Test av Dyson AM09 mot Clas Ohlsons bladløse vifte

Er den billige like god som «originalen» til 6.000?

<B>LUFTIG:</B> Noen vil kanskje si at Clas Ohlson kopierer Dysons ikoniske vifte. Prisen er uansett langt lavere. Foto: TORE NESET
LUFTIG: Noen vil kanskje si at Clas Ohlson kopierer Dysons ikoniske vifte. Prisen er uansett langt lavere. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når det blir for varmt inne om sommeren, føler mange behov for å kjøle seg ned. Da kan ei vifte være løsningen.

Slike finnes det mange typer av, fra de helt enkle til et par hundrelapper til ambisiøse, høyteknologiske designmodeller til mange tusen.

I den sistnevnte kategorien finner vi viftene til det britiske designmerket Dyson, som også er kjent for både støvsugere og hånd/hårtørkere av den innovative sorten.

LOVER KJØLING: Dyson har to varianter av sine «vifteløse» vifter, en sirkelformet som her og en ellipseformet som den vi sammenligner Clas Ohlson-varianten med. Foto: DYSON/EXPERT
LOVER KJØLING: Dyson har to varianter av sine «vifteløse» vifter, en sirkelformet som her og en ellipseformet som den vi sammenligner Clas Ohlson-varianten med. Foto: DYSON/EXPERT Vis mer


Disse viftene har ikke synlige rotorblader. I stedet sitter det en motor i sokkelen som presser luft opp i en sirkel eller ellipseformet enhet og ut i rommet. Altså omtrent slik en jetmotor virker.

De ser unektelig kulere ut enn tradisjonell vifter med «propell», men fungerer de bedre?

«Kjøler ned hele rommet»

Det mener i hvert fall Expert, som i sin nettbutikk skriver at viftene ved hjelp av oscillering (spredning av luft ved at svinger) «kjøler ned hele rommet».

På Dysons egne nettsider oppgis det at vifta kan stilles trinnløst fra 1 til 37 grader. Hva dette betyr, skjønner vi ikke riktig. Det er i hvert fall sikkert at du ikke oppnår 20 grader i et rom der temperaturen fra før av er 30.

Dyson-viftene inneholder nemlig ingen kjøleteknologi som i en varmepumpe eller et klimaanlegg. Det dreier seg fortsatt bare om ei vifte som blåser lufta rundt. Og er lufta varm fra før, blir den ikke kaldere av vifta.

Vi skylder for øvrig å gjøre oppmerksom på at modellen vi omtaler her (AM09 til 5.829 kroner) også fungerer som varmekilde til vinterbruk. Du kan også få en ren kaldluftsversjon (AM07) som koster 5.499 kroner. Dyson har også sirkelformede vifter, blant annet AM06 til litt under 4.000 kroner.

Kaldluftversjonen AM07 gir nesten tre ganger sterkere luftstrøm, og til bare marginalt mindre pris vil dette trolig være et bedre valg dersom du bare skal bruke vifta om sommeren.

Like bra til 800 kroner?

Samtidig selger Clas Ohlson-kjeden ei vifte som ligner, og som fungerer etter det samme prinsippet. Pris: 799 kroner.

STOR PRISFORSKJELL: Dyson bladløse (til venstre) koster drøyt 5.000 kroner mer enn Clas Ohlsons. Foto: TORE NESET
STOR PRISFORSKJELL: Dyson bladløse (til venstre) koster drøyt 5.000 kroner mer enn Clas Ohlsons. Foto: TORE NESET Vis mer


Siden de i hvert fall utenpå ligner hverandre litt, måtte vi bare finne ut om Clas Ohlson-varianten er like god som den rådyre Dyson-vifta. Vi bestilte derfor en til test, for å sammenligne den med Dyson-vifta som vi et anfall av innbilt rikdom hadde kjøpt privat før sommervarmen satte inn.

Ikke helt overraskende tilfredsstilte verken utpakking eller innledende bruk vårt snobbe-gen.

Dette er et helt alminnelig Clas Ohlson/Kina-produkt, helt uten status eller «wow»-egenskaper. Vifta ligner svært mye på en vi fant i den kinesiske nettbutikken Aliexpress. På samme side finnes for øvrig også en variant som ligner så mye på Dyson-vifta vi sammenligner med at vi tviler på om Clas Ohlson ville våget å ta den inn.

Dyson-vifta er på sin side produsert i Malaysia, og kan dermed ikke påberope seg noe hel-britisk opphav.

Mens du på Dyson-vifta kan regulere lufstrømmen fra 1 til 10, har du bare to innstillinger på Clas Ohlson-vifta: Laber bris og stiv kuling, så å si.

Men med én gang vi skrudde den på, fikk vi den samme svalende strømmen av luft i ansiktet som med Dyson.

Hvilken gir deg mest vind?

Mens de rene kaldluftsversjonen av Dyson-vifta blåser inntil 500 liter luft pr. sekund, klarer Hot+Cool-utgaven bare 186 liter i sekundet.

I VINDEN: Den tradisjonelle vifta med roterende blader ga best effekt. Foto: TOM WANG/SHUTTERSTOCK/SCANPIX NTB
I VINDEN: Den tradisjonelle vifta med roterende blader ga best effekt. Foto: TOM WANG/SHUTTERSTOCK/SCANPIX NTB Vis mer


Clas Ohlson oppgir på sin side at deres vifte gir 8,6 kubikkmeter pr. minutt, noe som tilsvarer ca. 143 liter i sekundet.

For ordens skyld tok vi også med en billig standardvifte av merket Princess til rundt 300 kroner.

Denne fant vi ikke data på, så dermed blir vurderingen av luftstrømmen subjektiv.

Det er svært vanskelig å merke forskjell på Dyson og Clas Ohlson når begge står på full spiker og du holder hodet ca en meter fra.

Det er først når du setter deg litt unna du merker forskjellen. Dyson-vifta gir merkbart bedre virkning på avstand, mens Clas Ohlsons vifte bare såvidt merkes når du sitter et par meter fra den.

I forhold til den tradisjonelle vifta faller likevel begge gjennom på kort avstand. Lenger ut i rommet er billig-vifta med blader omtrent jevngod med Clas Ohlson, mens Dyson i realiteten er den eneste av de tre som gir noen nevneverdig sval-effekt på over to meters hold.

Hvilken bråker minst?

Rent subjektivt synes vi Clas Ohlson-vifta bråker langt mer, men dette viste seg ikke å holde stikk da vi målte støyen med mobilappen Decibel Meter Pro.

STØY: Den enkle 300-kronersvifta lengst til venstre støyer faktisk minst av de tre på full styrke. Foto: TORE NESET
STØY: Den enkle 300-kronersvifta lengst til venstre støyer faktisk minst av de tre på full styrke. Foto: TORE NESET Vis mer


Målingene viste at mens Clas Ohlson-vifta ga 47 desibel på den laveste innstillingen, ga Dyson fra seg 50 desibel på den minste styrken. På høyeste styrke kom Dyson opp på 67 desibel, mens Clas Ohlson endte på 64.

Målingene ble foretatt på 1 meters avstand. Med rotasjon på steg verdiene med 1 desibel både på laveste og høyeste vindstyrke for begge viftenes vedkommende.

Vifta til 300 kroner viste på sin side 53 desibel på laveste styrke og 56 desibel på den høyeste. Altså mer bråkete ved lav vindstyrke, men betydelig stillere enn begge de bladløse ved mest blåst.

Men på tross at den teknisk sett er høyere, fortoner støyen fra Dyson-vifta seg som langt mer behagelig enn støyen både fra Princess-vifta og Clas Ohlsons bladløse variant.

Dyson selv oppgir at de har jobbet lenge med å finstille støyen, slik at den havner på frekvenser som er mer behagelige for øret. Dette må vi innrømme at de har lykkes med.

Clas Ohlson vifta gir fra seg et ubehagelig hvin, og vi hadde store problemer med å høre hva som ble sagt da vi så film selv med vifta på moderat styrke. Med Dyson var dette ikke noe problem. Opptil styrke 5 var det lett å glemme lyden, og selv ved full utblåsning var lyden til å leve med.

Mangler funksjoner, men er de viktige?

Samtidig har Dyson AM09 en rekke tekniske finesser som Clas Ohlson-vifta mangler.

KONTROLL: Med Dyson-fjernkontrollen kan du styre både styrke, retning og spredning. Vifta har også timer-funksjon. Foto: DYSON
KONTROLL: Med Dyson-fjernkontrollen kan du styre både styrke, retning og spredning. Vifta har også timer-funksjon. Foto: DYSON Vis mer


Med fjernkontrollen som legger seg pent på toppen via magnetkobling kan du regulere retning og styrke i mange trinn, skifte mellom kald og varm, fastsette temperaturen via termostat (bare for varme) og sette en tid for å slå av automatisk.

Ingen ting av dette er strengt tatt nødvendig. Det viktigste er jo at du får en luftstrøm på deg som virker svalende på varme dager.

Og da er faktisk den billige Princess-vifta like effektiv som de to bladløse viftene om du har den på bordet ved siden av deg.

Og så var det strømforbruket, da. Mens Clas Ohlsons vifte på det meste bruker 30 watt, målte vi Dyson til 25 watt på høyeste hastighet. Billig-vifta tok på sin side hyggelige 18 watt på det meste. Uansett vil du neppe merke stort til viftene på strømregningen.

Om du ha bladløst...

Dyson ser mye finere ut enn de to øvrige i denne uformelle testen, det skal den ha. Den må også for pluss for at støyen er tilpasset, slik at den er langt mindre plagsom selv om den teknisk sett har høyere volum er enn hos den langt billigere «kopien».

Konklusjonen er at du ikke trenger å bruke mer enn et par-tre hundrelapper på ei bordvifte for å svale deg litt i sommervarmen.

Dyson har tilhengere som kanskje legger større vekt på merke, utseende og funksjoner enn valuta for pengene. Tilhører du ikke denne gruppa, kan du trygt styre unna disse designvidunderne til tusenlapper.

Og skal du absolutt ha ei vifte som ser kul og høyteknologisk ut uten synlige blader som går rundt, kan du godt nøye deg med den rimelige fra Clas Ohlson.

Forutsatt at du kan leve med mindre effekt en med ei langt billigere, tradisjonell vifte og gir fra seg en ubehagelig støy som gjør at den egner seg bedre i et hobbyrom enn i stua.

Mer om innendørs avkjøling:
Velg riktig vifte for sommervarmen
Denne takvifta er helt annerledes
Slik bruker du varmepumpa i varmen
Dette koster det å kjøle ned huset med varmepumpa
Hvordan holder man hunden avkjølt i varmen? (Guru)
Iskald drikke på én - to - tre

Testresultat

Clas Ohlson bladløs vifte

Terningkast 3

Effektiv på kort hold, ser fin ut, hyggelig pris

Plagsom støy, få innstillinger, virker dårlig på langt hold.

Testresultat

Dyson AM09 Hot+Cool vifte

Terningkast 4

Kult utseende,mange funksjoner, høy tekno-effekt, virker bra på lang avstand, kan også brukes til oppvarming, «skjult» støy.

Gir ikke bedre resultat enn andre vifter på kort avstand, veldig dyr
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!