Terrassebord - ikke bare i tre

Det er mye å velge mellom når du skal bygge terrasse. Her er noen av alternativene

Varmebehandlet tre får nye egenskaper og farge. Foto: Produsenten
Varmebehandlet tre får nye egenskaper og farge. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger bare ett valg når du skal bygge terrasse. Før var det en selvfølge med grønnaktig, trykkimpregnert trevirke, presset fullt av giftstoffer som holdt råten unna. I dag er det nye regler og nye teknikker som har bragt fram materialer med bedre bruksegenskaper.

Det er fremdeles et alternativ å bruke trykkimpregnert treverk, men impregneringen er ikke lenger så giftig (krom og arsen er ikke lenger lov å bruke), og holdbarheten er ikke alltid like god som tidligere. Fordelen med treverk er først og fremst prisen, du får terrassebord til under sju kroner per løpemeter i de billigste trelastutsalgene.

Men skal du ha noe som er mer stabilt og krever vesentlig mindre vedlikehold, da må du over på andre materialer.

Treterrasse? Da trenger du disse redskapene

Nye behandlingsmetoder

Varmebehandling gir treverket nye egenskaper og økt motstandskraft mot råte. Treet varmes opp i spesialovner med overopphetet vanndamp til mellom 165 og 210 grader. Dette tar to til tre dager og forandrer både struktur og farge. Treverket blir mørkere, kvae og harpiks forsvinner, det blir mer formstabilt og får bedre isoleringsevne.

Hva er best: Olje eller beis?

Kebonering er en annen prosess som bruker bioavfall fra sukkerproduksjon som impregnering. Treet behandles både under varme og trykk. Celleveggene i tresorter som furu og lønn endrer struktur, og blir mer likt edlere tresorter som teak og merbau både i utseende og i egenskaper.

Terrassebord fra Kebony. Foto: Produsenten
Terrassebord fra Kebony. Foto: Produsenten Vis mer


Komposittmaterialer

Men det går også an å bruke treverk på en helt annen måte. Da snakker vi om komposittmaterialer hvor trefiber er en av ingrediensene. Sammenlignet med impregnert trevirke er trekompositt mer miljøvennlig, tåler fukt bedre, slår seg ikke og sprekker ikke som tre.

Det er flere amerikanske produsenter som har framstilt slike produkter i over 30 år. Egenskapene varierer med prisene, og man må regne med en pris som er mange ganger høyere enn vanlig impregnert trevirke. 5-600 kroner kvadratmeteren er typisk prisnivå.

Fiberon Horizon terrassebord. Foto: Produsenten
Fiberon Horizon terrassebord. Foto: Produsenten Vis mer


Fordelen med slike produkter er at de ikke råtner, og heller ikke fliser seg opp slik som tre. Dermed er de mer komfortable i bruk, særlig for bare føtter.

Det finnes både massive og hule konstruksjoner, hvilke som er best egnet diskuteres, men belastningen kan være høyere på massive varianter. De hule er som regel billigere.

DD-bordet, i massiv kompositt med monteringsprofiler. Foto: Produsenten
DD-bordet, i massiv kompositt med monteringsprofiler. Foto: Produsenten Vis mer


Monteringsvennlig

Samtidig som selve materialet gjøres mer bruksvennlig og holdbart, gir den større strukturelle stabiliteten nye muligheter for enklere montering.

Boardwalk, med  riller og naturlig overflate på hver sin side. Foto: Produsenten
Boardwalk, med riller og naturlig overflate på hver sin side. Foto: Produsenten Vis mer


Bordene får langsgående profiler hvor du skyver inn monteringselementer. Dermed er det bare å skru festene ned i bjelkelaget under, og avstanden blir perfekt.

Boardwalk, monteringsdetalj. Foto: Produsenten
Boardwalk, monteringsdetalj. Foto: Produsenten Vis mer


Vedlikehold

Oljing, beising og lakkering er ikke lenger noe tema når man bruker slike materialer. Men rengjøring vi man ikke slippe unna. Som regel klarer det seg med spyling og eventuell vasking i spesielle tilfeller.

Men egentlig vedlikehold slipper man.

Oppgradering?

Hvor lenge en tradisjonell terrassekonstruksjon holder er avhengig av underlagsarbeidet og materialvalg. Vår egen terrasse ble fundamentert på sand med 2"x4" på høykant. Den ble bygget i to etapper, med en utvidelse etter første byggetrinn. I første trinn ble det brukt tre mm neoprene gummiduk under tverliggerne, i andre trinn ble det brukt fiberduk.

Med årlig rens og oljing har den klart seg fint i 18 år, uten tegn til råte eller andre svekkelser, bortsett fra en og annen sprekk i overflaten. Men den ser ikke ut som ny, blomsterstøv, fuglemøkk og annet fra naturens rause hånd setter sitt preg og lar seg ikke fjerne.

Bygget basseng i hagen

Fordelen med de nye materialene er at utseendet endrer seg mindre etter som årene går, men andre vil sette pris på å se en naturlig aldringsprosess.

De nye materialene har lang garantitid, treverk har ikke så mye å stille opp der, siden det er fullstendig prisgitt vedlikeholdsarbeidet som blir gjort.

Leverandører:

Interplywood, TerrasseSpesialisten, Kebony, Termokoksne

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!