og varer mye lenger. Vi ryddet flere kvadratmeter med forskjellig ugress bak garasjen og langs gjerder uten å måtte bytte tråd.

Motoren er også kraftig, selv med hardt kjør med den kraftige ugresstråden viste den ingen tegn til å slite.

Sjekk vår oversikt over gresstrimmere: Hva trenger du?

Etter bruk


Etter bruk av trimmere får man alltid en god ansamling tørket og sammenpresset gress på undersiden av beskyttelsesdekselet. På Combitrim 26 er det veldig vrient å komme til over alt. Det er mange hulrom og kriker og kroker.

Gresset kaker seg under dekselet Foto: Brynjulf Blix
Gresset kaker seg under dekselet Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Man kommer heller ikke til med børste, og må bruke en tynn trepinne eller lignende for å komme til. Man kan jo ikke spyle et elektrisk apparat med høytrykkspyler, men her hadde det vært fristende...

Konklusjon

Bosch ART26 Combitrim er en utmerket og allsidig gresstrimmer som også er utstyrt til å være ugresstrimmer. Den håndterer begge oppgaver utmerket.

Justeringsmulighetene er gode og det er mulig å montere støttehjul for enda enklere bruk.

Testresultat

Bosch ART 26 Combitrim

Effektiv og fleksibel gresstrimmer. Egen trådspole med kraftig tråd til ugress. Gode justeringsmuligheter, kraftig motor.

Litt tungt trimmerhode, hjulsett og bøyle ikke inkludert. Mange kriker og kroker under dekselet som gjør rengjøring vanskeligere.

Se alle våre tester