TEST: Audiovector Ki3 Super Discreet

Danske Audiovector flytter stereoanlegget inn i høyttalerne.

Audiovector Ki3 Super Discreet er ikke så trådløs som dette produktbildet fra produsenten kan gi inntrykk av. En liten tilkoblingsenhet henter strøm fra stikkontakten og signaler fra din valgte musikkilde, og sender begge deler til de to høyttalerne via en høyttalerkabel.  Foto: Audiovector
Audiovector Ki3 Super Discreet er ikke så trådløs som dette produktbildet fra produsenten kan gi inntrykk av. En liten tilkoblingsenhet henter strøm fra stikkontakten og signaler fra din valgte musikkilde, og sender begge deler til de to høyttalerne via en høyttalerkabel. Foto: Audiovector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I «det moderne hjemmet» skal det være rene overflater og minst mulig tjafs i krokene. Det skal være musikk i huset, men den skal visst helst gå i ett med tapetet.

LES OGSÅ:

Da kommer det gode, gamle stereoanlegget til kort. Det blir for mye bokser og ledninger.

I stedet velger mange kompakte musikkbokser fra leverandører som Bowers & Wilkins, Logitech, Sonos og Geneva. De kan gi forbløffende god lyd, men det er ikke til å komme fra at et godt stereoanlegg med frittstående høyttalere tegner opp lydbildet i en helt annen skala, og med en annen realisme.

De siste åra har derfor stadig flere produsenter forsøkt å kombinere de to konseptene.

Løsningen ligger i at forsterker, signalbehandling og aktive delefiltre bygges inn i høyttalerne, slik at man i prinsippet bare trenger et par høyttalere og en smarttelefon eller nettbrett for å ha et fullverdig musikkanlegg.

Den engelske high end-produsenten Meridian har hatt slike løsninger i en årrekke, og de siste par åra har vi sett tilvarende fra blant andre skotske Linn, tyske Avantgarde og danske Dynaudio.

Diskret danske

Nå også fra et annet dansk selskap, kvalitetsprodusenten Audiovector, med sin Discreet-serie.

Discreet-teknologien leveres til mange av selskapets eksisterende modeller, fra stativhøyttaleren Ki1 Super til 14000 kroner, til den gulvstående Si3 Avantgarde Arreté, en high end-modell til 95000 kroner.

Ki3 Super, som jeg har testet, er den rimeligste gulvstående høyttaleren i serien, med en prislapp på 23.000 kroner.

En liten "hub" tar i mot trådløs og kablet lyd, og sender denne digitalt videre til høyttalerne via et par høyttalerkabler. Foto: Audiovector
En liten "hub" tar i mot trådløs og kablet lyd, og sender denne digitalt videre til høyttalerne via et par høyttalerkabler. Foto: Audiovector Vis mer

På den store hi-fi-messa i München i 2012 hadde prototypen antenne på baksida, noe som skapte en forventning om en løsning med overføring av lyd via wifi.

Prototypen på Audiovectors nye konsept, da med wifi-antenne, ble vist på hi-fi-messa i München i 2012. Foto: Jan Omdahl
Prototypen på Audiovectors nye konsept, da med wifi-antenne, ble vist på hi-fi-messa i München i 2012. Foto: Jan Omdahl Vis mer


Men i motsetning til blant andre Dynaudio har Audiovector valgt å overføre lyden via kabel. Du kan fortsatt strømme trådløst fra din mobil eller nettbrett via Bluetooth, men signalet skal innom en liten «hub», en ganske billig utseende plastboks som tjener flere funksjoner.

Den har systemets eneste strømtilkobling, to optiske digitale innganger, en koaksial digital inngang og en analog stereoinngang med tilhørende omformer som digitaliserer signalet, mottaker for Bluetooth-signaler fra smarttelefoner og nettbrett, og subwooferutgang. Det digitale signalet sendes videre med en slank høyttalerkabel som også leder 24 volt spenning til høyttalerne. At signalet holdes i det digitale domenet helt fram til høyttalerelementene, redusererer støy og forvrengning, og gir bedre kontroll med lyden.

I den mannsdominerte hi-fi-bransjen hører man av og til det noe sjåvinistisket uttrykket «WAF» - Wife Acceptance Factor. En høyttaler det er gode muligheter for at ektefellen vil akseptere at man bringer inn i hjemmet, vil ganske enkelt ha høy WAF.

Og i den sammenheng vil jeg tro at Ki3 Super vil ha en skyhøy WAF-faktor. Den er ganske liten og slank, elegant, og velger du modellen i hvitt glir den fint inn i de fleste rom.

Leverer over evne

Lydmessig er førsteinntrykket en høyttaler som bokser over sin vektklasse. Alle innkommende signaler oppsamles til 24 bit 96 kHz oppløsning, og med egne forsterkere til hvert høyttalerelement, og signalprosessering og digitalt delefilter tilpasset hvert elements egenskaper og arbeidsforhold i kabinettet, gjør teknologien sitt ytterste for å utnytte potensialet i høyttalerkonstruksjonen.

På en del parametre leverer konstruktør Ole Klifoths skreddersøm over evne i forhold til hva man kan forvente i denne størrelses- og prisklassen.

Forforsterker, effektforsterker og digital-analog-omformer sitter på ett kort. Foto: Audiovector
Forforsterker, effektforsterker og digital-analog-omformer sitter på ett kort. Foto: Audiovector Vis mer

Den låter oppløst og luftig, med solid kontroll. Omtrent som en god stativhøyttaler, bare med større rekkevidde nedover i registeret. Ki3 Super kan spille ganske høyt, men på høye volumer får den litt åndenød, særlig i den dype bassen. Dette er altså ikke en partyhøyttaler, eller en høyttaler som flytter kirkeorgelet mer troverdig inn i stua. Den er også bedre på oppløsthet og luft i diskanten enn på rik kroppslighet i mellomtonen.

Men dette er ikke Discreet-konseptets feil, det er rett og slett en konsekvens av størrelse og kvalitet på kabinett og elementer.

Blåtann

Tilkobling av smarttelefon og nettbrett via Bluetooth går på null komma svisj. Bluetooth-løsningen støtter aptX-kodeken, som gir bedre lydkvalitet enn tradisjonell Bluetooth. Denne støttes av mobilprodusenter som Samsung, Sony, HTC og Motorola, men dessverre ikke av Apple.

Det er litt synd at man ikke har valgt en løsning som tillater strømming av ukomprimert og høyoppløst lyd.

Digitalomformeren gjør likevel en såvidt god jobb med oppsampling av signaler fra min iPhone at det er vanskelig å høre forskjell på et ukomprimert CD-signal fra nettverksspilleren og Bluetooth-signalet fra telefonen. Til det trenger man kanskje, og ironisk nok, en enda bedre høyttaler, eller muligens enda bedre ører enn mine. For noen vil det uansett være et minus at Bluetooth er eneste trådløse mulighet. Informasjon som er tatt vekk fra et komprimert lydsignal, er og blir borte.

Heldigitalt

Står optimal lydkvalitet i høysetet, kobler man enten til en Airport Express fra Apple og sender ukomprimert lyd til den via wifi, eller man kobler en annen lydkilde med kabel til huben. Det kan være en CD- eller Blu-ray-spiller, en nettverksspiller, eller til og med en platespiller, skjønt det er lite ved dette oppsettet som appellerer til den analoge entusiasmen.

Som digitalt musikksystem fyller Audicevtor KI3 Signature Discreet stua med lyd på en måte man ikke opplever fra selv de største og mest påkostede kompaktsystemene - kanskje med unntak av i bassen. Så koster det også en del mer, men for det som i praksis er et komplett stereoanlegg er faktisk ikke inngangsbilletten avskrekkende høy.

Andre alternativer får du her!

Testresultat

Audiovector Ki3 Super Discreet

Terningkast

Plassbesparende og elegant. Høy lydkvalitet.

Oppsampling av Bluetooth-signal gir overraskede god lyd.

Ikke støtte for ukomprimert og høyoppløst trådløs lydoverføring uten tredjepartsløsning som Apples Airport Express. Sliter i den dypeste bassen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!