Test av de nye potetsalatene

- Dette er kanskje noe av det verste jeg har smakt!

<b>NY VRI?</b> Det mangler ikke på oppfinnsomhet, men resultatet er dessverre ikke alltid like vellykket. Foto: ELISABETH DALSEG
NY VRI? Det mangler ikke på oppfinnsomhet, men resultatet er dessverre ikke alltid like vellykket. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke feil med en klassisk, majonesbasert potetsalat, men noen ganger kan det være litt kjedelig.

Blant vårens dagligvarenyheter var det flere nye varianter av potetsalat, med små variasjoner.

Dinside har testet en rekke av det nye tilbehøret til grillmat, blant annet de nye potetsalatene, så du slipper. Det skal du være glad for.

Vi heier på nye, gode, produkter, men det at noe er nytt, betyr ikke nødvendigvis at det er en god idé. Vi skulle i hvert fall ønsket at et par av disse alternativene hadde blitt kverket på idéstadiet. Og i hvert fall før de fant veien til tallerkenen vår.

Heldigvis er det lyspunkter, og Denjas sommerfriske potetsalat med yoghurt og agurk seilte inn som et friskt pust til terningkast fem og best i test blant disse nyhetene.

Lag potetsalaten selv - her er våre tre favoritter

Delikat Potetsalat med Bearnaise

Potetsalat med Bearnaise koster 42,90 kroner for 420 gram på Ica. Foto: ELISABETH DALSEG
Potetsalat med Bearnaise koster 42,90 kroner for 420 gram på Ica. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Nykokte poteter med klassisk bearnaisesaus lover pakken, og det skal være utmerket til alle typer kjøtt.

- F%¤k yeah, for gutta boys! Og det kan du sitere meg på, var den umiddelbare reaksjonen til en av journalistene som var med å smake, men det tok ikke lang tid før pipen fikk en litt annen lyd. Dessverre var det ikke særlig mye mer elegant.

- Hva f%&n skjedde her?

Potetsalaten er tro kjøpepotetsalat-tradisjonen om at det må være fryktelig mye mer majonesdressing enn poteter. Det er kanskje ikke sunt, men det kan være godt.

Men når dressingblandingen nesten utelukkende smaker smør, får vi følelsen av å sitte og spise smør med skje. Det er ingen god følelse.

Legger vi godviljen til, er det mulig å ane et hint av estragon, men det drukner helt i den store fettbølgen.

- Dette er kanskje det verste jeg har smakt, sukker en av testerne.

Man skal kunne varme opp potetsalaten, men det hjelper oss fint lite om vi tar med oss boksen i parken, og boksen er i plast. Litt av poenget med kjøpepotetsalat er at det skal være enkelt, og du kan ta det med til stranden . Det er det ikke om man også må ta med seg en gryte for å smelte smøret.

Godt var det dessverre uansett ikke, og vi landet enstemmig på terningkast 1.

Hovedingredienser: Potet (45 %); rapsolje, vann, eggeplomme, eddik, salt, estragon, persille, løk, hvitløk, krydder, sitronkonsentrat, glukosesirup, sukker.

Coop Grill Søtpotetsalat

Coop Grill søtpotetsalat koster 24,50 kroner for 300 gram.  Foto: ELISABETH DALSEG
Coop Grill søtpotetsalat koster 24,50 kroner for 300 gram. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er noe litt rart med søtpotetsalaten. Små, myke biter av potet og søtpotet svømmer i en litt for løs ubestemmelig dressing.

Potetene er noe for myke, men søtpotetene er fine og faste i fisken og gir god tyggemotstand. Det er dressingen som er problemet, den blir litt for oljete og fettete.

Søtpotetsalaten skal imidlertid ha pluss for en god syre-/sødmebalanse - det blir ikke for søtt med søtpoteten, slik en kanskje skulle tro.

Likevel: Når to av testerne beskriver salaten som ekkel, er ikke dette noe vi kan anbefale.

Hovedingredienser: Søtpotet (33%), potet (32%), rapsolje, vann, eggeplomme, eddik, sukker, sennep, sitronsaft, krydder, hvitvinseddik, løk, koriander, chili, hvit pepper.

Denja Grill Potetsalat Amerikansk

Grill potetsalat koster 49,90 kroner for 600 gram på Ica. Foto: ELISABETH DALSEG
Grill potetsalat koster 49,90 kroner for 600 gram på Ica. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Er du blant dem som synes gatekjøkkenmat er noe av det aller beste som finnes, vil du nok like denne varianten fra Denja.

Denjas grillsalat er rett og slett en liten gavepakke til deg som synes pommes frites med grillkrydder og thousand island er toppen av lykke.

- Dette er jo 90-tallet i en liten boks. Finn frem kinakålen!

Det er litt i overkant mye dressing, selv for den mest dressingglade av smakstesterne, og dessverre overdørver det de andre smakene. Vi ser at det er både mais, paprika og poteter i salaten, men den eneste smaken vi sitter igjen med er thousand island med grillkrydder.

Hovedingredienser: Potet (54%), rapsolje, vann, mais (7%), paprika (5%), maisstivelse, eggeplomme, sukker, salt, sennep, eddik, persille, krydder, løk, hvitløk.

Denja Potetsalat med sennep og bacon

Sennep og Bacon potetsalat koster 39,90 kroner for 400 gram på Ica. Foto: ELISABETH DALSEG
Sennep og Bacon potetsalat koster 39,90 kroner for 400 gram på Ica. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Denne potetsalaten var en annen som fikk frem godlydene før vi åpnet den. Potetbåter med sennep og sprø bacon frister fra lokket.

- Sennep og bacon, denne fikk jeg lyst til å kjøpe etter å ha sett pakken!

Kjøpelysten ble imidlertid noe mindre etter å ha smakt på potetsalaten. Den har en fin sennepssmak, men baconsmaken er forsvinnende liten.

I stedet for bacon smaker det pølser. Og da vil vi, for å være ærlige, heller spise pølse med sennep og en ordentlig potetsalat, enn å spise en potetsalat som smaker pølse med sennep.

- Sennepsideen er god, men jeg ville heller tatt noen gode skjeer sennep og pimpet opp en vanlig potetsalat, så jeg slapp pølsesmaken.

Hovedingredienser: Potet (58%), sennep (10%), løk (9%), rapsolje, agurk, vann, bacon (3%), sukker, eddik, salt, sitronkonsentrat og sukker.

Flere av potetsalatene, inkludert denne, inneholder bestrålt krydder. Det høres kanskje farlig ut, men målet er å gjøre maten din tryggere.

Denja Sommerens friske potetsalat med strimlet frisk agurk

Sommerens friske potetsalat koster 39,90 kroner for 420 gram på Meny. Foto: ELISABETH DALSEG
Sommerens friske potetsalat koster 39,90 kroner for 420 gram på Meny. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Sommerens friske potetsalat har lånt smaksbilde fra en annen sommersalatfavoritt: Tzatziki. Om den greske yoghurt- og agurksalaten og den klassiske majonesbaserte potetsalaten skulle fått et kjærlighetsbarn, ville det nok sett ut og smakt omtrent som denne.

Sommerens friske? Ja. Dette var overraskende friskt og godt! Tilbehør som får oss til å tenke på annen god mat vi har lyst å servere til, har gjort noe riktig.

Det skal være godt, men ikke for dominerende. Og samtalen dreier seg raskt over på grillet laks eller annen fisk, reker eller svinekjøtt, alt råvarer vi er glad i å grille, som vi ville servert denne potetsalaten til.

Her må vi notere at det var de som utviste minst entusiasme for kategorien potetsalat som satt mest pris på denne, men den ble godt mottatt, også av dem som i utgangspunktet lot seg trekke mer mot potetsalatene med grill- og bearnaisesmak.

Flate potetskiver gjør den også hakket med spennende å servere, det ser penere ut på tallerkenen, det blir rett og slett litt mer fest.

Hovedingredienser: Potet (56%), rapsolje, vann, yoghurt (10%), slangeagurk (19%), eggeplomme, maisstivelse, eple (4%), krydder, sukker, sennep, hvitløk, eddik.

Slik testet vi:

Dinsides journalister smaker seg jevnlig gjennom dagligvarenyheter. Denne gangen har vi sett på ulikt tilbehør til grillmat som vi kommer til å presentere fremover.

Se Dinsides test av de nye kålsalatene, eller coleslaw, om du vil

Dette er en ren smakstest, vi har ikke tatt hensyn til hverken pris eller næringsinnhold når vi har fastsatt terningkast. Vi opplyser om prisen, men tar forbehold om endringer eller feilprising i butikk.

Der produktene er ulike er de vurdert opp mot det pakken lover at de skal være. Det vil si at svært ulike produkter som kan være vanskelig å sammenligne fint kan få samme karakter.

Vi har listet opp hovedingrediensene slik de er oppgitt på pakken, slik at du skal få en bedre pekepinn på ulik sammensetning, men ikke alle konserveringsmidler og stabilisatorer. For en fullstendig innholdsfortegnelse må du se pakken.

Utvalget er basert på det vi har fått fatt i hos de store dagligvarekjedene i Oslo uke 24.

Har du funnet andre varianter? Del gjerne hva du synes om dem i debatten!