Holder puten på form og innhold? Foto: Jysk Norge
Holder puten på form og innhold? Foto: Jysk Norge Vis mer

Test av hodeputer i fjær og dun

Kvalitet koster, men luksuspute får slakt i svensk test.

Publisert
Sist oppdatert

"Kun puter og dyner med dun og fjær er bra nok for oss," heter det i reklamene fra Hästens.

Problemet er bare, at det ikke er så mye dun i putene fra den eksklusive svenske produsenten, melder Icakuriren. De har testet hodeputer, og nok en gang bekreftet at dyrt ikke nødvendigvis garanterer gode produkter.

Forskjeller i kvalitet

Best i testen er en hodepute fra Duxiana, Excellent Soft. Dette er også testens dyreste hodepute.


Se alle resultatene her
(Svensk nettside)

Hästensputen er nest dyrest, og merkes av testpanelet som "dyr og dårlig". Et av de største ankepunktene er at puten kun inneholder 575 gram dun og fjær, mot de lovete 625.

– En feilmargin på pluss-minus fem prosent er akseptabelt ifølge Europastandard, men Hästens feilmargin er hele åtte prosent, helt uakseptabelt for en så dyr pute, skriver Icakuriren.

DinSide har vært i kontakt med Hästens, men det har ikke lykkes oss å få en kommentar til testresultatene.

Denne Hästens-puten digger vi: Reisedingsene du bare ha

Billigst er imidlertid verst

Testens billigste pute fra den svenske produsenten Gripsholm får stryk. Ikke har den noe dun, og ikke kan den vaskes på mer enn 60 grader, noe som er viktig for å få has på bakterier. Jysk' rimelige Kronborg Comfort-pute kommer heller ikke særlig bra ut.

Det gjør imidlertid billigputene Gosa Raps fra Ikea og Viktor fra Hemtex. De blir begge godkjent, og Ikea-puten trekkes frem som det beste budsjettalternativet.

Visste du at ... en av fire aldri har vasket dynen?

Slik testet de

Putene er testet for hvor mye de synker sammen ved belastning, hvor mye dun og fjær de inneholder i forhold til hva som er oppgitt, og hvor godt putens trekk holder på dunene, slik at du unngår svinn (og fjær på uønskede steder). Disse testene er utført av Textil og Läderlaboratoriet på oppdrag fra Icakuriren.

I tillegg har Ica sett på hva produsentene lover, pris og vaskeanvisning. Flere av putene tåler ikke vask på 60 grader, noe som anbefales for å få puten helt ren.

Etter fem år er ti prosent av putens vekt støv og støvmidd: Hvor lenge siden er det du vasket puten din?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer