Terrasse? Da trenger du disse!

Mange kjenner til dem, gjør du?

<b>GJØR TERRASSESTELLET TIL EN LEK:</b> Med dette verktøyet, går det vårlige terrassestellet som en lek. Foto: Brynjulf Blix
GJØR TERRASSESTELLET TIL EN LEK: Med dette verktøyet, går det vårlige terrassestellet som en lek. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En terrasse, spesielt de av tre, trenger stell for å holde seg innbydende. Det er ikke bare vær og vind, men alt dette drar med seg som har en lei tendens til å bli liggende igjen på terrassen. Pollen om våren, jord, sand og leire i hele sesongen, blomster og blader, fuglemøkk - terrassen lever et hardt liv.

Hver vår har vi som har terrasse av tre et fast rituale, som består i å rense terrassen og så olje den etterpå. Noen velger å beise, de færreste velger en overflatebehandling som skjuler strukturen i treet, siden slitasjen blir mer synlig da.

Men hva er den mest effektive måten å få klargjort terrassen på?

Les også: Vårens billigste terrase

Kjemi og fysikk

Har du en terrasse som ikke er oppå annen bygning ligger du flere hestelengder foran med tanke på søl og gris. Vår terrasse av trykkimregnerte bord ligger på bakken, og er vel det som man andre steder i verden kaller en "patio". Da er det ingen hensyn å ta og du kan herje fritt med alt du trenger av væsker i prosessen.

Nøkkelordet er SKAFT. Det gjør alt både raskere og mindre slitsomt.

Først smører vi på terrasserens. Stoffet helles i en bøtte, og vi bruker et kosteskaft med påmontert svamp. Vi laget denne selv, ved å bore et passende hull i en treplate og lime på en bil-vaskesvamp med en god porsjon seigt og godt smeltelim. Det har holdt i flere år.

Svamp på skaft gjør jobben enklere Foto: Brynjulf Blix
Svamp på skaft gjør jobben enklere Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Så er det bare å dyppe enden med svampen ned i bøtta og fordele stoffet utover terrassen.

Etter at stoffet har virket i henhold til instruksene på kannen er det tid for å fjerne det og den oppløste møkka i samme slengen, og vi tar fram høytrykkspyleren.

Men det er ikke lurt å bruke høyttrykkspyler direkte på treverk! Den kraftige strålen sliter fort vekk både løse fliser og bløtere deler av overflaten, og resultatet blir skjoldete og ujevnt.

Det du skal ha er en roterende terrassevasker som du monterer på høyttrykkspyleren. Inne i denne sitter det to dyser som er vridd litt ned og på skrå, slik at de roterer med stor fart, når vanntrykket kommer på.

Undersiden, dyser på roterende arm Foto: Brynjulf Blix
Undersiden, dyser på roterende arm Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Nærbilde av dyse Foto: Brynjulf Blix
Nærbilde av dyse Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Strålene som treffer terrassen er ikke så kraftige som den som kommer rett fra høytrykkspyleren, dessuten fordeles de raskt over et større område. Du bare holder den nede på terrassen og beveger den langsomt bortover, og litt fram og tilbake når det trengs på et ekstra skittent område.

På vår 40-kvadratmeters terrasse tar det under en halvtime, og du blir ikke sliten verken i armer eller rygg.

Terrassen må være tørr før du behandler den med olje eller beis. For å hjelpe til litt kan du bruke løvblåseren til å få vekk vannet som samler seg på overflaten.

Les også: 10 steg for en bra vår

Rull ruler

Vi oljer vår terrasse, og her bruker vi nok en gang et skaft på redskapen. Vi bruker en god og lodden malerulle som skrus fast på et kosteskaft. Vi pleier å kjøpe billigutgaven til noen tiere som kommer komplett med brett, og kaster det etter bruk.

Rulle på skaft, praktisk Foto: Brynjulf Blix
Rulle på skaft, praktisk Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Oljen helles i brettet, rullen dyppes og stoffet fordeles, så er det bare å rulle i vei over terrassen og fordele oljen jevnt slik at det ikke blir dammer av olje. Det tar omtrent et kvarter. Så er det bare å la oljen trenge inn og eventuelt olje en gang til over områder som har vært spesielt tørre og sugd til seg oljen inn i treverket. Det er viktig at oljen metter treet helt ut i overflaten for å unngå at støv og skitt trenger inn i porene.

Så er terrassen klar til en ny sesong!

(Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!