Test av LED-vokslys

De koster fra 40 til 599 kroner per stykk. Hvilke LED-vokslys ser mest naturtro ut?

<b>LAR DU DEG LURE?</b> LED vokslys finnes i mange varianter. Hvilke ser mest ekte ut? Foto: KRISTIN SØRDAL
LAR DU DEG LURE? LED vokslys finnes i mange varianter. Hvilke ser mest ekte ut? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har hentet inn ulike LED vokslys, for å se om noen er så gode at vi kan la oss lure. Og for å finne de mest naturtro lysene. Og nei, det er jo ikke det viktigste i verden, men skal du først bruke penger på dette, så er det greit å få noen du liker. For forskjellene er store.

LES OGSÅ:

Og vil du ikke pløye hele testen, får du konklusjonen her:

Noen av testerne foretrekker lystypene med sort veke. Vil du ha slike er lysene fra Safecandle de som kommer best ut i vår test. (756 kroner for et sett på tre med fjernkontroll.)

Andre favoriserer lystypene med simulert, blafrende flamme. Her kommer Innolites- eller «New flame technology»-lysene best ut. (Hhv. fra 399 kroner og fra 119 kroner.)

Detaljer om typene man kan velge, og alle vi har testet, finner du nedenfor. For detaljer om typer og priser, se bildene.

Utallige valgmuligheter

Når det kommer til LED-vokslys, har du utallige valgmuligheter:

Med eller uten timer? Med skumringsrelé? Med fjernkontroll? Med bølget kant eller rett kant? Med simulert flamme eller bare svart veke? Med drypp-effekt eller helt glatt? Voks eller plast? Med eller uten duft? Med «død veke» eller «simulert flamme»? Billig eller dyrt?

Du kan også få lys som tåler å stå utendørs, og lys i forskjellige fargetoner.

Alle lysene vi har sett på, er laget i naturlig voks - med ett unntak. Det vil si at de kjennes og lukter som vanlige vokslys.

DØD VEKE: Skal du lures av disse, er det viktig at veken sitter langt ned, slik at du ikke ser den svarte veken når lyset er tent. Foto: KRISTIN SØRDAL
DØD VEKE: Skal du lures av disse, er det viktig at veken sitter langt ned, slik at du ikke ser den svarte veken når lyset er tent. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
SIMLUERT FLAMME: Denne plastflammen vipper rundt når lyset er tent. Et lyspunkt rettet mot flammen skal gjøre at det skal se ut som om flammen lyser. Foto: KRISTIN SØRDAL
SIMLUERT FLAMME: Denne plastflammen vipper rundt når lyset er tent. Et lyspunkt rettet mot flammen skal gjøre at det skal se ut som om flammen lyser. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
STØPT FLAMME: En støpt flamme som lyser. Denne lures vi aldri av, hverken i tent eller slokket tilstand. Foto: KRISTIN SØRDAL
STØPT FLAMME: En støpt flamme som lyser. Denne lures vi aldri av, hverken i tent eller slokket tilstand. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merMange av produsentene har utallige varianter når det kommer til høyde og tykkelse på lysene, samt strukturer og fargetoner, vår test tar for seg et utvalg.

Tre typer

Vi kan dele lysene inn i tre typer, ut fra hvordan flammen ser ut: Det er de med «død veke» - som altså kun har en svart veke, det er de med en modellert, lysende veke (lyspære)- og så er det de med «simulert flamme» - hvor en flammeformet plastbit danser frem og tilbake i lyset.

Lysene med «død veke» ligner til forveksling mest på vanlige vokslys når de ikke er tent. Disse lysene er også de som lyser sterkest, blant produktene vi har sett på her. Det lyser mye også av noen av lysene med støpt flamme - men der er ikke blafringen like livaktig.

Lysene med «simulert flamme» er kanskje de som har den mest realistiske «flammeblafringen.

De med «død veke»

Her har sett på fire ulike, og alle kan fås i flere størrelser. Safecandle har de fineste lysene med det mest realistiske uttrykket. Spesielt settet med tre lys og fjernkontroll gir et varmt lys og realistisk preg, men vi liker også godt lysene med mer rustikt utseende. Dette er også de dyreste lysene i denne gruppa.

Vi kan også nevne at Clas Ohlson-lysene har skumringsrelé, som de eneste vi har sett på i denne sammenhengen. Det kan være fint på én måte, ettersom det skrur seg av og på avhengig av hvordan belysningen er ellers, men noen ganger er det hyggelig med «levende lys» selv om det egentlig er ganske lyst ellers i rommet ...

Alle disse har timer, det vil si at de skrur seg av automatisk et gitt antall timer etter at du har skrudd dem på. Og alle er laget i voks.

Se info om alle lysene og hva vi synes, sammen med bildene:

Alle samlet, fra venstre: Clas Ohlson, Safecandle sett med tre lys og fjernkontroll, Star Trading (stort lys, bakerst) og Safecandle ulike enkeltstående lys med ulikt utseende. Foto: KRISTIN SØRDAL
Alle lysene i mørke. Foto: KRISTIN SØRDAL
Clas Ohlson: Kommer i tre størrelser; 18, 11 og 8 centimeter høye. Bruker to C/LR 14-batterier. Har timer og skumringsrelé.«Blinker» troverdig, om litt nervøst. Rett kant og svart veke avslører at dette ikke er et vanlig vokslys, og veken sitter altfor høyt på det minste lyset - noe som avslører bedraget. Har du det i et høyt vindu eller på en hylle hvor folk ikke kan se ned på lyset, vil det være troverdig nok. Pluss for pris!
Pris: 99 kroner for 18-cm, 79 kroner for 11-cm og 49 kroner for 8-cm. Foto: KRISTIN SØRDAL
Clas Ohlson-lysene i mørke omgivelser. Foto: KRISTIN SØRDAL
Safe Candle 3-pack: Sett med tre vokslys, med høyde på 10,2 cm, 12,7 cm og 15,2 cm. Bruker to AA-batterier per lys. Har timer og fjernkontroll. Velger du fem timer timer-innstilling, vil lyset slå seg av automatisk etter fem timer.Fjernkontrollen fungerer ikke 100 prosent alltid - det skjer innimellom at vi må trykke en ekstra gang eller to for å få skrudd av eller på alle tre lysene, men da er det bare å trykke noen ganger ekstra.Lysene blinker troverdig og fint, med varierende intensitet. Her sitter vekene litt dypere enn på Clas Ohlson-lysene, slik at du ikke ser så godt at det er et batterilys, på avstand når det er tent. Realistisk utseende, lukter og kjennes at det er laget i voks. Testens fineste fargetone, og blant de vi liker best!
Pris: Cirka 756 kroner for hele settet, med fjernkontroll (selges hos mange Safecandle forhandlere) Foto: KRISTIN SØRDAL
Safecandle sett i mørket. Testens varmeste fergetone - om enn vanskelig å se av bildene. Foto: KRISTIN SØRDAL
Star Trading vokslys: Kommer i flere størrelser. Laget i voks. Du kan velge melom av, på og timer. Velger du timer, skrur lyset seg auomatisk av etter seks timer, og automatisk på igjen etter 18 timer. Går på fire AA-batterier.Dette blinker ikke så veldig mye, og har et litt grønnaktig skjær. Heller ikke veldig mye lyseffekt.
Pris: 119 kroner hos designbelysning.no. Fås også hos andre, som lysbutikken.no Foto: KRISTIN SØRDAL
Star Trading i mørket. Foto: KRISTIN SØRDAL
Enkeltlys fra Safecandle: I tillegg til settet med lys og fjernkontroll, har de også et utall ulike varianter av enkeltstående vokslys. De kan fås i veldig mange ulike høyder og tykkelser, og med rett kant og glatt struktur - men også med rustikt utseende og eventuelt dryppkant om du vil. Du kan også velge om du vil ha med duft eller uten. Om du ikke er veldig glad i duftende lys, så velg de uten duft - det blir nemlig ganske intens lukt av de som dufter.Funksjonene for øvrig er like: av, på og timer. Velger du timer, brenner lyset i fem timer før det skrus av automatisk. Lysene går på to AA-batterier. De blinker troverdig, og lyser med god lyseffekt der store deler av lyset skinner. Ganske så troverdige lyskopier. Vi liker disse.
Pris: Fra cirka 215 til 280 kroner, avhengig av størrelse (selges hos Safecandle forhandlere) Foto: KRISTIN SØRDAL
Enkeltlys, Safecandle. Foto: KRISTIN SØRDAL

Du ser forskjellene tydelig i denne korte videoen:

De med «simulert flamme»

Vi har fire ulike typer med simulert flamme. Med ett unntak er alle laget i voks, men en type er altså laget i plast. Dette er gjort for at det skal tåle både varme og kulde bedre enn lys i voks.

Alle lysene har de samme funksjonene: Av, på og timer. To av typene kommer med fjernkontroll.

Den simulerte flammen avgir en uttalt kneppelyd når flammen vipper rundt på noen av lysene, spesielt lyset fra Star Trading.

Blant denne typen, synes vi vokslysene av typen «New flame technology» fra Arnøy og lysene fra Innolites, gir den fineste effekten med det varmeste lyset.

Se info om alle lysene og hva vi synes, sammen med bildene:

Alle med simulert flamme. Fra venstre: Innolites (tre stk), «New Flame technology» (tre stk.), «Kubbelys med simulert naturlig flamme» (to stk) og Star Trading (ett lys). Foto: KRISTIN SØRDAL
Alle med simulert flamme. Foto: KRISTIN SØRDAL
Innolites: Disse lysene fra Innolites kommer i tre størrelser, og kan fås i flere farger. Det er to års garanti på disse lysene. Går på to stk. D-batterier. Det er av, på og timer-funksjon. Timerfunksjonen sørger for at lyset automatisk skrus av etter fem timer, og på etter 19 timer. De er laget i voks, og tåler temperaturer fra minus 20 til 45 plussgrader. Men som alle slike vokslys, bør de ikke plasseres i direkte sollys eller på en varm ovn.Vi liker disse godt, de ser, lukter og kjennes som ordentlige vokslys, og er blant de stilleste av lysene i denne gruppa.
Pris: 399 kroner for det minste, så 499 og 599 kroner (innolites.no) Foto: KRISTIN SØRDAL
Innolites. Foto: KRISTIN SØRDAL
«New Flame technology», fra Arnøy Engros: Disse er laget i resin (plast), men du kan også få dem i voks. Det er nok et bedre valg, for disse ser du er laget i plast - og er dermed de minst realistiske vokslyskopiene i denne testen. De gir også et grønnaktig skjær, som vi ikke liker. De kommer i mange størrelser. Du kan velge mellom av, på og timer - og du kan få dem med fjernkontroll om du vil. Det er ikke alltid alle lysene reagerer samtidig når du velger av eller på med fjernkontrollen, men da er det bare å fortsette å trykke. Timeren sørger for at lyset lyser i fem timer og deretter hviler i 19 timer før det igjen skrur seg på.Dette er de vi liker dårligst i denne gruppa.
Pris: 159 kroner for det minste, så 179 og 199 kroner. Fjernkontroll koster 19 kroner. (får hos Byggmakker, Jernia, m.fl.) Foto: KRISTIN SØRDAL
New flame technology, fra Arnøy Engros. I plast, med du kan også få dem i voks. Foto: KRISTIN SØRDAL
«Kubbelys med simulert naturlig flamme», fra Arnøy Engros: I hovedtrekk like egenskaper som foregående, men disse er laget av voks. Også disse kan styres av fjernkontroll (19 kroner ekstra), eller du kan skru av, på eller velge timer på undersiden av lyset. Disse gir et ekte inntryk, og denne er blant de stilleste av denne typen - uten kneppelyd fra fjæra. Vi liker disse best i denne gruppa. Fint og varmt lys, med rolig vippende flamme.
Pris: 119 kroner og 129 kroner (fås bla. hos Byggmakker og Jernia) Foto: KRISTIN SØRDAL
Kubbelys med simulert naturlig flamme, Arnøy Engros. Foto: KRISTIN SØRDAL
LED candle twinkle, fra Star Trading: Laget i voks, går på to C-batterier. Fint og ekte utseende, men lyset avgir konstant en knepplyd, den mest påtakelige lyden blant alle lysene i denne gruppa. Også det lyset i denne gruppa hvor du får minst lys nedover i lyset. Dette lyset har også timer, med seks timer på og 18 timer av. Det lyset vi liker minst i gruppa, sammen med plastlysene. Mest på grunn av den irriterende kneppelyden og den begrensede lyseffekten nedover i lyset.
Pris: 169 kroner, hos lampehuset.no Foto: KRISTIN SØRDAL
Led candle twinkle, fra Star Trading. Foto: KRISTIN SØRDAL

Du ser forskjellene tydelig i denne korte videoen:

Fire med «støpt flamme»

Lysene med støpt flamme er blant de aller billigste av LED-vokslysene, og også de som ser minst ekte ut.

Disse lysene har også begrenset med funksjoner: Det er av og på. Med unntak av lyset fra PR Home, som har timer.

Blant denne gruppen liker vi Victoria-lyset fra Nille best: Dette har den varmeste og mest behagelige gløden.

Ingen av lysene i denne gruppa har veldig naturtro flimring.

Se info om alle lysene og hva vi synes, sammen med bildene:

Alle med støpt flamme, fra venstre: Victoria, Velleman Home, PR Home og Nordic Lux. Foto: KRISTIN SØRDAL
Alle med støpt flamme. Foto: KRISTIN SØRDAL
Victoria LED kubbelys: Et ganske enkelt lys, med få funksjoner: Her er det av eller på. Det står imidlertid på pakningen at det skal være timer, men det er det ikke - i alle fall ikke på vårt lys. Går på tre AAA-batterier. Måler 75 x 100 mm. Dette er det lyset i denne gruppen vi liker best: Det har den varmeste gløden og den roligste blafringen.
Pris: 40 kroner, Nille. Foto: KRISTIN SØRDAL
Victoria, fra Nille. Foto: KRISTIN SØRDAL
Velleman Home: Vokslys fra Velleman. Går på tre AAA-batterier. 75 mm i diameter og 120 mm i høyde. Her er det kun av og på.Dette er det lyset i denne gruppa vi liker dårligst: Den har et grønaktig skjær og blinker som en discokule. Ikke behagelig eller naturtro i det hele tatt.
Pris: 66 kroner, Elfa Foto: KRISTIN SØRDAL
Velleman. Foto: KRISTIN SØRDAL
PR Home: Dette er det eneste av disse lysene med støpt flamme, som har timer. Velger du timerfunksjonen, skrur det seg av fem timer etter at du har skrudd det på. Går på to AA-batterier. Måler 75 x 120 mm. Kommer i flere størrelser.Ganske så hakkete blinking skal simulere flammer, men det blir litt for mye. Men nest etter Victoria-lyset er dette det beste i denne klassen.
Pris: 79 kroner (bakerenogkokken.no) Foto: KRISTIN SØRDAL
PR Home Foto: KRISTIN SØRDAL
Nordic Lux LED vokslys: Dette er det lyset i dene gruppen med den sterkeste lysefekten. Men dette lyser faktisk alt for mye - og flimrer for mye til at det kan se ekte ut. På pakken står det at det skal gå an å justere til stabilt lys - men dette kunne i alle fall ikke vi finne ut hvordan man skulle gjøre. Er vårt nest-sistevalg i denne gruppa.Måler 75 x 100 mm. Går på tre AAA-batterier. Har kun av- og på-funksjon.
Pris: 49 kroner (Ark) Foto: KRISTIN SØRDAL
Nordic Lux Foto: KRISTIN SØRDAL

Du ser forskjellene tydelig i denne korte videoen:

Bruk litt utenfor allfarvei

Uansett type ville ikke vi satt dem som stemningsskaper på bordet - da vil du se at det ikke er et ekte lys med en gang. Men har du det litt utenfor umiddelbar nærhet og kanskje slik at du ser lyset nedenfra heller enn ovenfra, er det lettere å la seg lure.

Noen av de som har vurdert utvalget synes typen med død veke er de beste, og da spesielt lysene fra Safecandle, mens andre favoriserer de med simulert flamme - og da Innolites- eller «New flame technology»-lysene.

Disse tre er de som kommer best ut i vår test.

Her kan du se lysene «live»:

Fargestikk

Merk at det er stor forskjell på fargetemperaturen på lysene. Spesielt godt vises dette når belysningen eller i rommet er dempet. Noen av lysene har et grønnaktig skjær, mens andre avgir lys med en litt varmere, rødere fargetone. Vi liker de med varmere fargetone på lysene best.

Merk at vokslysene i likhet med ordinære vokslys, kan smelte og miste fasong dersom de blir utsatt for varme. De kan derfor ikke settes på eller ved en varmekilde, eller i en solrik vinduskarm.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!