<b>TEST AV BESKJÆRINGSSAKSER:</b> Testfakta har testet åtte beskjæringssakser/ hagesakser. Det er store kvalitetsforskjeller. Foto: colourbox.com
TEST AV BESKJÆRINGSSAKSER: Testfakta har testet åtte beskjæringssakser/ hagesakser. Det er store kvalitetsforskjeller. Foto: colourbox.comVis mer

Test av beskjæringssakser

Felco, Gardena og ARS har de beste beskjæringssaksene, mens Jula og Clas Ohlsson kommer dårligst ut.

Det svenske forbrukermagasinet Testfakta har testet beskjæringssakser (sekatører) med sideskjær. Testen er gjennomført av Svensk Maskinprovning, SMP, for Testfakta.

Du kan lese hele testen og se alle testresultatene på Testfakta.se

Test av åtte beskjæringssakser (sekatører)

Testfakta har testet åtte beskjæringssakser, eller sekatører om du heller kaller det det - med sideskjær. Det finnes også beskjæringssakser med motskjær. Saksene med motskjær egner seg best til kutting av tørre kvister, mens saksene med sideskjær egner seg godt til beskjæring av friske greisen, som eksempelvis til beskjæring av frukttrær. Med sideskjær kommer du til nærmere stammen, enn du gjør med en beskjæringssaks med motskjær.

Gardena beskjæringssaks er en av de beste i testen. Foto: Gardena
Gardena beskjæringssaks er en av de beste i testen. Foto: Gardena Vis mer


Laboratorietest og praktisk bruk

Beskjæringssaksene har gått gjennom flere tester, de er testet i laboratorium og i tillegg er de testet i praktisk bruk av et brukerpanel. Alle saksene er også testet av det som vel kan sies å være en mer profesjonell bruker; en ansatt ved Alnarps Landbruksuniversitet. Ifølge Testfakta skal det være bra samsvar mellom paneltesten og resultatene fra laboratorietesten hva gjelder snittflater, trykkraft og hvor tykke grener saksen greier å klippe.

Testfakta har karaktersatt alle beskjæringssaksene med en karakter fra 1 til 5, hvor 5 er best. Alle saksene har fått delkarakterer på klippeffektivitet, snittflater, klemrisiko og håndterbarhet og innstillinger og vedlikehold. Alle disse delene teller for 30 prosent av karakteren hver, med unntak av innstillinger og vedlikehold som står for 10 prosent av totalkarakteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Best i test

Ingen av saksene oppnår toppkarakter, men det er tre som utmerker seg som mye bedre enn de andre: Felco 6 kåres til testvinner, med en totalkarakter på 4,3 poeng. Bekjæringssaksene fra Gardena (premium beskjæringssaks BP30) og ARS (ARS VS-8Z) får gode skussmål og blir betegnet som veldig bra, begge med totalkarakteren 4,2 poeng.

Av disse er Gardenas beskjæringssaks det beste kjøpet, om man også tar prisen med i bildet.

Julas beskjæringssaks kommer ut som dårligst i Testfaktas test. Foto: Jula
Julas beskjæringssaks kommer ut som dårligst i Testfaktas test. Foto: Jula Vis mer


De dårligste beskjæringssaksene

I den andre enden av karakterista finne vi billig-variantene. Beskjæringssaksene fra Clas Ohlson (Cocraft 40-7295 ) og Jula (art. nr. 702081) er testens billigste, men også de som får dårligst skussmål. Begge ender med 2,8 poeng, og for Julas del er det ekstra ille, ettersom håndtaket knakk i to testsituasjoner, og det var derfor ikke mulig for testfakta å gjennomføre testen.