Hvilken av disse maskinene du bør velge? Nummer to fra venstre, dersom økonomien tillater det. Er budsjettet stramt, gå for maskinen helt til høyre. Foto: Produsentene/DinSide
Hvilken av disse maskinene du bør velge? Nummer to fra venstre, dersom økonomien tillater det. Er budsjettet stramt, gå for maskinen helt til høyre. Foto: Produsentene/DinSide Vis mer

Test av vaskemaskiner

Den dyreste maskinen var best, men den billigste var langt fra dårligst i fersk test.

Publisert
Sist oppdatert

Miele er for mange et klart førstevalg når de skal kjøpe støvsuger. Og skal vil tro resultatene fra en fersk test i regi av de europeiske forbrukerrådene, bør din neste vaskemaskin også komme fra Miele. Modellen W 1613 ble testens vinner, og den eneste maskinen som skåret over middels totalt sett, da forbrukerrådene testet ni vaskemaskiner.

Vask og tørk i ett?
Se hvorfor du bør tenke deg om to ganger før du velger en kombimaskin

Dette ble testet

Under tidligere tester har forbrukerrådene fulgt produsentenes anvisninger for testene, men denne gangen har forbrukerrådene testet maskinene på en måte som skal tilsvare daglig bruk i europeiske hjem.

Alle maskinene er testet i forhold til et ordinært europeisk vaskemønster.  Foto: Colourbox.com
Alle maskinene er testet i forhold til et ordinært europeisk vaskemønster. Foto: Colourbox.com Vis mer

Maskinene er testet på programmene 40 grader
bomull og 40 grader syntetisk - og maskinene er kun fylt opp til 80 prosent av kapasiteten med skittentøy på bomullsprogrammet. Tøyet har fått flekker av blant annet olje, fett, blekk og sminke, og i tillegg til flekkfjerning har de vurdert hvor godt tøyet blir skylt, og hvor tørt tøyet er etter sentrifugering. Andre testkriterier er vann- og energiforbruk, brukervennlighet, støynivå og tidsforbruk.

Alle resultatene finner du på Forbrukerrådets nettsider.

Dyrt og bra - og dårlig

Testens beste maskin var også testens dyreste; Miele W 1613 koster omtrent 8.000 kroner, og fikk 62 poeng. Testens rimeligste maskin, Candy GO 166 DF, til 4.000 kroner, havner imidlertid bare tre hakk lenger ned på listen, med 53 poeng. Og vaskemaskinen som kom dårligst ut i testen, Gorenje WA72145BK er blant de nest dyreste, med en veiledende pris på omtrent 7.000 kroner. Dyrt er altså ikke ensbetydende med bra.

En støyende affære

Støy var et av testkriteriene vaskemaskinene ble målt på. Og resultatet var nedslående. De fleste skåret middels - eller dårligere. Den mest stillegående maskinen, Hotpoint Ariston havner imidlertid nesten helt på bunnen av tabellen - med 49 av 100 poeng, og her er det miljøaspektet, altså vann- og energiforbruk som trekker ned.

Test av vaskemaskiner
ProdusentModellVaskeevne (av 5)Totalvurdering (poeng av 100)Cirkapris i kroner
MieleW 16133,5628.000
WhirlpoolAWOE 96503,5586.000
BoschWAA28162SN3546.000
CandyGO 166 DF3534.000
SiemensWM12A162DN3526.000
AEGLN69460L3,5527.000
BauknechtWAK 47603505.000
Hotpoint AristonARXD 1493,5495.000
GorenjeWA72145BK3467.000
Kilde: Forbrukerrådet / International Consumer Research & Testing


Hva bør du se etter når du skal velge vaskemaskin?

Hva som er viktigst når en skal kjøpe nye vaskemaskin vil variere litt fra person til person, men du bør tenke igjennom følgende:

  • Budsjett: Hvor mye har du anledning - eller lyst - til å bruke
  • Kapasitet: Vaskemaskiner tar stort sett fra 5 til 7 kg. Jo flere personer i husholdningen, jo viktigere er det med stor kapasitet.
  • Støy: Er det lytt der du bor eller er maskinen plassert i nærheten av allrom eller TV-rom, bør du gå for en så stille maskin som mulig. Er maskinen gjemt unna i kjelleren er kanskje ikke dette så viktig.
  • Ytelse: Hvor god vaskeevnen er kan være vanskelig å måle, dersom du ser på maskiner som ikke er med i denne eller andre tester - men du kan enkelt sjekke hvor effektiv sentrifugen er, som angis i antall omdreininger per minutt.
  • Ekstraprogrammer: Ullprogram er standard på alle maskiner i dag - men det finnes nye og smarte programmer, for eksempel "Oppfriskingsvask" eller hurtigprogrammer.
  • Tidsbruk: Spør forhandleren hvor lang tid maskinen bruker på de programmene du bruker oftest. Her kan det være store forskjeller.
  • Brukervennlighet: Symbolene er generiske, men ut over det er forskjellene store. Er det kun ferdiginnstilte programmer? Kan du hoppe inn i et program? Er det lett å veksle mellom programmene?
  • Miljø: Alle hvitevarer skal energimerkes, og det finnes knapt noen nye hvitevarer med dårligere karakter enn A (som er best). Nå er det antall pluss-tegn etter A-en som gjelder.

Hvor robuste er de?

Hvor lenge hvitevarer varer kan være vanskelig å måle, men det britiske forbrukermagasinet Which har gjort sitt beste, med hjelp av 35.000 britiske lesere. Også denne prøven vant Miele med glans. Men det er verdt å merke seg at det var gitt feedback på langt færre Miele-maskiner enn for Bosch, som havnet hakket under på listen.

Les mer: Så lenge varer hvitevarene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer