<b>DAMPOVNER:</b> Alle disse er blant de beste. Testen fra Stiftung Warentest viser blant annet at de rimeligere bordmodellene absolutt kan hevde seg hva gjelder matresultatet. Foto: Produsentene/DinSide
DAMPOVNER: Alle disse er blant de beste. Testen fra Stiftung Warentest viser blant annet at de rimeligere bordmodellene absolutt kan hevde seg hva gjelder matresultatet. Foto: Produsentene/DinSideVis mer

Test av dampovner

Dampovn for innbygging er dyrt. Men maten blir like bra i en billigere bordmodell.

Det tyske forbrukermagasinet Stiftung Warentest har testet til sammen 20 dampovner: 11 bordmodeller og ni innbyggingsmodeller. Konklusjonen er klar: Du trenger ikke blakke deg for å lage god mat med damp.

– Du kan få gode modeller fra 46 euro, skriver Stiftung Warentest.

46 euro tilsvarer 352 norske kroner med dagens valutakurser.

Testen og testresultatene kan leses i sin helhet hos Stiftung Warentest på nett. Forbrukermagasinet er kun på tysk, og det tilkommer en avgift for å få tilgang til hele testen. Det er mulig å abonnere på bladet, enten online eller papirutgaven.

Trenger du egentlig dampovn?

Ankepunktene: Plass og penger

Dampovner er på vei inn i mange norske kjøkken. Ved tilbereding i dampovn holder maten seg saftig, fordi den ikke tørker ut under steking, og den bevarer vitaminer og mineraler. Det er også mye sunnere enn konvensjonell steking, fordi det er unødvendig å tilsette fett ved tilberedning.

Ankepunktene for mange hva gjelder innkjøp av dampovn, er prisen og plassen. Det er relativt kostbart med en dampovn for innbygging. I tillegg krever den plass. Du kan riktignok få kombinert steke- og dampovn, men dette øker prisen enda mer ved innkjøp, og det er ikke sikkert at den gir deg det volumet du trenger på en ovn; dampovnen er mindre i innvendig volum enn en konvensjonell stekeovn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Damovn

Har du, eller har du lyst på dampovn? (Avsluttet)
Har ikke, men ønsker meg en innbygningsovn(41%) 744
Ja, jeg har en innbygningsmodell(27%) 488
Har ikke, men ønsker meg en bordmodell(14%) 251
Har ikke, vil heller ikke ha(7%) 133
Ja, jeg har en bordmodell(6%) 103
Vet ikke(5%) 94
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Løsningen kan da være en frittstående dampkoker. Den er rimeligere i innkjøp, og den kan settes unna i et kjøkkenskap når du ikke bruker den, eller du kan ha den stående på kjøkkenbenken.

Og ifølge den ferske testen fra Stiftung Warentest, holder også de rimeligere bordmodellene mål hva gjelder matresultatet.

Disse er best

Stiftung Warentest har altså testet 11 bordmodeller fra 30 til 150 euro (fra 230 til 1.150 norske kroner, pris i Tyskland), og ni innbyggingsmodeller fra 970 til 1.710 euro (fra 7.425 til 13.090 norske kroner, pris i Tyskland).

Konklusjonen er: Rimeligere bordmodeller kan holde ganske godt tritt med innebygde modeller.

Alle de 20 dampovnene som er testet, koker bra, men sammenlagtresultatene varierer fra bra til tilstrekkelig. I noen tilfeller går det i stå med håndteringen, eksempelvis varme håndtak.

Bordmodellene: Du kan stable fra to til tre dampkurver over hverandre, slik at di kan tilbedere eksempelvis grønnsaker, poteter og fisk samtidig. Seks produkter får karakteren bra, de øvrige skårer enten tilfredsstillende eller tilstrekkelig. Stiftung Warentest anbefaler Braun FS20 for mindre familier, og Severin DG 2428, Gastroback Design dampkoker/steamer og Philips HD 9140/9 for større familier. Philips HD 9140 koster eksempelvis 599 kroner hos flust.no. Braun FS20 - også kjent som MultiGourmet, er ikke i produksjon, men vi finner brukte eksemplarer til salgs på Finn.no til 300 kroner. Reservedeler og utstyr er fremdeles tilgjengelig vis Braun.no

Innbyggingsovnene: De beste innbyggingsovnene i testen er Bosch HBC24D553 og de tilsvarende produktene fra Neff og Siemens. Av de produktene du kanskje ikke først og fremst velger, er AEG KS7415001M og Küppersbusch EDG 6400.1E; de koker til karakteren bra, men hånderingen holder kun til karakteren tilstrekkelig. Ankepunktet her er de horisontale vannbeholderne som knapt lar seg bære uten å søle, fordi dekslene ikke lar seg lukke godt nok igjen. Sistnevnte var også den dyreste dampovnen i testen. Bosch-ovnen HBC24D553 koster eksempelvis 8.495 kroner hos Elkjøp nå.

Testen og testresultatene kan leses i sin helhet hos Stiftung Warentest på nett.