<b>BEST I TEST:</b> Drømmekjøkkenet kommer ut som best i test med sin innredning Solid hvit. Foto: Ballingslöv
BEST I TEST: Drømmekjøkkenet kommer ut som best i test med sin innredning Solid hvit. Foto: BallingslövVis mer

Test av kjøkkeninnredninger

Testfakta i Sverige har testet kjøkkeninnredninger. Halvparten gikk i stykker.

Sveriges Tekniska Forsknings Institut (SP) i Borås testet kjøkkenskap fra seks ulike produsenter, på oppdrag for Testfakta.se.

Skapene er testet for statiske belastninger, motstandskraft mot fukt og slag og hvor godt de står imot flekker.

Halvparten av skapene knakk sammen under belastningstesten, og halvparten fikk sprekker i belegningen når de ble utsatt for vanndamp.

Du kan lese hele testen hos Testfakta.se

Ballingslöv best i test

Kjøkkenskapene som er testet, er skap med fronter i prisspennet fra 500 til 1.900 svenske kroner.

Best i test er skapene og frontene fra Ballingslöv - som i Norge går under merkenavnet Drømmekjøkkenet. De får toppkarakter både på belastningstesten og motstandsdyktighet mot fukt, og får godt resultat også på motstandsdyktighet mot flekker. Svakheten her ligger i motstandskraft mot slag og riper, hvor den svenske kjøkkeninnredningen kun oppnår 3,5 poeng av 5 mulige. Drømmekjøkkenet oppnår en totalkarakter på 4,7 poeng, av 5 mulige.

HTH kommer på andreplass (4,2 poeng totalt), Marbodal kommer på tredjeplass (4,2 poeng), Ikea og Vedum på delt fjerdeplass (4,0 poeng), og Kvik havner på jumboplass med kun 3,4 poeng.

    Disse innredningene er testet:
  • Drømmekjøkkenet (Ballingslöv i Sverige) – Solid hvit
  • HTH – Hvit Dekor Høyglans
  • Ikea – Applåd hvit
  • Kvik – Veda
  • Marbodal – Arkitekt hvit
  • Vedum – Elin vit (selges ikke i Norge)
Ballingslövkonsernet omfatter altså blant annet merkenavnene Ballingslöv, Drømmekjøkkenet og Kvik. Ballingslöv kjøkkeninnredninger selges altså i Norge under merkenavnet Drømmekjøkkenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Testens dårligste

Det er skapene fra Ikea, Vedum og Kvik som ikke består belastningstesten, og hvor hengslene løsner. Mens Ikea og Vedum-hengslene svikter under horisontal belastning, svikter Kviks hengsler under vertikal belastning.

Vedum kjøkken er det eneste produktet i utvalget, som ikke selges på det norske markedet.

Når det kommer til innredningenes motstandsdyktighet i forhold til fukt og damp, er HTH og Kvik dårligst, med kun 1,8 poeng av 5 mulige. Kvik er imidlertid den eneste som får full score på motstandsdyktighet mot slag og riper, og er en av to som får full score på motsnadsdyktighet mot flekker.

Testtaperen i Testfaktas test er Veda fra Kvik, med 3,4 poeng sammenlagt, av 5 mulige.

Minimal prisforskjell mellom Ikea og HTH

I en kvalitetstest av ni flatpakkekjøkken utført av den danske forbrukerorganisasjonen Tænk i 2008, kom Ikea og Kvik ut som kvalitetsvinnere - men Ikea ble kåret til vinner fordi de i tillegg til kvalitet kunne tilby de rimeligste skapene.

Pris har ikke blitt vurdert i resultatene i Testfaktas test, men prisene er opplyst i resultatlisten hos det svenske forbrukermagasinet.

Kvik protesterer

Den danske ledelsen i Kvik er uenige i hvordan testen er utført, og de mener at testen er beheftet med meget grunnleggende feil.

De mener at den spesifikke skapdøren (vitrinedør) som er testet fra Kvik ikke er sammenliknbar med de andre produktene hverken når det gjelder type produkt eller pris. De mener også at det er kritikkverdig at pris ikke er vektet som et parameter, og at skap med identisk score ikke graderes etter pris. De er også kritiske til hvordan testresultatene er presentert for Kviks del.

- Pris inngår ikke som et parameter i den samlede vurderingen, noe som ikke er hensiktsmessig. Vår riktige pris for et sammenliknbart skap er 831 svenske kroner. Den dyreste døren i testen koster nesten 2,3 ganger så mye. En slik prisforskjell kan selvsagt medføre forskjellig materialvalg og produksjonsmåte, som er grunnen til hvorfor prisen alltid bør være et parameter, sier Nicolaj Philipsen, sjef for juridisk avdeling ved Kviks hovedkontor i Danmark til DinSide.

- Dersom man mot vanlig praksis ikke ønsker å ta prisen med i den samlede vurderingen, kunne man i det minste la dører med samme score bli gradert etter pris, fortsetter Philipsen.