Test: Boligens pris

Seks eiendomsmeglere ble invitert på befaring i vår testleilighet på Kampen i Oslo for å gi en uforpliktende verdivurdering. De var forbløffende enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For et drøyt år siden testet DinSide om eiendomsmeglerne var i stand til å gi en korrekt pris på en 3-roms leilighet beliggende på Tøyen i Oslo.

Meglerne var forholdsvis enige om prisen.
Meglerne var forholdsvis enige om prisen. Vis mer

Den gangen var resultatene nedslående. Meglernes prisvurderinger sprikte nemlig med på hele 36 prosent.

Nå ønsket vi å sjekke om forskjellene fremdeles var store, eller om forholdene hadde bedret seg. Derfor ba vi de samme meglerhusene om en uforpliktende verdivurdering - på en annen, men fremdeles sentrumsnær leilighet.

Dysten på Kampen

Den 3/4-roms store leiligheten ligger på Kampen i Oslo, og har et bruksareal på 87 kvadratmeter. Bygget som er fra 1999 har heis, og til selveierleiligheten hører også en innendørs garasjeplass og en balkong på 24 kvadratmeter.

Vi ville vite hvor mye den var verdt. Og det skulle vise seg å være ganske enkelt.

Ifølge eiendomsmeglerne er leiligheten sannsynligvis verdt mellom 2,1 og 2,415 millioner kroner i dagens marked.

Alle - med unntak av en - måtte hjem og regne på prisen før vi kunne få stilt nysgjerrigheten. Men megleren fra Notar Eiendom tok det med en gang. Han tippet på 2,3 millioner kroner. I gjennomsnitt ble leiligheten vurdert til 2,2-2,3 millioner kroner. Klikk her for å se alle verdivurderingene.

Enighet

Det er nok flere grunner til at meglerne er så enige om prisen.

For det første er boligen beliggende i et svært sentralt strøk på østkanten i Oslo, hvor det er stor omsetning av boliger. Og for det andre ble det solgt en rekke leiligheter i samme boligkompleks for få måneder siden. For det tredje er leiligheten ny, noe som reduserer faren for eventuelle skader på boligen - som vil kunne trekke ned verdien.

Men det kan selvsagt også tenkes at meglerne er blitt bedre til å vurdere eiendomspriser.

Hadde vi testet prisvurderinger på en bolig i et usentralt strøk, er det nok stor sannsynlighet for at forskjellene ville blitt større. DinSide vil komme tilbake med en slik test i løpet av sensommeren/høsten.

Hva er boligen DIN verdt?

Å få meglerne til å vurdere hva din eiendom er verdt, er ikke bare relevant i forbindelse med salg. Noen banker krever blant annet en verdivurdering dersom du ønsker lån med bedre rentebetingelser.

Bruker du flere meglere, er det også større sannsynlighet for at du får en vurdering som kan være lukrativ for deg når du forhandler med banken.

Lurer du på om du skal selge, kan det selvsagt være lurt å invitere flere meglere til å vurdere verdien. Det er det flere årsaker til:

  • Du finner ut hvem du liker best, og hvem som virker mest seriøs. Og du kan velge og vrake.

  • Du kan få flere pristilbud på salgsprosessen. Etterpå kan du sette meglerne opp mot hverandre - for å presse salgsprovisjonen ned.

  • Jo flere du spør, jo mer sannsynlig er det at du får en god pekepinn på hva du kan få for boligen.
En enklere - og selvsagt raskere - metode er å benytte DinSides Boligkalkulator.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!