Det startet bra, men fortsettelsen var ikke like vellykket. Foto: Elisabeth Dalseg
Det startet bra, men fortsettelsen var ikke like vellykket. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Test av cake pops-form fra Lekué og cake pops-jern fra Cacas

Vi har testet utstyret som skal gjøre det enklere å lage kaker på pinne.

Hele Norge baker, og bakedillene synes ikke å ha noen ende. Vi har tidligere testet utstyret som skulle gjøre det lettere å lage makroner (fantastisk!) og whoopie pies (ingen stor suksess) og belgiske vaffelformer (populært).

LES OGSÅ:

Cake pops, eller kaker på pinne om du vil, er opprinnelig en smart måte å gjenbruke - og dele kakerester på. Her kan man mette mormor og de åtte ungene på ett (stort) kakestykke.

Klassiske cake pops lager du av et gammelt kakestykke eller tre, som kanskje er litt tørt. Skrap av smørkremen, smuldre opp kaken, bland det hele sammen til en fast deig, trill ut små kuler som festes på en pinne og dyppes i sjokolade.

I bake- og kjøkkenutstyrsbutikker finner du utstyret som skal gjøre det lettere å lykkes med cake pops.

Vi har testet, og er ikke enig.

Det er vanskeligere å få det til, og det smaker ikke like godt.

Bakeglad? Sjekk spagettitrikset

Cake pops-form fra Lekué

Silikon sniker seg inn over alt på kjøkkenet, og en av de fremste produsentene er Lekué. Cake pops-settet fra Lekué består av en todelt form i silikon, og tilhørende pinner i plast.

Konseptet er litt annerledes, men det ser likt ut. Her steker du runde kakekuler i formen, og så trekker du dem med sjokolade. Hakket sunnere enn den konfektlignende originalen.

Her kan du se resultatet:

Settet fra Lekué består av to silikonformer og tilhørende pinner til 18 kaker. Foto: Elisabeth Dalseg
Ferdig røre has i formene. Vi brukte en Decomax, men du kan fint bruke en sprøytepose eller en teskje. Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth Dalseg
Lokket festes på før kakene går i ovnen. Foto: Elisabeth Dalseg
I løpet av 20 minutter skal kakene heves i perfekte runde former, om alt går etter planen. Foto: Elisabeth Dalseg
Nesten rundt, men med litt støpeform på siden. Det kan vi jo bare skjære av. Foto: Elisabeth Dalseg
.. men når vi prøver å få ut kakene, går det dårligere. De sitter fast i bunn. Både når vi fulgte bruksanvisningen og stekte i usmurt form - og når vi smurte formen med formfett. Foto: Elisabeth Dalseg
Det hjalp litt men ikke mye å smøre formen med formfett. Foto: Elisabeth Dalseg
Støpekanten fjerner vi enkelt med hendene, og silikonformen egner seg fint for å la kulene hvile mens vi fester pinnen med litt smeltet sjokolade. Foto: Elisabeth Dalseg
Formen skal også fungere som et stativ for pop cakesene når de er dyppet i sjokolade, og skal tørke. Det går imidlertid ikke like bra. Pinnene står ikke støtt, og vi kan glemme å flytte denne over i kjøleskapet slik at de får stivne - til det er formen alt for myk. Foto: Elisabeth Dalseg
I stedet for kan du stikke pinnene ned i en isoporbit - eller bare sette dem ned i et glass. Alternativt, funker det også fint å sette dem på hodet i en konfektform. Foto: Elisabeth Dalseg

Det var flere ting som gikk galt her. Vi fulgte oppskriften og fremgangsmåten som fulgte med - og det første som gikk galt var at kakekulene satt fast i formen. (Glimrende utgangspunkt for å lage cake pops på originalmåten, forøvrig - vi smuldret opp alle de mislykkete og blandet med Philadelphiaost, og rullet ut kuler.)

Vi prøvde igjen, og smurte formene. Det hjalp litt, men det ble fortsatt ikke helt vellykket.

Kliss-klass - pinnene sto ikke støtt i formen, dessverre. Foto: Elisabeth Dalseg
Kliss-klass - pinnene sto ikke støtt i formen, dessverre. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Så skulle pinnene festes. Vi benyttet gamlemåten, og brukte litt sjokolade for at pinnen skulle sitte fast i kulen, slik at vi kan få trukket den med sjokolade, uten å miste den i kakeblandingen. Formen var perfekt hvilested i kjøleskapet mens sjokoladen stivnet.

Så til den biten som er litt mer kronglete. Kakekulen skal dyppes i smeltet sjokolade, det skal renne av - og så skal den settes opp for å tørke. Til dette skulle vi bruke formen, men den viste seg dessverre å ikke være stabilt nok. Pinnene skled, og klistret seg borti hverandre.

Og da vi prøvde å løfte opp formen for å sette cake popsene til avkjøling i kjøleskapet, gikk det skikkelig galt.

Pinnene satt også langt dårligere enn vi er vant til når vi lager cake pops på gamlemåten. Kulene falt av da de skulle trekkes med sjokolade (og de skled nedover pinnen når de skulle spises).

Denne likte vi: Smart kakedeler fra Zenker

Cake pops-jern fra Cacas

Sjokoladen ville ikke sitte ordentlig på pinnen - eller i cake popsene som var stekt, ikke rullet. Det blir derfor litt (mer) sølete å spise enn vi skulle ønske. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Sjokoladen ville ikke sitte ordentlig på pinnen - eller i cake popsene som var stekt, ikke rullet. Det blir derfor litt (mer) sølete å spise enn vi skulle ønske. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Det finnes også flere cake pops-jern på markedet, og vi har fått låne et fra Cacas. Såvidt vi kan se er dette nesten identisk med cake pops-jern fra for eksempel Christiania Glasmagasin.

Med cake pops-jernet kan du lage kakekuler på samme måte som du steker vafler. Og den biten fungerer strålende: Smør jernet, plugg det i, vent til den grønne lampen lyser, ha i røren, stek i fem-ti minutter, og voila. Perfekte, kulerunde kakekuler.

Ok, vi kan se støpekanten her også, men det skal jo dekkes av sjokolade. Og imperfeksjoner skjules fint med kakepynt.

Problemet var imidlertid det samme her som med kulene fra Lekué. Det å dyppe pinnen i sjokolade for å få feste i kulen, synes ikke å virke godt nok. Kulene falt av i den smeltede sjokoladen, og når vi spiste, skled de nedover pinnen.

Det blir sølete nok når det serveres i voksenselskap, og vi ser for oss en smulebonanza i stort familieselskap med kakemonser i alle aldre.

Jernet fra Cacas lager 12 cake pops om gangen. Foto: Elisabeth Dalseg
Vi smurte jernet lett med formfett, etter anvisning. Foto: Elisabeth Dalseg
Jernet er fylt opp og klart til å steke ... Foto: Elisabeth Dalseg
Det har ikke så mye å si for funksjonen, men vi likte at jernet smilte til oss. Foto: Elisabeth Dalseg
Fiks ferdig, perfekt runde kakekuler. Foto: Elisabeth Dalseg
Til venstre fra Lekué, til høyre fra cacas, og i front: hjemmerullete. Foto: Elisabeth Dalseg
Støpekanter og skjønnhetsflekker skjuler man fint med sjokoladetrekk og pynt. Foto: Elisabeth Dalseg

Konklusjon

Vi heier alltid på kjøkkenutstyr som får oss til å fremstå som langt bedre på kjøkkenet enn vi egentlig er. Da får det heller være at noen av produktene for noen vil ende som skapfyll. Gode redskaper er gull verdt, så får det heller være opp til hver enkelt å velge hvilke man trenger.

Men dette cakepoputstyret gjør hverken jobben enklere, eller resultatet bedre - i litt varierende grad. Alle som fikk smake var skjønt enige om at de konfektlignende originalene (her brukte vi de mislykkete kakekulene, blandet med kremost) var ekstremt mye bedre. De var også lettere å spise og smulet mindre enn de stekte alternativene.

Ønsker du å gå for én av variantene, ville vi gått for cake pops-jernet fra Cacas. (Det finnes også lignende fra andre merker.) Enklere, kjappere - og bedre resultat.

Men du trenger det ikke. Det blir mye, mye bedre om du ruller ut kulene selv.

Vi lander derfor på lave terningkast denne gangen:

Testresultat

Lekué cake pops-former

Alle kakene blir like store, tar liten plass i skuffen.

Kakene sitter fast og smuldrer opp, ustødig som stativ.

Testresultat

Cacas cake pop-jern

Får like store kuler, får fin form, effektivt å lage selve kulene.

Kulene sitter ikke så godt på pinnen, smaker ikke like godt som originalen.