<b>LIKE BRA?</b> Vi har testet kokosbriketter opp mot tradisjonelle grillbriketter. Foto: BERIT B. NJARGA
LIKE BRA? Vi har testet kokosbriketter opp mot tradisjonelle grillbriketter. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Test av kokosbriketter

Funker det like bra å grille på kokos som på kull?

Publisert
Sist oppdatert

Kokosbriketter skal være et godt alternativ til grillkull og grillbriketter, blant annet fordi det er et rent naturprodukt hvor du ikke behøver tennvæske for å tenne opp brikettene.

Men fungerer kokos like godt på grillen som kull?

Slik har vi testet


For å teste ut hvor godt disse kokosbrikettene fungerer i praksis, har vi fyrt opp med kokosbriketter og tradisjonelle grillbriketter av kull i hver sin kulegrill. Kokosbrikettene er fra produsenten Weber.

<strong><b>TESTPRODUKT:</strong></b> Kokosbriketter fra Weber.  Foto: BERIT B. NJARGA
TESTPRODUKT: Kokosbriketter fra Weber. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Deretter har vi grillet nøyaktig de samme matvarene på de to grillbrikett-typene, nærmere bestemt en halvkilos entrecote, en kyllingfilet, en maiskolbe og squash.

Begge grillene er fyrt opp uten tennvæske, ved hjelp av såkalte opptenningsblokker.

Du trenger ikke å vaske grillristen

Klar på 25 minutter

Å få fyr på grillbrikettene var uproblematisk, det gjelder både kokosbrikettene og de tradisjonelle grillbrikettene. Vi la fire opptenningsblokker innimellom brikettene på begge grillene, som lett tok fyr.

Tennvæske var ikke et savn, ikke minst fordi du slipper lukten.

<strong><b>OPPTENNING:</strong></b> Det var ingen problem å få fyr på kokosbrikettene ved hjelp av opptenningsblokker. Tennvæske trenger du ikke. Foto: BERIT B. NJARGA
OPPTENNING: Det var ingen problem å få fyr på kokosbrikettene ved hjelp av opptenningsblokker. Tennvæske trenger du ikke. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Deretter tok det 20 til 25 minutter før kokosbrikettene var klare til grilling, like lang tid som for de tradisjonelle grillbrikettene.

Hovedforskjellen ved opptenning av grillene var en søtlig lukt fra kokosbrikettene.

Deretter la vi på grillmat. Også her oppførte kokosbrikettene seg svært likt vanlige grillbriketter, og vi opplevde ingen merkbare forskjeller i temperatur eller andre grillegenskaper.

På begge de to typene grillbriketter fikk vi et godt resultat både på entrecoten og kyllingfileten.

<strong><b>BIFF:</strong></b> Steking av en entrecote gikk knirkefritt på kokosbriketter. Foto: BERIT B. NJARGA
BIFF: Steking av en entrecote gikk knirkefritt på kokosbriketter. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Les også: Dingsen som skal sikre at kjøttet blir perfekt

Dyrt, men miljøvennlig

Å velge kokosbriketter er altså et like godt valg som kullbriketter med tanke på grillegenskaper. Ifølge Framtiden i våre hender er dette dessuten et miljøvennlig alternativ fordi det lages av skallet til kokosnøtter, som er et rent naturprodukt.

- Å brenne kokosnøttskall for varme er bra utnyttelse av et restprodukt som uansett ikke kan bli til mat, sier rådgiver Håkon Lindahl.

At man slipper bruk av tennvæske er og et pluss, som gjelder uansett hvilke grillbriketter du går for.

- Tennvæske er et petroleumsdestillat, altså er det laget av olje. Det gir også en del avgasser og lokal forurensning når det brennes, og kan sette en ubehagelig smak på maten. Tennvæske er dessuten svært giftig, og må oppbevares utilgjengelig for barn, sier Lindahl.

Minuset ved kokosbrikettene fra Weber er prisen. En pose på tre kilo koster for eksempel 49 kroner på Jernia, mens du får en like stor pose tradisjonelle grillbriketter til rundt 30 kroner i dagligvarebutikkene.

Vær obs på at Clas Ohlson tilbyr et rimeligere alternativ, men disse har vi ikke testet.

Les også: Grillen som gir det saftigste kjøttet, men er den verdt prisen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer