TEST: 42" LG plasma

At det er stilig med en ekte flatTV er de aller fleste enig i. Dessverre har prisnivået gjort moroa uaktuell for de vanlige lønnsmottagerne. Heldigvis er LGs helt nye 42-tommers plasmamodell satt til en overkommelig pris.

Bilde i bilde: DVD & MTV
Bilde i bilde: DVD & MTV Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Vi var spente på denne modellen, og mye skyldes selvfølgelig prisen. Vi fikk vår testmodell fra Displaynet.no som selger den for under 25.000 kroner. Ikke gratis med andre ord, men per dags dato er det ingentig å si på denne prissettingen.

Dette kan definitivt bli allmuens inngangsbillett til plasma-verdenen. Spørsmålet nå er om massemarkedet biter på kroken LG har lagt ut. Vi tror oddsene er gode.

Hva har de spart på?

For å holde prisen så lav som mulig, har LG selvsagt gjort noen knep.

For det første må du kjøpe TV-fot eller veggfeste i tillegg, og selv om TVen riktignok har høyttalerutganger, blir den levert uten høyttalere. Som et midtpunkt i hjemmekinoanlegget blir nok ikke høyttalerne det store savnet. Her vil lyden gå gjennom stereoanlegget uansett.

TEST: 42" LG plasma


Et viktigere poeng er at prisen ikke inkluderer TV-tuner.

For å se på TV må du med andre ord kjøre TV-signalene via din gamle VHS-spiller, din nye DVD-opptaker, eller via din digitaldekoder. Minuset med å bruke en gammel videospiller for å få TV-bilder, er at billedkvaliteten ikke blir helt optimal. Men kanskje enda viktigere: Du vil ikke få tekst-TV, og for ivrige sofazappere kan dette bli et savn.

Det kanskje beste alternativet blir derfor å kjøpe LGs egen TV-tuner av typen ”piggy back”. Vi gjør oppmerksom på at vi ikke testet denne, men du finner bilde av den i bildespesialen vår. Selv kjørte vi våre TV-signaler direkte fra videoen.

Den originale ”piggy backen” skal festes direkte på veggfestet, og gir bildesignaler og tekst-TV via TVens vanlige fjernkontroll. Av spesifikasjonene ser vi imidlertid at den kun har 128 siders minne på tekst-TVen, det er ikke spesielt mye å skryte av i dag.

Men hva får du?

TEST: 42" LG plasma


For dine 25 høvdinger får du en ny 42-tommers skjerm av 2004-årgang. Dette er altså ingen førstegenerasjons plasma på billigsalg, men en helt ny modell. Da utviklingen har vært stor, er dette et viktig poeng.

Vi noterer også i margen at LG skryter av at skjermen har en levetid på 60.000 timer. Har du TVen på i syv timer hver eneste dag, holder med andre ord skjermen i godt over 20 år, og innen den tid har du antagelig en helt annen TV uansett.

Utseendemessig går denne LG-modellen rett inn i kategorien slank og lekker, uten å havne i designklassen. Vår skjerm var i sølv-utførelse, og vil antagelig gi - i likhet med de andre test-TVene – de fleste stuer et velfortjent løft. Den medfølgende fjernkontrollen har god respons og ga også et godt inntrykk. Den er imidlertid ikke programmerbar eller bakgrunnbelyst.

Vi noterer videre at alle tilkoplingene her må gjøres på baksiden av TVen. Selv setter vi mest pris på TVer med egen medieboks, da dette gjør det langt enklere å kople eksternt utstyr til og fra.

Installering og montering

TEST: 42" LG plasma


Verken den medfølgende bruksanvisningen eller TVens menyer er på norsk eller skandinavisk, her er det altså kun engelsk som gjelder for oss nordboere. Heldigvis er bruksanvisningen god og on-screen menyene av det lettforståelige slaget.

Siden vi kjørte våre TV-signaler gjennom vår gamle videospiller, var det ikke noe tema å søke etter kanalene. Her var det bare å trykke seg fram til videokanalen på TVen, og bruke videoens fjernkontroll.

Det er utallige tilkoplinger på undersiden, men legg merke til at det ikke er noen scart-innganger. Dermed er det komponentinngangen som brukes ved DVD-avspilling, og vanlige komposittkabler som brukes til videoen. Dette er momenter som gjør at vi definitivt ville investert i LGs originale ”piggy back”-tuner. Den har nemlig to scartinnganger, hvorav en med RGB.

Men hvordan var bildekvaliteten på folkeplasmaen?

Trykk her for å se hvordan LGen virker til DVD og PC-bruk